Pre začiatočníkov:
7 otázok a odpovedí o pečení palaciniek

Veronika Lucáková, 20. novembra 2023     5 minút čítania

Praktická príručka pre začínajúcich kuchárov, ako pripraviť tie najlepšie palacinky.



Foto: Shutterstock

Základný recept na palacinky

500 ml mlieka, 250 g hladkej múky, 3 vajcia, štipka soli, rastlinný olej

1. Do misy nalejeme mlieko a metličkou doň zapracujeme preosiatu hladkú múku. Potom zašľaháme už rozšľahané vajcia a nezabudneme pridať aj štipku soli.

2. Pripravené cesto necháme odležať aspoň 30 minút.

3. Potom na panvici zohrejeme trochu rastlinného oleja alebo prepusteného masla, nalejeme za naberačku cesta, cesto krúživým pohybom ruky rozlejeme po panvici a na miernom ohni opečieme palacinku najprv z jednej strany, obrátime a potom dopečieme aj z druhej strany.




Foto: Shutterstock

1. Ako správne vymiešať cesto?

Správna konzistencia cesta je alfou a omegou prípravy palaciniek. Dôležité je, aby v ceste neboli hrudky, preto ho treba metličkou dobre rozmiešať.

Pri príprave cesta môžete postupovať dvomi spôsobmi. Najprv spojte múku s mliekom a štipkou soli a po dôkladnom rozmiešaní pridajte vajíčka.

Alebo najprv v mise rozšľahajte vajíčka, prilejte k nim časť mlieka, soľ a spolu vymiešajte. Potom postupne prisypávajte múku, kým vznikne hustejšie cesto. To nakoniec zrieďte zvyškom mlieka, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu cesta.

Ak chcete, môžete do cesta pridať aj troška cukru, ale s mierou, pretože veľa cukru v ceste môže spôsobiť, že sa palacinky budú pri pečení pripaľovať.



Foto: Shutterstock

2. Môže sa palacinkové cesto pripraviť aj vopred?

Určite áno, dokonca ak ho budete mať v chladničke, pokojne aj deň vopred. Vďaka odležaniu sa suroviny v ceste lepšie prepoja a múka bude mať čas nabobtnať.

Ak je pečenie palaciniek spontánnym nápadom, snažte sa cesto nechať odležať aspoň 30 minút. Potom pred samotným pečením nezabudnite odležané cesto dobre premiešať.

3. Prečo sa v niektorých receptoch pridáva do cesta minerálka?

Perlivá minerálka vylepší nadýchanosť cesta a také potom budú aj vaše palacinky. Ak sa minerálka v recepte priamo neuvádza, môžete ňou nahradiť časť mlieka (asi jednu štvrtinu).

4. Na akom tuku palacinky piecť?

Na pečenie palaciniek sa hodí slnečnicový alebo repkový olej, ale dobre funguje aj prepustené maslo ghee, či kokosový olej, ktorý palacinkám prepožičia aj krásnu vôňu. Palacinky možno opekať aj na klasickom masle, ale treba dať pozor, aby počas pečenia nepriháralo.

Na panvicu stačí dať vždy len trošku tuku a najlepšie je piecť ich na panvici s nepriľnavým povrchom.



Foto: Shutterstock

5. Dajú sa palacinky piecť aj bez tuku?

Na kvalitnej panvici sa dajú palacinky pripravovať aj celkom bez tuku. Ale keďže tuk je nositeľom chuti, radšej ho pri pečení palaciniek trošku použite.

6. Prečo sa trhajú?

Za touto galibou môže byť málo odležané cesto, ale aj nevhodné panvica. Najlepšie je použiť panvicu s nepriľnavým povrchom a panvica musí byť správne rozohriata, ani príliš veľa a ani málo.

Počas opekania treba palacinky kontrolovať, nechajte ich smažiť, kým nie je cesto po celej ploche matné a pevné. Poznáte to aj tak, že palacinka sa odlepí od panvice, môže sa nej pohybovať. Až potom ich obráťte a smažte z druhej strany. Nedopečené palacinky sa ťažko obracajú a zvyknú sa pri tom potrhať.


Foto: Shutterstock

7. Čo robiť, aby rýchlo nevychladli?

Ak pripravujete poriadnu kopu palaciniek pre celú rodinu, alebo si ich chcete upiecť troška skôr, než sa všetci zbehnú pri stole, palacinky môžete udržať teplé tak, že ich prekryjete tanierom alebo ich vložíte do rúry, ktorú ste predtým vyhriali na 60 až 70 °C.

Pozrite si náš videorecept, ako pripraviť skvelé palacinky







ANKETA: Pripravujete si cesto na palacinky aj deň vopred?

11,1%



88,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist