Pravda a mýty o xylitole:
Na čo je a nie je vhodný brezový cukor

Jarmila Horváthová, včera 06:00     5 minút čítania

Táto náhrada cukru si získava čoraz väčšiu obľubu. Čo by ste mali vedieť o xylitole?



Foto: Shutterstock

Biely jed, aj tak niektorí označujú klasický cukor. V posledných rokoch toto tvrdenie zaznieva naozaj často a preto veľa ľudí siaha po rôznych jeho náhradách. Nevýhodou mnohých však je, že sa nedajú použiť tak univerzálne ako klasický cukor.

Jedinou výnimkou je brezový cukor, ktorý sa predáva pod názvom xylitol alebo xylit. Ten chutí ako klasický cukor, nemá nijakú pachuť a dá sa použiť napríklad pri pečení alebo príprave džemov rovnako ako repný cukor. Aké sú jeho výhody a nevýhody?

Výborný pre diabetikov a na zuby

Na rozdiel od klasického cukru nemá xylitol takmer žiadny vplyv na hladinu cukru v krvi, pretože jeho trávenie prebieha nezávisle od inzulínu. Preto je vhodný pre ľudí trpiacich cukrovkou, po jeho konzumácii sa im hladina cukru v krvi nezvýši.

Ďalším benefitom tohto sladidla je vplyv na zdravie zubov. Xylitol zabezpečuje, aby sa na nich tvorilo menej zubného povlaku, znižuje množenie baktérií, ktoré spôsobujú kazy a napomáha zamedziť odvápňovaniu zubov. Pravidelné žuvanie žuvačiek s obsahom xylitolu je vhodné na prevenciu zubného kazu, jeho riziko znižuje aj zubná pasta alebo ústna voda s obsahom xylitolu.



Foto: Shutterstock

Ak si dávate pozor na líniu alebo chcete schudnúť a svoje chúťky na sladké riešite používaním xylitolu, lebo ste presvedčení, že je bez kalórií, nie je to pravda. 100 gramov xylitolu má 240 kilokalórií (kcal), klasický cukor 400 kilokalórií. Aj keď z tohto energetického porovnania vychádza xylitol ako víťaz, stále obsahuje kalórie, ktoré treba započítať do svojho celkového kalorického príjmu.

Pozor na veľké množstvá

Xylitol nemá nijaké nežiadúce vedľajšie účinky a na rozdiel od iných sladidiel, ako je napríklad stévia, neexistuje ani maximálna denná dávka, ktorá sa nesmie prekročiť.

Ľuďom s citlivejším trávením však môže spôsobovať nadúvanie a plynatosť a tiež hnačky, najmä na začiatku, keď naň prejdete z klasického cukru. Vtedy sa odporúča jesť denne menej ako pol gramu na kilogram hmotnosti, čo však nie je málo. Deti znášajú brezový cukor horšie ako dospelí, preto by ho mali jesť menej.

Je drahý a nie je prírodný

Ak sa chcete zdravo stravovať a prejdete na xylitol, lebo si myslíte, že ide o prírodný cukor, musíme vás sklamať. Hoci pomenovanie brezový cukor evokuje, že ide o prírodnú látku, ide o vysokospracovaný priemyselný produkt.

Vyrába sa síce z brezového dreva alebo z kukuričných klasov, slamy či otrúb, ale aby sa z nich stalo sladidlo, je potrebné ich zložité priemyselné spracovanie. To sa potom odráža na jeho cene. Kým 1 kilogram kryštálového cukru stojí od cca 1,30 eúr, ak si pozriete ceny xylitolu napríklad na internete, kilogram stojí od cca 8-9 až po 30 eúr.



Foto: Shutterstock

Na čo je xylitol vhodný

  • Na sladenie čaju, kávy, domácich limonád a rôznych ďalších nápojov. Brezový cukor sa používa v rovnakých množstvách ako klasický cukor. Niektorí ľudia dávajú xylitolu trochu menej – o štvrtinu, ako bežného cukru.
  • Keďže má podobnú konzistenciu aj chuť ako jemný kryštálový cukor, je vhodný do koláčov a dezertov, ale aj do džemov, marmelád. Skúšali sme s ním upiecť napríklad aj linecké koláčiky a vanilkové rožky, ktoré chutili aj mali konzistenciu, ako tie s klasickým cukrom. Tiež sme s ním robili džem, na tri diely ovocia sa dával jeden diel xylitolu, takže tak, ako sa dáva aj klasického cukru, ak chcete džem s vyšším obsahom ovocia.

  • Na čo xylitol vhodný nie je

  • Menej vhodný je do kysnutého cesta, kvások z neho nevzíde. Ale ak do kvásku použijete klasický cukor a cesto dosladíte xylitolom, malo by to fungovať.
  • Na čo vyslovene vhodný nie je, to sú zmesi, ktoré obsahujú len vajcia a xylitol, ale nijakú múku. Tie počas pečenia zrednú a cesto tým pádom stratí ľahkosť, v podstate sa „zgrcne“.
  • Z brezového cukru sa nedá pripraviť ani karamel. Kým klasický cukor karamelizuje od teploty 170 °C , xylitol až po niekoľkých minútach zahrievania na 216 °C, čo by v domáci podmienkach radšej nikto skúšať nemal.




  • ANKETA: Ak ste pri pečení už použili nejakú náhradu repného či trstinového cukru, boli ste spokojní s výsledkom?

    68,8%



    31,3%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist