Praktický prehľad:
Na začiatku či na konci varenia? 3 jednoduché pravidlá, ako zistíte, kedy do jedla pridať korenie a bylinky

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Nie je jedno, kedy ich do jedla pridáte. Ako pri varení používať rôzne koreniny, aby pokrm pozdvihli a nie naopak?



Foto: Shutterstock

Korenie a bylinky sú tou povestnou bodkou na i, tým, čo dokáže aj z priemerného jedla urobiť delikatesu. Ale len v prípade, že viete, ako z nich dostať to najlepšie.

Rôzne koreniny a byliny fungujú rozdielne. Niektoré najlepšie vyniknú, keď sa dajú do jedla hneď na začiatku prípravy, iné až na konci, ďalšie keď sa predtým opražia. Je to taká malá alchýmia.

Ktorým varenie nesvedčí

Niektorým druhom korenia a byliniek neprospieva dlhé varenie, sú citlivé na teplo a varením strácajú svoju chuť aj arómu. Niektoré dokonca produkujú horké látky, ktoré sa potom dostanú do jedla a zmenia jeho chuť.

Tieto druhy korenín sa nevaria, ale pridávajú sa až na konci varenia. Možno vás niektoré prekvapia, lebo ste zvyknutí ich dávať hneď na začiatku varenia, ako napríklad čierne korenie alebo mletú papriku, tak to môžete skúsiť nabudúce inak.

Tieto koreniny a bylinky pridávame až ku koncu varenia:
Čierne korenie
Muškátový oriešok
Čerstvo nastrúhaný zázvor
Kardamóm
Mletá paprika
Šafran
Medvedí cesnak
Majorán
Čerstvé bylinky s jemnými listami, ako je bazalka, pažítka alebo kôpor, by ste nemali zohrievať (výnimkou je kôprová omáčka, ale aj tá je výraznejšia, keď časť kôpru pridáte až tesne pred dovarením). Vmiešajte ich do pokrmu až úplne na záver alebo ich použite na ozdobenie jedla na tanieri.




Foto: Shutterstock

Korenie, ktoré by ste mali najskôr opražiť

Niektoré koreniny rozvinú svoju chuť a arómu najlepšie, ak ich na začiatku prípravy prudko opečiete. Na panvici s nepriľnavým povrchom nasucho, inak na troške tuku. Korenie opekajte jednu až dve minúty. Určite nie dlhšie, lebo medzi opražením a zhorením je tenká hranica.

Toto korenie môžete opražiť:
Badián
Fenikel
Rasca
Karí
Koriandrové semienka
Čili
Kurkuma
Škorica


Korenie, ktoré sa varí

Niektoré koreniny a bylinky nestratia svoju chuť ani počas dlhej doby varenia. Naopak, potrebujú čas a teplo, aby sa ich aróma rozvinula. Niektoré z týchto korenín môžete pred varením krátko opražiť, v závislosti od receptu.

Koreniny, ktoré môžete dobre variť:
Čili vločky
Kajenské korenie
Bobkové listy
Badián
Škoricové tyčinky
Klinčeky
To isté platí pre bylinky s pevnými listami. Pri dlhšej dobe varenia sa ich aróma zintenzívni. Sú to napríklad tymian alebo rozmarín.




Foto: Shutterstock

3 užitočné pravidlá

Ak si nie ste istí, či máte korenie a bylinky pridať pred alebo po varení, môžete sa riadiť nasledujúcimi pravidlami:
1. Akékoľvek mleté korenie alebo semienka by sa nemalo nadmerne zohrievať. Môžu sa rýchlo spáliť alebo zhorknúť.
2. Bylinky s pevnými listami sa môžu variť, aby sa rozvinula ich aróma.
3. Naopak čerstvé listové bylinky sú citlivé na teplo a mali by sa do jedla pridať až na konci alebo použiť ako ozdoba.



ANKETA: Zvyknete mletú papriku na začiatku varenia opražiť na tuku?

57,7%



42,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist