Foto: Shutterstock
Stojíte v supermarkete a chcete vyskúšať niečo nové, napríklad iný olej ako tradične používate. Aký si ale vybrať? Poradili sme sa so známym šéfkuchárom Gabom Kocákom, ktorý nám predstavil pestrý sortiment olejov a poodhalil aj tipy na ich správne použitie. Skvalitnite svoju kuchyňu a varte s olejom, ktorý sa najviac hodí k pripravovanému jedlu.
Slnečnicový olej
Rafinovaný slnečnicový olej je veľmi odolný voči vysokým teplotám, takže je ideálny na vyprážanie. Panenský slnečnicový olej lisovaný za studena má jemnú orieškovú chuť a je vhodný do šalátov.Olivový olej
Olivový olej je klasika a považuje sa za mimoriadne prospešný pre zdravie, najmä tie za studena lisované. Hovorí sa dokonca, že spomaľuje starnutie buniek, je to taká vnútorná omladzujúca kúra. Za studena lisovaný, teda panenský, je určený do šalátov, pesta, na cestoviny a pizzu, ale dá sa na ňom aj dusiť zelenina, či opiecť ryba. Dôležité je, aby sa počas prípravy jedla z panvice nezačalo dymiť, to znamená, že sa olej prepaľuje. Bežný olivový olej možno používať na varenie a dá sa na ňom aj vyprážať.Foto: Shutterstock
Tekvicový olej
Vedeli ste, že na 1 liter tekvicového oleja je potrebných 2,5 kg tekvicových semien? Lisovaný za studena má orieškovú chuť, je vhodný do šalátov, na poliatie mäsových a zeleninových jedál, možno ho pridať do krémových polievok a to nielen tekvicovej. Gabo Kocák, šéfkuchár reštaurácie Doma u nás, odporúča aj jeho netradičné použitie – poliať si ním vanilkovú zmrzlinu.Ľanový olej
Olej z ľanových semienok má mimoriadne vysoký podiel zdravých kyselín, najvyšší zo všetkých olejov, jeho špecifickú chuť však nie každý znesie. Ak vám neprekáža, hodí sa do šalátov, müsli a smoothies. Ľanový olej nie je odolný voči teplu, ale môžete si ním poliať napríklad pečené zemiaky, či zemiaky s tvarohom.Repkový olej
Panenský olej lisovaný za studena je vhodný do dresingov, dipov a nátierok. Rafinovaný repkový olej je veľmi odolný voči teplu a dá sa použiť na mnoho spôsobov a aj Gabo Kocák odporúča v teplej kuchyni tento olej.Foto: Shutterstock
Arganový olej
Olej označovaný ako „marocké zlato" podľa krajiny, z ktorej pochádza, vďačí za svoj vstup do gurmánskej kuchyne svojej úžasnej orieškovej chuti. Je korunou šalátov, marinád, dipov, ryžových a kuskusových jedál, ale možno si ho vychutnať len tak na chlebe. Patrí medzi najdrahšie oleje a jeho nevýhodou je, že ten najlepší dostanete len v krajine pôvodu.Sezamový olej
Používa sa najmä v ázijskej a orientálnej kuchyni. Lisovaný za studena sa odporúča na šalátové dresingy, rafinovaný na vyprážanie a ako dekorácia exotických jedál. Má dosť výraznú chuť, preto treba byť pri jeho dávkovaní opatrný.Kokosový olej
Je vhodný na varenie, vyprážanie a pečenie sladkých a slaných jedál a dodáva im jemný, exotický šmrnc. V niektorých koláčoch ním môžete nahradiť maslo či margarín. Tak isto ním môžete nahradiť maslo v čokoládovej poleve a docieliť tak, aby bola krásna lesklá. Kokosový olej má špecifickú chuť, ktorú potom cítiť aj v jedlách, na to treba pri jeho používaní myslieť. Jestvujú aj druhy dodatočne zbavené vône, ktoré sú omnoho jemnejšie.Arašidový olej
Je veľmi obľúbený v ázijskej kuchyni a keďže znesie vysoké teploty je vhodný na vyprážanie ale napríklad aj na jedlá z woku. Za studena lisovaný sa hodí do šalátov a do dipov.Olej z vlašských orechov, lieskovcov alebo mandlí
Ďalšie zo „superzdravých“ olejov. Ich intenzívna chuť je vhodná do listových a ovocných šalátov aj do vanilkovej zmrzliny.Kukuričný olej
Vyrába sa z kukuričných zŕn a jeho výhodou je, že je chuťovo neutrálny. Znesie vysokú teplotu, preto je vhodný na vyprážanie, ale aj na pečenie a varenie. Za studena lisovaný je vhodný do dresingov na šaláty, ale znesie aj tepelnú úpravu, možno ho napríklad používať na dusenie.Konopný olej
Konopný olej lisovaný za studena vonia po čerstvom sene a má mierne orieškovú chuť - je ideálny do šalátov a surovej zeleniny.Foto: Shutterstock
Olej z čiernej rasce
Patrí medzi oleje, o ktorých sa hovorí, že jedna polievková lyžica denne prospieva zdraviu. Je vhodný na šaláty, zeleninu, na prípavu dipov.Avokádový olej
Avokádový olej sa síce predáva za studena lisovaný, je však veľmi odolný voči teplu, takže ho možno používať aj na pečenie a vyprážanie. Používa sa aj ako náhrada masla do koláčov, tak isto ho možno použiť do šalátov, ale napríklad aj na bruscettu s paradajkami a taktiež do dipov.Makový olej
Makový olej neznesie tepelnú úpravu, preto je vhodný len do studenej kuchyne, alebo na pokvapkanie hotových jedál. Môžete ho dať do šalátov, zeleninových aj ovocných, pokvapkať ním zmrzlinu, tvarohový koláč, zjemniť polievku. Chuťovo sa hodí k zemiakom, mrkve, paradajkám, špargli, vodnému melónu.Foto: Shutterstock
Na čom piecť, variť a vyprážať?
Ako vybrať tuk na pečenie, varenie a vyprážanie? Veľmi stručné pravidlo znie: oleje lisované za studena sú vhodné na studenú kuchyňu. Niektoré, ako napríklad olivový či kukuričný sa dajú použiť aj na dusenie, alebo krátke opečenie. Oleje lisované za tepla, rafinované, sa majú používať na teplú kuchyňu.
Na vyprážanie: Rafinovaný olivový, repkový olej, slnečnicový olej. Vhodné sú aj arašidový a kukuričný olej. Na vyprážanie môžeme podľa šéfkuchára použiť maslo a masť. Najmä masť má neutrálnu chuť a vysoký bod zadymenia, teda prepaľovania. Gabo Kocák odporúča aj jej netradičné použitie – do čokoládovej čokoládovej polevy, dosahuje tak vyšší lesk, ako keď použijete maslo.
Na pečenie a varenie: Pri pečení nejde o teplotu, ktorú tuk znesie, ale o chuť. Najlepšie sú maslo, masť, kukuričný olej, margarín, olivový olej, repkový olej, slnečnicový olej a kokosový olej.
Do šalátov: Opäť je rozhodujúca chuť, najvýraznejšiu ju majú všetky za studena lisované oleje, záleží len na vašich preferenciách. Najaromatickejšie sú oleje z orechov a tekvicových jadierok.
Dobrá rada: Otvorené fľaše s olejom by sa mali spotrebovať do šiestich až dvanástich mesiacov a je potrebné skladovať ich v tme. Rozhodujúce je to, ako olej po určitom čase vonia a chutí.
Diskusia k článku