Fedor Malík:
Polenta, talianska aj iná

Fedor Malík, 20. mája 2014     2 minúty čítania

Tisícky rokov sú kaše trvalou súčasťou ľudskej obživy. Kaše jačmenné, ovsené, zemiakové, pohánkové, hrachové, fazuľové, cícerové, šošovicové, ryžové, sójové, krupicové...


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Ale aj kukuričné. U nás na západe sú trochu tajomné, na východe však známe a obľúbené. Rusi, Rumuni, Poliaci i naši Rusíni nedajú napríklad dopustiť na kukuričnú „mamaligu“.

Nuž a o Talianoch ani nehovoriac. Bez kukuričnej polenty sa v talianskej kuchyni nepohnete. Polenta na raňajky, na obed, na večeru. Polenta slaná i sladká, polenta „len tak“, polenta s mäsom, s rybou, so zeleninou, s ovocím, medom, džemom, so syrom, polenta so strukovinami. Polenty od výmyslu sveta...

Terézia Vansová vo svojom receptári Nová kuchárska kniha (1937) uvádza dva druhy polenty. Tá prvá sa podáva s maslom a nastrúhaným „porajbaným“ oštiepkom. Skúste to, nemusí to byť zlé...

Ten druhý recept je na „taliansku polentu“. Tak ju vraj celé stáročia pripravovali na Bukovine. V hrnci sa zvaria dva litre osolenej vody a pridá sa toľko hrubej kukuričnej múky, aby kaša bola hodne hustá. Varí sa dobrú hodinu na strednom ohni a potom sa „vyvrhne“ na dosku. Keď vychladne, nakrájate ju na plátky a tie vrstvíte so syrom až po vrch pekáča. Pridáte maslo a pečiete zase hodinu. Polentová dobrota je na stole a vám sa zbiehajú slinky. Zaslúžene...



Diskusia k článku

liama
Ak by som bola drevorubac a moja zena nepracovala a mala cas dve hodiny varit taketo kaloricke jedlo, mozno by to bolo aj fajn.
elesta
Ja mám polentu rada, a keďže som bezlepkáč vítam všetky nové recepty z tejto suroviny. :)
venusa
Mate zaujimave komenty, pan Malik, dobre sa citaju. O.i. trosku davnejsie som Vas videla v tv pri nejakej gastro relacii a pasovalo Vam to :)






 



TOPlist