
Začneme predjedlom. Exkluzívnym slimačím kaviárom... Od jari do jesene vinohradníci zbierali slimáky a ukladali ich do debien vystlaných listami repy, kalerábu a šalátu. Slimáky sa v debničkách „pásli" a na listy kládli slimačí kaviár. Ten vinohradníci zbierali a predávali na trhoch v Prešporku...
Slimačie vajíčka sa na jemnom sitku preprali a potom dávkovali do malých pohárikov. Zaliali sa kyslým bielym vínom a kaviár sa pasterizoval pol hodiny. Kaviárom sa plnili polovičky bielkov vajíčka, vrch sa posypal bylinkami a pokvapkal citrónom...
Nasleduje malokarpatská polievka. Jablková s červeným vínom. Kilo ošúpaných jabĺk nakrájame na plátky a dusíme ich na masle. Pridáme vodu a desať minút povaríme. Potom okoreníme muškátovým orieškom a citrónovou kôrou. Jablkovú masu zhomogenizujeme s litrom frankovky a uložíme ju do chladničky. Podávame ju v studenom stave s lyžicou smotany a pár kvapkami medu...
Hlavné jedlo, modranská dobrota. Autorkou receptu je chýrna veštkyňa a spisovateľka Mária Gavorníková. Gavorníkovci, bývajúci kedysi na modranskom námestí, mali skvelé vína i znamenitú kuchyňu. Stretávala sa u nich bohémska spoločnosť a pani Mária vo dvore pod pergolou Zeleného muškátelu podávala svoju špecialitu, údenú krkovičku vo vínovom cestíčku. Z dvoch vajec, pohára polohrubej múky, pohára veltlínu, soli, majoránu a čierneho korenia sa najskôr ušľahalo cestíčko. Doň sa namáčali tenké plátky krkovičky. Tá sa vyprážala na husacej masti a podávala s malými zemiakmi upečenými v šupke. Musela to byť dobrota!
Mam ich vsade, "spasaju" vsetko co pestujem pre seba.
Bola doba, ked som nelenila a o polnoci chodila s baterkou von, tie slizke potvory zberat a nosila na cestu, kde boli "zavrazdeni" jazdiacimi autami. uz somz toho unavena a nechavam vsetkemu "volny priebeh".