Poklady malokarpatskej kuchyne

Fedor Malík, 10. apríla 2018 o 04:00

Skúsime z bohatej ponuky malokarpatskej kuchyne zostaviť kompletné menu.



Začneme predjedlom. Exkluzívnym slimačím kaviárom... Od jari do jesene vinohradníci zbierali slimáky a ukladali ich do debien vystlaných listami repy, kalerábu a šalátu. Slimáky sa v debničkách „pásli" a na listy kládli slimačí kaviár. Ten vinohradníci zbierali a predávali na trhoch v Prešporku...

Slimačie vajíčka sa na jemnom sitku preprali a potom dávkovali do malých pohárikov. Zaliali sa kyslým bielym vínom a kaviár sa pasterizoval pol hodiny. Kaviárom sa plnili polovičky bielkov vajíčka, vrch sa posypal bylinkami a pokvapkal citrónom...

Nasleduje malokarpatská polievka. Jablková s červeným vínom. Kilo ošúpaných jabĺk nakrájame na plátky a dusíme ich na masle. Pridáme vodu a desať minút povaríme. Potom okoreníme muškátovým orieškom a citrónovou kôrou. Jablkovú masu zhomogenizujeme s litrom frankovky a uložíme ju do chladničky. Podávame ju v studenom stave s lyžicou smotany a pár kvapkami medu...

Hlavné jedlo, modranská dobrota. Autorkou receptu je chýrna veštkyňa a spisovateľka Mária Gavorníková. Gavorníkovci, bývajúci kedysi na modranskom námestí, mali skvelé vína i znamenitú kuchyňu. Stretávala sa u nich bohémska spoločnosť a pani Mária vo dvore pod pergolou Zeleného muškátelu podávala svoju špecialitu, údenú krkovičku vo vínovom cestíčku. Z dvoch vajec, pohára polohrubej múky, pohára veltlínu, soli, majoránu a čierneho korenia sa najskôr ušľahalo cestíčko. Doň sa namáčali tenké plátky krkovičky. Tá sa vyprážala na husacej masti a podávala s malými zemiakmi upečenými v šupke. Musela to byť dobrota!
Komentáre k článku:
  • elena - fotkaElena 10. apríla 2018 o 14:32

    Fíha, to som ešte nepočula - že slimačí kaviár! Keby ste to písali na 1. apríla, myslela by som si, že ide o žart.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarAdman 10. apríla 2018 o 20:24

    Zaujimalo by ma, ktory druh slimakov sa zbiera..ci tie s ulitami, alebo hnedi bez ulit? Alebo je to jedno? Dakujem. :)
    @zareaguj
  • kuchticka - fotkaKuchticka 11. apríla 2018 o 04:43

    U nas - (u mna ) na celom pozemku a hlavne v zahrade zelenino-bylinkovej je Raj pre tie slizke zivocichy.
    Mam ich vsade, "spasaju" vsetko co pestujem pre seba.
    Bola doba, ked som nelenila a o polnoci chodila s baterkou von, tie slizke potvory zberat a nosila na cestu, kde boli "zavrazdeni" jazdiacimi autami. uz somz toho unavena a nechavam vsetkemu "volny priebeh".

    @zareaguj


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist