Fedor Malík:
Podplamenníky

Fedor Malík, 27. októbra 2010     2 minúty čítania

Prvé novodobé vinobranie pod Malými Karpatmi sa uskutočnilo v rámci osemstoročnej Modry v roku 1958 práve v tomto pitoresknom a spiacom kráľovskom meste....


Foto: Pravda

Fedor Malík


Od tých čias je vinobranie „trendy"... V Pezinku, vo Svätom Juri, v Rači, v Tokaji, v Nitre, v Dolnej Hornej... Pije sa burčiak taký i onaký, hltajú sa cigánske, klobásky, údené kolená.

Ľudia sa zabávajú a... zabúdajú, že život je stále ťažší a ťažší. Tohtoročné vinobranie vyšlo Modranom. Pezinčania, naopak, o týždeň zmokli. Modra bola na nohách a vďaka kolotočom i vo vzduchu. Pozri recepty na Dobroty maďarskej kuchyne Ponuka pohostenia sa z roka na rok lepší. Pretláčal som sa pomedzi stánky a nos ma nasmeroval k štandu s nápisom Podplamenníky. František povedľa prikladal suché drevo do otvorenej pece a jeho manželka Silvia krájala na plechu smotanové slané i sladké slivkové podplamenníky.

Po maďarsky „langalló" alebo „kemences lepény". Po maďarsky preto, lebo manželia Compálovci ten recept priniesli od našich južných susedov. Podplamenníky mi vzhľadom i chuťou pripomínali naše smotanové i slivkové osúchy.

Boli však z hrubého chlebového cesta a okrem kyslej smotany a slaniny trónilo na nich hodne, hodne cibule a syra. Boli horúce, chrumkavé, voňavé, chutné a sýte.

Bol to najlepší slaný koláč tohtoročného modranského vinobrania. Silvia a Ferko, príďte do Modry aj o rok... Budete srdečne vítaní!




Diskusia k článku

kuchticka
Nikdy som sa neucastnila ziadneho VINOBRANIA a tak rada BYCH!!! Na dozinkach som bola na Slovensku i na Morave, len to vinobranie .....
ssissa
ja som podplamenniky ochutnala na nasom Tradicnom trnavskom jarmoku a boli naozaj vyyyyborne, mnam!
chorvatka
Aj ja som mala prilezitost ochutnat podplamenniky v Stupave pri oslave "zelo" hoci bolo pod mrakom, neuverite, ale tie podplamenniky pekné teplé s vychladenym burciakom navodili tu najkrajsiu atmosferu roka.






 



TOPlist