Foto: Pravda
Fedor Malík
Ľudia sa zabávajú a... zabúdajú, že život je stále ťažší a ťažší. Tohtoročné vinobranie vyšlo Modranom. Pezinčania, naopak, o týždeň zmokli. Modra bola na nohách a vďaka kolotočom i vo vzduchu. Pozri recepty na Dobroty maďarskej kuchyne Ponuka pohostenia sa z roka na rok lepší. Pretláčal som sa pomedzi stánky a nos ma nasmeroval k štandu s nápisom Podplamenníky. František povedľa prikladal suché drevo do otvorenej pece a jeho manželka Silvia krájala na plechu smotanové slané i sladké slivkové podplamenníky.
Po maďarsky „langalló" alebo „kemences lepény". Po maďarsky preto, lebo manželia Compálovci ten recept priniesli od našich južných susedov. Podplamenníky mi vzhľadom i chuťou pripomínali naše smotanové i slivkové osúchy.
Boli však z hrubého chlebového cesta a okrem kyslej smotany a slaniny trónilo na nich hodne, hodne cibule a syra. Boli horúce, chrumkavé, voňavé, chutné a sýte.
Bol to najlepší slaný koláč tohtoročného modranského vinobrania. Silvia a Ferko, príďte do Modry aj o rok... Budete srdečne vítaní!
Diskusia k článku