Dvojica porotkýň Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová majú zaostrené na stabilitu.
Foto: STVR
Dnešná šiesta epizóda šou Pečie celé Slovensko preverí nielen kreativitu finalistov, ale aj ich technické zručnosti. Budú totiž piecť dezerty, pri ktorých je dôležitá stabilita.
Efektné poháre so želé
Pohárové dezerty, to je úloha, s ktorou sa súťažiaci popasujú v osobnej výzve. Stabilitu ich výtvorov preverí najmä želé, povinná zložka dezertov v pohári. Za dve hodiny musia finalisti pripraviť šesť chutných a oku lahodiacich pohárov. Želé dezerty v pohári sa totiž dajú urobiť trendovo.Dôležité je však vybrať ten správny želírovací prípravok a to nie je niekedy jednoduché. Ak v tom ešte nemáte jasno, máme pre vás praktický prehľad, ktorý vám pomôže zorientovať sa.
"Pri želé v pohároch je dôležité zvoliť si správnu konzistenciu jednotlivých častí. Ak začnú želatínou, musí byť primerane tuhá a korpus zase nesmie byť tvrdý,” hovorí porotkyňa Jožka Zaukolcová, ktorá sa s nami na Vareche podelila o svoj recept na osviežujúci želé pohár s lahodným krémom s bielou čokoládou. Dozviete sa v ňom aj ako dosiahnuť efektný šikmý spôsob vrstvenia.
Utopia ich v čokoláde?
V poradí už šiestou technickou výzvou aktuálnej série sladkej šou budú tentoraz indiánky - ikonický dezert tvorený piškótovým základom (bufler), nadýchanou snehovou špičkou a polevou. Kedysi boli indiánky v každej cukrárni, ale dnes už vymizli a preto sa ich porotkyne rozhodli pripomenúť.
Dezert pre kúzelníka
Odkiaľ k nám prišiel tento nápaditý zákusok? A čo má spoločné s Indiánmi? Nič. Traduje sa totiž, že na začiatku 19. storočia si uhorský šľachtic Ferdinand Pálffy do divadla vo Viedni pozval známeho kúzelníka z Indie. Pre túto udalosť poveril svojho cukrára vytvoriť nový dezert. Vznikol zákusok s názvom Indianer. Na rozdiel od dnešnej verzie ten pôvodný však obsahoval šľahačku, nie sneh z bielkov.
Odkiaľ k nám prišiel tento nápaditý zákusok? A čo má spoločné s Indiánmi? Nič. Traduje sa totiž, že na začiatku 19. storočia si uhorský šľachtic Ferdinand Pálffy do divadla vo Viedni pozval známeho kúzelníka z Indie. Pre túto udalosť poveril svojho cukrára vytvoriť nový dezert. Vznikol zákusok s názvom Indianer. Na rozdiel od dnešnej verzie ten pôvodný však obsahoval šľahačku, nie sneh z bielkov.
Technická výzva súťažiacich poriadne potrápila v každom kole, tentoraz však prinesie do pekárskeho stanu hotovú pohromu. Pripraviť desať indiánok v časovom limite len podľa receptu je totiž poriadne náročná úloha. Najmä pokiaľ ide o ich namáčanie do čokolády. Dotuha vyšľahaný sneh a dobre odkvapkaná čokoládová poleva sú totiž základom toho, aby sa indiánky pri namáčaní nezlomili alebo neskončili utopené v čokoláde.
Naviac súťažiacich potrápilo namáčanie indiánok v poleve.
Foto: STVR
Petra Tóthová dezert vo svojej technickej výzve ešte ozvláštnila. Do receptu pridala marakuju a marakujovú čokoládu, aby boli kyselkavejšie. Indiánky sú totiž jeden z najvariabilnejších cukrárskych receptov. Môžete sa pohrať s piškótou, s príchuťou snehu a tiež experimentovať pri výbere polevy a dekorácie.
Ako si indiánky upiecť doma
Indiánky, ale aj čierny princ či dokonca snehové pipky. Tak rôzne sa tento dezert môže volať. Ak vás práve prepadla chuť na domáce indiánky, u nás na Vareche máme recepty rôznej náročnosti, stačí si vybrať podľa toho, na čo sa cítite.Jeden z náročnejších receptov, ktorý však za tú námahu určite stojí:
S punčovou polevou budú tiež úžasné:
Piškótový základ nemusíte piecť, ako základ vám postačia aj kupované piškóty:
Alebo aj obľúbené okrúhle sušienky...
Na základ môžete použiť aj linecké cesto:
Indiánky ako zákusok na plechu, toto je verzia aj pre začínajúcich cukrárov. Tvar síce nesedí, ale chuť, tá tam určite je...
Budú bombové?
Kreatívna výzva šiesteho kola je podľa porotkýň Petry Tóthovej a Jožky Zaukolcovej zatiaľ najnáročnejšou výzvou tejto série. Penové bomby potrápili aj súťažiacich v britskej verzii šou a nebude tomu inak ani v tej našej slovenskej.Ako sa s bombovou úlohu popasovala Evka?
Foto: STVR
"Očakávame od súťažiacich bomby zo sladkého snehu v akomkoľvek tvare, ale musia obsahovať prekvapenie - bonbóniky, sušienky - výber je na súťažiacich,” vymenúva porotkyňa Petra Tóthová.
Diskusia k článku