12 finalistov štvrtej série televíznej šou Pečie celé Slovensko.
Foto: STVR
V prvej epizóde štvrtej série televíznej šou Pečie celé Slovensko sa za svoje pracovné pulty dnes večer postaví deväť pekárok a traja pekári.
Čo sa dnes bude piecť
Podľa zadania porotkýň Petry Tóthovej a Jozefíny Zaukolcovej bude prvou osobnou výzvou pre súťažiacich upiecť koláč podľa hrnčekového receptu.Tento typ koláčov obľubujú všetci domáci pekári, pretože sú úžasne pohodlné, ocení ich každý, komu sa nechce babrať s vážením a meraním surovín.
O popularite hrnčekových koláčov svedčí aj fakt, že recept na hrnčekovú bublaninu je najčítanejším receptom na koláč v 15-ročnej histórii nášho portálu. Na konte má viac ako 4,3 milióna pozretí.
V technickej výzve sa finalisti popasujú s prípravou „Bake Off torty“, ktorú všetci poznajú zo zvučky k relácii.
A v tretej, kreatívnej časti okrem svojho pekárskeho umenia vložia do pečenia aj kúsok seba a svojich emócií. Témou tohto kola je totiž domov.
Jednotlivé výzvy pre súťažiacich vyberali porotkyne Jozefína Zaukolcová (vľavo) a Petra Tóthová. Súťažou bude sprevádzať overená moderátorská dvojica - Juraj Bača (vľavo) a Milan Zimnýkoval.
Foto: STVR
Môže sa to skomplikovať
Ale vráťme sa k hrnčekovým koláčom, ktorými dnes celá šou odštartuje. Pri tomto type múčnikov sa suroviny odmeriavajú len pomocou hrnčeka, čo je praktické v prípade, že nemáme poruke váhu, ale aj preto, lebo to šetrí čas s vážením jednotlivých surovín.Už na prvé počutie to znie jednoducho a preto si na hrnčekové recepty trúfajú aj pekári začiatočníci. Nie vždy to však skutočne ide ako po masle...
Aj hrnčekové recepty totiž v sebe skrývajú isté riziko a chyby, ktorý sa dá dopustiť, sa môžu škaredo vypomstiť. Na čo by si každý pekár – ten domáci či ten na televíznej obrazovke – mal dať pri ich príprave pozor, aby koláč vyšiel tak, ako má?
Foto: Shutterstock
Kde sa môže stať chyba
Nesprávny objem hrnčeka: Nie je hrnček ako hrnček. Spoľahlivé hrnčekové recepty by mali udávať, akú veľkosť hrnčeka na meranie surovín treba použiť a tohto údaju sa treba aj držať.Je rozdiel, či siahneme po odporúčanom hrnčeku s objemom 250 ml alebo väčšom, napríklad s objemom 300 ml a to najmä v pomere k ostatným surovinám, ktoré sa na hrnčeky nemerajú - napríklad vajcia, kypriaci prášok či rôzne koreniny. To sa odrazí v konzistencii cesta, jeho sladkosti, nakyprení a aj vo výslednej chuti.
Napríklad pri použití väčšieho hrnčeka tak pridáme do cesta viac múky a to potom bude hustejšie, čo môže úplne zmeniť situáciu pri pečení aj výslednú konzistenciu koláča.
V prípade, že v recepte, podľa ktorého chceme piecť, nie je uvedená veľkosť, sa zvyčajne predpokladá hrnček s objemom 250 ml, ruku do ohňa však za to nikto nedá.
Foto: Shutterstock
Príliš utlačené suroviny: Pri pečení podľa hrnčekových receptov sa treba vyhnúť násilnému utláčaniu sypkých ingrediencií v hrnčeku. Stačí ich len voľne nasypať a zarovnať.
Prílišné utlačenie ingrediencií do hrnčeka vedie k väčšiemu množstvu surovín, čo sa prejaví na konzistencii cesta a môže viesť k nežiaducemu výsledku pri pečení.
Praktický tip
Aby ste si ušetrili prácu, najskôr si v hrnčeku odmerajte sypké suroviny a až potom tekuté - mlieko či olej. Odpadne vám umývanie hrnčeka medzi meraním surovín.
Aby ste si ušetrili prácu, najskôr si v hrnčeku odmerajte sypké suroviny a až potom tekuté - mlieko či olej. Odpadne vám umývanie hrnčeka medzi meraním surovín.
Uvidíme, akými koláčikmi sa jednotliví súťažiaci predvedú a ako sa budú pozdávať porotkyniam. Vy si zatiaľ môžete upiecť praktické hrnčekové koláče podľa receptov našich prispievateľov.
Diskusia k článku