Foto: Shutterstock
Karmínovo-červená tekutina s príjemnou slano-kyslou pikantnou chuťou patrí medzi ochucovadlá - pokrm okyslí a osolí zároveň. Prečo by ste ho mali používať v kuchyni?
Z čoho sa vyrába?
Umeocot vzniká ako vedľajší produkt pri kvasení ázijských sliviek umeboshi, ktoré pomáhajú pri trávení ťažkých jedál. Aktivizujú totiž metabolizmus a fungujú aj ako povzbudzujúci prostriedok. Podobné účinky má aj umeocot.Po jarnom zbere sa slivky umeboshi nasolia a nechajú niekoľko dní sušiť na slnku. Keď sú takmer usušené, naložia sa do slaného nálevu, zaťažia a nechajú kvasiť. Do nálevu sa pridávajú tiež shizo listy, ktoré pripomínajú okrasnú žihľavu. Majú konzervačný účinok a nálev vďaka ním získa karmínovú farbu. Tekutina, ktorá sa pri kvasení umeboshi vylučuje, sa nazýva ume-su, u nás sa pre ňu používa názov umeocot.
Foto: Shutterstock
S octom nemá veľa spoločné
Na rozdiel od klasického octu s pH pod 3 má umeocot hodnoty pH zásadité. Zatiaľ čo klasický ocot telo ochladzuje, umeocot, naopak, telo zahrieva.Obsahuje železo, vápnik, mangán, sodík. Odbúrava kyselinu mliečnu zo svalov a má antiseptické a antibakteriálne účinky. Z tela pomáha vylučovať jedy a toxíny. Využíva sa aj pri liečbe zápalu močových ciest, anémii, pri prechladnutí a pomáha aj pri únave.
Z umeoctu si môžete pripraviť osviežujúci nápoj - 1 ČL rozmiešajte v pohári vody. Pomôže vám v horúcich dňoch aj po prehýrenej noci, pri cestovateľskej nevoľnosti či ako prvá pomoc pri problémoch s trávením. Či sa trápite s zvýšenou kyselinou, máte reflux, prejedli ste sa, do dvadsiatich minút by sam vám malo polepšiť.
Diskusia k článku