Patrí aj do vašej kuchyne:
Viete, čo je umeocot a prečo je dobré mať ho doma?

Jana Klimanová, 13. októbra 2023     3 minúty čítania

S umením nemá nič spoločné, aj keď s umením varenia určite áno. Umeocot je tradičná japonská špecialita a od klasického octu sa líši vo viacerých ohľadoch.



Foto: Shutterstock

Karmínovo-červená tekutina s príjemnou slano-kyslou pikantnou chuťou patrí medzi ochucovadlá - pokrm okyslí a osolí zároveň. Prečo by ste ho mali používať v kuchyni?

Z čoho sa vyrába?

Umeocot vzniká ako vedľajší produkt pri kvasení ázijských sliviek umeboshi, ktoré pomáhajú pri trávení ťažkých jedál. Aktivizujú totiž metabolizmus a fungujú aj ako povzbudzujúci prostriedok. Podobné účinky má aj umeocot.

Po jarnom zbere sa slivky umeboshi nasolia a nechajú niekoľko dní sušiť na slnku. Keď sú takmer usušené, naložia sa do slaného nálevu, zaťažia a nechajú kvasiť. Do nálevu sa pridávajú tiež shizo listy, ktoré pripomínajú okrasnú žihľavu. Majú konzervačný účinok a nálev vďaka ním získa karmínovú farbu. Tekutina, ktorá sa pri kvasení umeboshi vylučuje, sa nazýva ume-su, u nás sa pre ňu používa názov umeocot.



Foto: Shutterstock

S octom nemá veľa spoločné

Na rozdiel od klasického octu s pH pod 3 má umeocot hodnoty pH zásadité. Zatiaľ čo klasický ocot telo ochladzuje, umeocot, naopak, telo zahrieva.

Obsahuje železo, vápnik, mangán, sodík. Odbúrava kyselinu mliečnu zo svalov a má antiseptické a antibakteriálne účinky. Z tela pomáha vylučovať jedy a toxíny. Využíva sa aj pri liečbe zápalu močových ciest, anémii, pri prechladnutí a pomáha aj pri únave.

Z umeoctu si môžete pripraviť osviežujúci nápoj - 1 ČL rozmiešajte v pohári vody. Pomôže vám v horúcich dňoch aj po prehýrenej noci, pri cestovateľskej nevoľnosti či ako prvá pomoc pri problémoch s trávením. Či sa trápite s zvýšenou kyselinou, máte reflux, prejedli ste sa, do dvadsiatich minút by sam vám malo polepšiť.

Na čo všetko sa dá umeocot použiť?

Keďže je umeocot slaný, treba pri ochucovaní na to myslieť a jedlá nesoliť. Využiť ho môžete napríklad na:
  • dochutenie polievok a omáčok
  • prípravu zálievok a dresingov na šalát (v kombinácii s jogurtom, medom a horčicou)
  • prípravu marinád a dipov na mäso a zeleninu
  • prípravu fermentovanej zeleniny (pickles)





  • ANKETA: Používate doma umeocot?

    55,1%



    44,9%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist