Otestujte ho:
Upečený alebo ešte nie? 4 spôsoby, ako zistíte, či je váš koláč hotový

Jarmila Horváthová, 25. októbra 2023     5 minút čítania

Ani to, že je koláč na povrchu krásne dozlatista upečený ešte neznamená, že taký bude aj vo vnútri. Ako sa presvedčiť, že je ten správny čas vybrať ho z rúry?



Foto: Shutterstock

Všeobecne obľúbený špajdľový test rozhodne nie je vhodný na všetky typy koláčov. Spôsob, ako zistiť, či je koláč správne upečený a súci na vybratie z rúry, závisí najmä od typu cesta a náplne. Ako teda pri rôznych druhoch koláčov zistiť, či ich už treba z rúry vybrať alebo v pečení pokračovať?

1. Špajdľový test: Koláče z treného a piškótového cesta

Aj keď je povrch koláča pekne dozlatista upečený, môže byť v strede cesto ešte surové. Najpoužívanejším spôsobom, ako zistiť, či je cesto upečené je špajdľový test. Je vhodný pri koláčoch z treného cesta, ako je napríklad bábovka, pri tortových korpusoch alebo koláčikoch z piškótového cesta typu bublaniny.



Foto: Shutterstock

Stačí, keď do stredu koláča, alebo do miesta, kde je cesto najvyššie, zapichnete drevenú špajdľu alebo špáradlo a opatrne vytiahnete. Ak sa na špajdľu cesto prilepí alebo špajdľa bude vlhká, koláč ešte nie je hotový. Naopak, ak je špajdľa po vytiahnutí suchá a čistá, teda sa na ňu nič neprilepilo, môžete koláč z rúry vybrať.

Ak tento test chcete použiť pri koláči, do ktorého ste dali ovocie alebo kôpky ochuteného tvarohu či pudingu, treba dať pozor, aby ste špajdľou nepichli do nich, vyberte si miesto, kde je len samotné cesto.



Foto: Shutterstock

Treba však poznamenať, že po vpichu šajdľou zostávajú v koláči viditeľné dierky. Ak vám to z nejakého dôvodu prekáža, prepečenosť piškótových koláčov či tortových korpusov môžete otestovať hmatom. Pri stlačení prstami by korpus nemal byť lepkavý, cesto by malo byť na pocit mäkké a pružné. Ak naň zľahka zatlačíte prstami, nemala by na ňom zostať jamka. Okraje koláča alebo korpusu by mali byť odlepené od bokov plechu.

2. Skúška prstom: Cheescake a spol.

Cheesecake a podobné koláče s tekutými plnkami sú špeciálnym prípadom. Keďže plnka je prevažne z tvarohu, krémového syra a/alebo z tekutých prísad, maximálnu pevnosť dosiahne upečený koláč až po vychladnutí, kedy plnka stuhne.



Foto: Shutterstock

Po uplynutí odporučeného času na pečenie je práve z tohto dôvodu niekedy ťažké určiť, či je už koláč dostatočne prepečený, v horúcom strave je stále akoby trasľavý. Pomôže vám dotyková skúška prstom. Dotknite sa stredu cheesecaku prstom. Plnka by sa naň nemala nalepiť a tiež by sa nemala miernemu tlaku príliš poddať.

3. Vizuálna skúška: Koláče z kysnutého cesta

Ak pečiete koláč z kysnutého cesta – napríklad s ovocným obložením, či je hotový, vidíte podľa farby okrajov. Okraje cesta by mali byť upečené do zlatohneda a mali by sa oddeľovať od plechu.



Foto: Jana Štrbková

Pomocou širšieho noža môžete koláč aj trocha nadvihnúť a pozrieť sa, či je koláč upečený aj zospodu. Aj také pečené buchty hodnotíme podľa farby – mala by byť zlatohnedá.

4. Skúška poklepaním: Chlieb a pečivo

Pokiaľ ide o pečenie chleba alebo pečiva, ako sú rožky či žemle, či sú upečené, zistíte, keď na ne poklepete, zvuk malo by znieť duto.



Foto: Shutterstock

Každá rúra pečie inak

Zásada pri pečení akéhokoľvek cesta je, že sa treba riadiť časom a teplotou pečenia, ktoré sú uvedené v recepte s tým, že treba brať ohľad na skúsenosti so svojou rúrou, pretože každá môže piecť trocha inak. Každý si tú svoju pozná, takže vie, či k teplote uvedenej v recepte, má pár stupňov pridať, ubrať, alebo o niečo predĺžiť či skrátiť čas pečenia.



Dopiecť či nie?

Ak ste koláč vybrali z rúry na základe toho, že bol na povrchu tmavý, ale zistili ste, že je vnútri nedopečený, môžete sa pokúsiť ho dať dopiecť. Aj keď výsledok asi nebude ideálny, lebo koláče v princípe nie sú „stvorené“ na to, aby sa následne dopekali. Pred opätovným vložením do rúry sa odporúča koláč zvrchu zakryť alobalom.



ANKETA: Pripálil sa vám koláč niekedy tak, že putoval do odpadu?

20,4%



79,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist