Foto: Shutterstock
Všeobecne obľúbený špajdľový test rozhodne nie je vhodný na všetky typy koláčov. Spôsob, ako zistiť, či je koláč správne upečený a súci na vybratie z rúry, závisí najmä od typu cesta a náplne. Ako teda pri rôznych druhoch koláčov zistiť, či ich už treba z rúry vybrať alebo v pečení pokračovať?
1. Špajdľový test: Koláče z treného a piškótového cesta
Aj keď je povrch koláča pekne dozlatista upečený, môže byť v strede cesto ešte surové. Najpoužívanejším spôsobom, ako zistiť, či je cesto upečené je špajdľový test. Je vhodný pri koláčoch z treného cesta, ako je napríklad bábovka, pri tortových korpusoch alebo koláčikoch z piškótového cesta typu bublaniny.Foto: Shutterstock
Stačí, keď do stredu koláča, alebo do miesta, kde je cesto najvyššie, zapichnete drevenú špajdľu alebo špáradlo a opatrne vytiahnete. Ak sa na špajdľu cesto prilepí alebo špajdľa bude vlhká, koláč ešte nie je hotový. Naopak, ak je špajdľa po vytiahnutí suchá a čistá, teda sa na ňu nič neprilepilo, môžete koláč z rúry vybrať.
Ak tento test chcete použiť pri koláči, do ktorého ste dali ovocie alebo kôpky ochuteného tvarohu či pudingu, treba dať pozor, aby ste špajdľou nepichli do nich, vyberte si miesto, kde je len samotné cesto.
Foto: Shutterstock
Treba však poznamenať, že po vpichu šajdľou zostávajú v koláči viditeľné dierky. Ak vám to z nejakého dôvodu prekáža, prepečenosť piškótových koláčov či tortových korpusov môžete otestovať hmatom. Pri stlačení prstami by korpus nemal byť lepkavý, cesto by malo byť na pocit mäkké a pružné. Ak naň zľahka zatlačíte prstami, nemala by na ňom zostať jamka. Okraje koláča alebo korpusu by mali byť odlepené od bokov plechu.
2. Skúška prstom: Cheescake a spol.
Cheesecake a podobné koláče s tekutými plnkami sú špeciálnym prípadom. Keďže plnka je prevažne z tvarohu, krémového syra a/alebo z tekutých prísad, maximálnu pevnosť dosiahne upečený koláč až po vychladnutí, kedy plnka stuhne.Foto: Shutterstock
Po uplynutí odporučeného času na pečenie je práve z tohto dôvodu niekedy ťažké určiť, či je už koláč dostatočne prepečený, v horúcom strave je stále akoby trasľavý. Pomôže vám dotyková skúška prstom. Dotknite sa stredu cheesecaku prstom. Plnka by sa naň nemala nalepiť a tiež by sa nemala miernemu tlaku príliš poddať.
3. Vizuálna skúška: Koláče z kysnutého cesta
Ak pečiete koláč z kysnutého cesta – napríklad s ovocným obložením, či je hotový, vidíte podľa farby okrajov. Okraje cesta by mali byť upečené do zlatohneda a mali by sa oddeľovať od plechu.Foto: Jana Štrbková
Pomocou širšieho noža môžete koláč aj trocha nadvihnúť a pozrieť sa, či je koláč upečený aj zospodu. Aj také pečené buchty hodnotíme podľa farby – mala by byť zlatohnedá.
4. Skúška poklepaním: Chlieb a pečivo
Pokiaľ ide o pečenie chleba alebo pečiva, ako sú rožky či žemle, či sú upečené, zistíte, keď na ne poklepete, zvuk malo by znieť duto.Foto: Shutterstock
Diskusia k článku