Októbrový obed:
Využite posledné dozrievajúce plody jesene

Zuzana Sisáková, šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno&Tapas v Poprade, spoluautorka projektu LadyChef, 21. októbra 2021     3 minúty čítania

V októbri toho v záhradách už veľa nedozrieva. Zbiera sa posledná úroda hrozna, tekvice, neskorých jabĺk, hlúbovín, gaštanov.



Foto: Richard Gerényi

Ešte stále je to však obdobie, keď môžeme používať v kuchyni čerstvé suroviny, ktoré vyrástli tu u nás. Preto by bola škoda to nevyužiť.

Štyri recepty, ktoré som dnes pripravila, sú z tohto súdka. Môžete z nich pripraviť kompletné troj– či štvorchodové menu, alebo si uvariť každý samostatne.

Kel je zelenina, ktorá sa najčastejšie využíva pri príprave prívarkov. Skúste to tentoraz inak, pripraviť z neho polievku. Tekvica hokkaido je aj u nás čoraz populárnejšia, preto som ju použila vo dvoch jedlách. Možno pre niekoho netradičné sú tekvicové halušky, ktoré sú zdravšou alternatívou klasických halušiek. Keďže ich podávame s tvarohom, sú jedlom, ktoré dokáže zasýtiť. Tekvicu som použila aj v ľahkom mäsitom jedle, kde sa kombinuje s jablkami. Kuracím prsiam dodáva táto kombinácia šťavnatosť, ktorá je pri tomto druhu mäsa žiaduca.

Štvrtým jedlom je dezert – jeho príprava je jednoduchá a použili sme naň tiež sezónnu surovinu, gaštany. Môže byť sladkou bodkou po víkendovom obede.

Recepty na októbrový obed podľa Zuzany Sisákovej:










Diskusia k článku










TOPlist