Foto: Shutterstock
1. Na pečenie
Husacia a kačacia masť sú ideálne na pečenie zemiakov, mäsa či lokší. Pri vyšších teplotách sa neprepaľujú tak rýchlo ako rastlinné oleje a dodávajú jedlu bohatú, „vidiecku“ chuť. Vyskúšajte zemiaky pečené na husacej masti – rozdiel spoznáte okamžite.
Foto: Shutterstock
2. Do cibuľového základu
Lyžička masti miesto oleja alebo masla dokáže z omáčok alebo polievok urobiť gastronomický zážitok. Najlepšie sa hodí do strukovín a aj s dusenou kapustou urobí hotové divy.3. Na chlebík
Pamätáte si na chlieb s husacou masťou a cibuľou? Tento jednoduchý snack je neprekonateľný. Pridajte k masti trochu soli, mletej červenej papriky a pár koliesok cibule – rýchla pochúťka je na svete. Ak máte radi jemnejšie chute, pre vás bude vhodnejšia kačacia masť. Vyskúšať môžete aj masť s prídavkom nastrúhanej cibule a jablka.
Foto: Shutterstock
4. Na konzervovanie
V minulosti sa masť používala ako konzervant. Oškvarky, pečené mäso alebo pečeňová paštéta sa zaliali vrstvou masti, ktorá zabránila prístupu vzduchu.
Foto: Shutterstock
5. Na liečbu nachladnutia
Staré mamy pri prechladnutí a kašli „prisahali" na obklady s husacou masťou. Masť sa natrela na hrudník a prikryla látkou – uľahčila odkašliavanie, uvoľnila dýchanie a zahriala telo. Hoci dnes máme moderné lieky, tento domáci tip prechladnutie často zvládne rýchlejšie, ako by ste čakali.6. Na drevo a kožu
Kačacia či husacia masť dokážu obnoviť lesk dreva a kože. Jemne ňou pretrite drevené varešky, rukoväte nožov alebo kožené topánky. Materiál zostane pružný a chránený pred vlhkosťou.Kačacia verzus husacia
Foto: Shutterstock
Kačacia masť
Husacia masť




Diskusia k článku