Nedeľné varenie:
Ako na poctivý domáci vývar? S našimi tipmi ho uvaríte perfektne!

Veronika Lucáková, 12. novembra 2023     6 minút čítania

Neodmysliteľne patrí k sviatočnému obedu, ale využijete ho aj na podlievanie mäsa či pri príprave omáčok. Urobte si vývar ako z babičkinej kuchyne.



Foto: Shutterstock

Veľa lahodných možností

Vývar si doma môžeme pripraviť z hydiny, hovädzieho ale aj bravčového mäsa, diviny aj rýb. Ale výborný je aj čisto zeleninový. Ak pridáme závarku, tak je to dokonalá polievka, ktorá zasýti, zahreje a určite aj lieči. Čistý vývar je ideálny aj na varenie, podlievanie a dochutenie polievok, omáčok, rizota a iných jedál.



Foto: Shutterstock

Najlepší je z kostí

Dobrý vývar rozhodne pripravíme najlepšie z kostí, či už hovädzích (aj špikových), kuracích, morčacích, husacích, kačacích, králičích... Ale aj z ďalších kúskov mäsa, z chrbtov a trupov sliepky či kohúta. Dôležitá je kvalita, podľa možností treba vždy kupovať farmárske alebo domáce mäso.

Vývar potrebuje len pomaly prebublávať a najlepšie je variť ho na slabom ohni aj niekoľko hodín. Čím dlhšie sa vývar varí, tým intenzívnejšia bude jeho chuť.

Dôležitá je aj zelenina

Do vývaru patrí takzvaná polievková zelenina, v ktorej nesmie chýbať mrkva, petržlen, trochu zeleru, kalerábu, pór, cibuľa a tiež petržlenová vňať. Od krajiny ku krajine ale aj od domácnosti k domácnosti si do vývaru pridávame aj bielu kapustu, kel, karfiol, brokolicu, cuketu, zelerovú vňať, feferónku...


Foto: Shutterstock

Niekto pridáva zeleninu vcelku hneď do hrnca spolu s mäsom a varí všetko spolu naraz, aby bola chuť vývaru čo najvýraznejšia. Inde pridávajú nakrájanú zeleninu až polhodinu pred dovarením, aby bola tak akurát uvarená na jedenie. V dobrých reštauráciách sa vývar podáva s jemnou zeleninkou nakrájanou na rezančeky a opečenou na masle.

Jednoduché dochucovanie

Vývar potrebuje len soľ, guľôčky celého čierneho korenia, pár guľôčok nového korenia, bobkový list a podľa chuti trochu tymianu a petržlenovú vňať. Dá sa použiť aj strúčik cesnaku či kúsok zázvoru, štipka kurkumy... Do vývaru z kostí možno pridať na začiatku aj trochu jablkového octu.

Ale najlepšie a najdôležitejšie je vynechať a nepridávať žiadne umelé dochucovadlá ako napríklad práškové či tekuté bujóny. Chuť vývaru dodá pomalé varenie a prirodzená chuť kvalitných potravín, mäsa aj zeleniny.


Foto: Shutterstock

Uvarte si do zásoby

Keďže príprava vývaru je časovo náročná disciplína, je praktické uvariť si ho viac než aktuálne potrebujete. Po scedení a vychladnutí ho môžete vo vhodnej nádobe dať zamraziť do chladničky. Ak bude chcieť neskôr používať vývar napríklad na podlievanie pri dusení mäsa alebo príprave omáčok, použiť môžete aj menšie nádobky, prípadne ho zamraziť vo forme na kocky ľadu.

Základný recept na slepačí vývar

Na 8 porcií treba 1 sliepku (cca 2 kg), 3 ks mrkvy, 1 až 2 petržleny, kúsok zeleru, malý kaleráb, 1 cibuľu, 2 bobkové listy, niekoľko zrniek čierneho korenia, dve zrnká nového korenia, 2 stonky petržlenovej vňate a soľ.

Sliepku vložíme do veľkého hrnca, zalejeme studenou vodou (cca 4 litre) a na veľmi miernom ohni varíme asi hodinu. Počas varu zbierame a odoberáme vzniknutú penu. Potom pridáme aj očistenú zeleninu, podľa možností neolúpanú prekrojenú cibuľu, koreniny, soľ a ďalej na miernom ohni varíme ešte hodinu aj dve. Po uvarení vývar precedíme.



Základný recept na hovädzí vývar


Na 8 porcií treba asi 2 kg hovädziny (rebrá, špikové kosti, prípadne aj chvost), opäť polievkovú zeleninu (mrkvu, petržlen, pór, zeler, kaleráb, cibuľu), soľ, celé čierne aj nové korenie, bobkové listy aj petržlenovú vňať.

Pri hovädzom vývare je dobré dať najprv kosti a mäso na 30 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Potom všetko preložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou, pridáme očistenú zeleninu, koreniny, soľ aj bylinky. Varíme na veľmi miernom ohni, počas varu zbierame penu. Čím dlhšie pomaly varíme, tým lepšie, aspoň 3 hodiny. Hotový vývar precedíme.



Rýchlejšia verzia z tlakového hrnca

V niektorých domácnostiach sa vývar pripravuje aj v „kuchte“, teda v tlakovom hrnci. Naraz dáme do hrnca mäso, zeleninu, koreniny, zalejeme studenou vodou, hrniec uzavrieme a privedieme k varu. Keď začne obsah hrnca vrieť, teplotu znížime a polievku pomaly varíme asi hodinu. Potom vyberieme zeleninu, mäso a vývar precedíme.





ANKETA: Varíte si domáci vývar aj do zásoby do mrazničky?

24,0%



76,0%







Diskusia k článku

kuko95
@kuko95 (12.11.2023 08:53)

Robil som predvčerom ..4hodinky na pomalo žiadne zbieranie peny a žiadny tuk nezbieram načo ??výborná liečivá polievka ..najlepšia je z chrbtov zaludkov a krídel a keď sa da zohnať aj z paprc slepacich bohužiaľ tie nezohnat skoro nikde






 



TOPlist