Národný salón vín:
V Bratislave máme koncept výnimočný vo svete

P.R. Servis, 7. marca 2023     4 minúty čítania

Počuli ste už o Národnom salóne vín SR? Národný salón vín SR je najvyššou slovenskou vinárskou súťažou.



Foto: Archív ZVVS

Výber vín je náročný proces, prihlásiť sa môžu tie vína, ktoré získali minimálne striebro na nominačných súťažiach. Vína vyberajú odborníci na víno - vinári, someliéri, enológovia, a to vo dvoch kolách, jarnom v máji a jesennom v septembri.

Vína, ktoré sa dostanú do Národného salónu vín, sa prezentujú v historickej pivnici z 18. storočia.

Čo to znamená pre návštevníka? To, že každý rok v októbri sa obnovuje kolekcia stovky najlepších slovenských vín, a tento rok to bolo už po 17-krát.

Takýto koncept, kde sa vína vyberajú v súťaži, funguje iba v Českom salóne vín SR vo Valticiach a v Národnom salóne vín SR v Bratislave, môžeme teda povedať, že máme doma svetový unikát.

Čo môže návštevník Národného salónu vín SR zažiť?

Každý deň, od utorka do soboty, od 10.00 do 18.00 môžete objaviť slovenské vína v riadenej degustácii s profesionálnym someliérom, alebo ochutnať vína zo všetkých šiestich slovenských vinohradníckych oblastí v programe „72 vín za 100 minút“.



Foto: Archív ZVVS

72 vín 100 minút – najpopulárnejší program

Nezľaknite sa toho čísla, ale toto je program zostavený tak, aby ste ochutnali vína zo všetkých 6 slovenských vinohradníckych oblastí. Každá oblasť má jedinečnú mikroklímu a podložie, a preto vína z každej oblasti sú špecifické a iné.

Všetky vína sú zachladené a rozdelené podľa aromatiky: v prvej miestnosti sú sekty, perlivé vína, ľahké odrody, v druhej hlavnej miestnosti sú rizlingy, pinoty, aromatické vína, v ďalšej rosé a v poslednej miestnosti sú červené vína. Vína si nalievate sami, ku každému vínu je k dispozícii tabuľka s popisom, ak máte ďalšie otázky, zodpovie vám ich someliér.

Riadená degustácia

Riadené degustácie sú zážitkom, pretože prebiehajú s profesionálnym someliérom, ktorý vám opíše senzorické vlastnosti vína - vône, chute a porozpráva vám aj zaujímavosti o víne a jeho výrobcovi. Takto môžete degustovať 2 – 8 vzoriek.



Foto: Archív ZVVS

Milovník vína – pre náročných

Ak sa chcete presvedčiť, že Slovensko je krajinou vysoko kvalitných vín nielen bielych, ružových, ale aj červených, tak odporúčame tento program. Ochutnáte prémiové vína, ktoré sa cenovo pohybujú okolo 20 – 35 eur/fľaša. Prémiový sekt, biele cuvée, ľahké červené, mohutné dekantované červené a na záver prírodne sladké víno (ľadové, slamové, či tokajské). Poháre sa menia trikrát, táto degustácia je skutočným zážitkom pre domácich a zahraničných návštevníkov Národného salónu vín.



Foto: Archív ZVVS

Zažite roller-play hru „Vražda u Baťu“ s degustáciou vína

V Národnom salóne vín SR sa ocitnete v minulom storočí - k dispozícii máte rekvizity a texty a vžijete sa do niektorej z postáv z čias obchodného domu Baťa, kde došlo ku vražde. Zároveň si pochutnáte na slovenských vínach a syrovom záhryze. Je to veľká zábava, hra trvá niekedy aj skoro tri hodiny, kým podľa indícií odhalíte vraha. Užijete si pritom veľa zábavy.



Foto: Archív ZVVS

Chcete ochutnať top slovenské vínka? Viac informácií a objednávanie sa tu:
https://salonvin.sk/zazitky/degustacne-programy/








 



TOPlist