Napísali ste nám:
Aké koláčiky a koľko druhov pečiete na Vianoce?

Redakcia Varecha.sk, 9. decembra 2020     8 minút čítania

Vianočné vypekanie sa pomaličky rozbieha. Kým v niektorých rodinách sa uspokoja s pár druhmi koláčikov, inde sa ich chystá oveľa viac. Ako ste s týmito počtami na tom vy? Ktoré vianočné koláčiky patria medzi vaše najobľúbenejšie? A pečiete len tie tradičné, alebo aj experimentujete? Aj na toto sme sa pýtali v našej súťaži Napíšte a vyhrajte. Začítajte sa do 2. časti seriálu o vianočnom pečení v slovenských domácnostiach.


Foto: Shutterstock.com

Deti sú z domu, už nemá kto vyjedať

Keď boli deti malé, piekli sme aj 20 druhov. Dnes sme už sami dvaja, deti prídu na návštevu, už nemá kto ujedať, tak už je to len asi 10 druhov. Top sú pre mňa vanilkové rožky, potom linecké a medové rezy. Nejaké experimenty so zdravším pečením manželka nerobí, to teraz skôr naša dcéra. Má priateľa, ktorý má intoleranciu na laktózu a ani lepok mu nerobí moc dobre, takže sa učí piecť to, čo mu vyhovuje.
Petr, Sučany

Sto parížskych rožtekov

Boli roky, keď som robila aj 17 druhov zákuskov. Ako deti dospievali, som piekla menej a menej. Ale ešte vždy musia byť tie čo máme najradšej. Parížske rožteky, aj 100 kusov, takisto kokosky a punčový rez. Každé Vianoce si vymyslím niečo nové, ale nezapíšem. Takže keď to chcem piecť znova, tak neupečiem, lebo zabudnem, čo som tam dala.
Zdena, Čachtice

Vôňa po celom dome

Vianočné pečenie s medovými, vanilkovými a škoricovými vôňami u nás začína 5-6 dní pre Vianocami. Najprv sú to trvanlivé linecké koláčiky, medovníky, medvedie labky a gerlachovské rezy. Na Štedrý deň pečiem kysnuté koláče a pupáčiky s makom. Tie koláče na Štedrý deň tak úžasne voňajú po celom dome. Môj ocino vždy sedával pri stole a čakal či nám zvýši osladený tvaroh na maškrtenie. Jasné, že vždy zvýšil. Teraz takto sedáva manžel.
Terézia, Bojnice

Voňavé medovníčky aj na stromček

Pečiem tak 15 druhov, zväčša suchého pečiva. Vianoce si neviem predstaviť bez klasiky ako sú medovníčky, linecké pečivo lepené domácim slivkovým džemom, ako aj fúkaných kokosových rožtekov, ktoré sú moje naj. Medovníčky ak vyzerajú k svetu rozvešiame aj na vianočný stromček a krásne celý dom rozvoniava až do Troch kráľov.
Katarína, Belá nad Cirochou

Pečenie je moja radosť

Asi 9-12 druhov koláčikov je štandardná vianočná zostava. Určite nesmú chýbať medovníky, orechové štangličky s bielkovou polevou a orechové mesiačiky so žĺtkovou polevou. Keď som začinala piecť, tak som experimentovala, ale postupne sa samo ukázalo, čo má najväčší úspech, tak som sa dopracovala k tým 12 receptom, z ktorých väčšina je z Varechy. Sú to osvedčené recepty od skúsených kuchárok, niektoré moderné, iné tradičné ešte z čias našich babičiek. Pečiem pre susedov, rodičov a blízku rodinu, takže 6 veľkých krabíc sa stalo tradíciou, mne robí radosť pečenie a im ochutnávanie.
Eva, Šaľa

Chystáme sa aj na vlastné ozdoby

K Vianociam mi patrí klasika - vanilkové rožky, medvedie orechové labky, medovníčky, plnené košíčky a tie každý rok do Vianoc robím aj 2-3 krát, lebo ich vždy pojeme. Tento rok určite deň pred alebo na Štedrý deň doobeda urobím aj mrkvové cupcakes s mascarpone krémom ozdobené brusnicami alebo goji a zelenými tekvicovými semienkami, takto sa mi hodia na vianočný čas. Chystáme sa aj na vlastné ozdoby vykrajované z hmoty pripravenej zo sódy, vody a Solamylu v pomere 1:1:1 a veľmi sa na to teším.
Veronika, Malacky

Pri vianočnom pečení už neexperimentujem

K stáliciam u nás patria medovníčky, linecké koláčiky a žerbo rezy. Pri vianočnom pečení už neexperimentujem, nové recepty skúšam radšej v priebehu roka a keď sa osvedčia, tak ich použijem. V zdravšej verzii je u nás na vianočnom stole upečený štedrý perníkový závin alebo špaldovo-mandľové linecké koláčiky. Ale kedysi som mala viac odvahy a skúšala som aj tesne pred Vianocami. Občas sa nový recept celkom nevydaril a boli z toho rumové guľky, alebo sa z neho potešili sliepočky.
Terézia, Bojnice

Bude aj narodeninová torta

Budeme piecť asi 5 druhov suchých koláčikov a neskôr štedrák a keďže mám na Štedrý deň narodeniny, tak nebude chýbať ani krtkova torta. Vianoce si neviem predstaviť bez štedráku od mojej starej mamky. Ďalej nesmú chýbať vanilkové rožky. Klasické linecké koláčiky sme nahradili trošku zdravšími makovými kde namiesto múky pridáme viac maku. Veľmi nám chutia. Používam aj špaldovú múku.
Martina, Batizovce


Foto: Shutterstock.com

Snažíme sa dodržiavať tradície

Zvyčajne máme najmenej 10 druhov, ktoré následne darujem aj rodine a tak získame aj od nich ďalšie druhy koláčov. Na Štedrý deň si nechávame čas len na varenie, pečenie sa vždy stíha deň, dva predtým. Vianoce si neviem predstaviť bez medovníkov, šuhájd a úlikov. Experimentovaniu sa vyhýbame, snažíme sa dodržiavať tradície. Ak skúšame nové koláče tak medzi sviatkami.
Želmíra, Slovenský Grob

Koláčiky ako darček

Chystám 12 druhov, to je tradícia našej rodiny. Pečiem viac aj preto, lebo väčšiu časť rozdám mojim deťom a vnúčatám. Kolegom, susedom a priateľom chystám balíčky koláčov ako darček, veľmi ich to poteší.
Iveta, Pukanec

Cez sviatky je dovolené maškrtiť nezdravo

Väčšinou pečiem 3-4 druhy koláčov. Perníky, linecké pečivo a piškótové ako koláč/krémeš z BB keksov. Ak pečiem ešte štvrtý koláč, tak je zakaždým iný, väčšinou skúšam nové recepty. Zdravšie verzie na Vianoce nepečiem, cez sviatky máme dovolené maškrtiť nezdravo. Tie zdravšie pečiem mimo sviatkov.
Alena, Kendice

Piecť sa snažíme zdravšie verzie

Vianoce pre nás nie sú o strese a o 12 druhoch koláčov, pečenie je skôr symbolické. Pečieme iba orechové medovniky - to je pre nás taký symbol Vianoc, čo sa týka koláčikov, a občas ešte makové očká. Piecť sa snažíme zdravšie verzie - oveľa menej cukru, prípadne xylitol namiesto cukru, prídavok proteínu a pod.
Hana

Od Lucie do Vianoc, každý deň jeden koláčik

Zvyčajne pečiem 13 druhov, piekla to tak vždy moja starká. Od Lucie do Vianoc, na každý deň jeden koláčik. Roky sme to tak robili a ja som si túto tradíciu zachovala. Medzi tri naj patria šuhajdy, medovníky a vanilkové rožky. Nové recepty neskúšam, urobila som to raz, niektoré recepty sa nepodarili, surovín, ktoré som použila mi bolo ľúto. Nikomu to nechutilo a deti mi povedali, že na experimenty si mám vybrať inú dobu, nie Vianoce.
Bibiana, Nedožery

Srdečne ďakujeme všetkým, ktorí sa do našej anketovej súťaže zapojili a napísali nám.

Prečítajte si aj 1. časť seriálu o vianočnom pečení v slovenských domácnostiach:






ANKETA: Pečiete na Vianoce viac ako 5 druhov koláčikov?

73,5%



26,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist