Pýtali sme sa vás:
Kedy začínate piecť prvé vianočné koláčiky?

Redakcia Varecha.sk, 2. decembra 2020     8 minút čítania

Boli sme zvedaví ako vyzerá vianočné pečenie v slovenských domácnostiach. Vďaka tým, ktorí odpovedali na niekoľko otázok v našej súťaži Napíšte a vyhrajte, sme pripravili príjemné čítanie pre všetkých. V 1. časti nájdete vybrané odpovede na otázku: Kedy začínate piecť prvé vianočné koláčiky a čo si nechávate na posledné dni?


Foto: Shutterstock.com

Zdobím po večeroch

Zvyčajne pečiem už od 6. decembra. Najlepšie sa mi osvedčilo zarobiť si dve, tri cestá vopred, skladujem ich v chladničke a na druhý deň upečiem. Koláčiky, ak sú plnené lekvárom, plním skôr - asi desať dní pred Vianocami, ak sú plnené krémom, tak tesne pred Vianocami. Zdobenie robím postupne, ale je to už taká rutina, ktorá sa stíha po večeroch po práci.
Eva, Šaľa

Koláčiky posielam synovi do Austrálie

Suché a medovníky pečiem už v polovičke novembra, krémové zákusky až posledné dni pred Vianocami. Pečiem skoro, lebo suché koláče posielam aj synovi do Austrálie, aby mal aj on počas Vianoc kúsok domova.
Mária, Sedlice

Vôňa po celom dome

Vianočné pečenie s medovými, vanilkovými a škoricovými vôňami u nás začína 5-6 dní pre Vianocami. Najprv sú to trvanlivé linecké koláčiky, medovníky, medvedie labky a gerlachovské rezy. Na Štedrý deň pečiem kysnuté koláče a pupáčiky s makom. Tie koláče na Štedrý deň tak úžasne voňajú po celom dome. Môj ocino vždy sedával pri stole a čakal či nám zvýši osladený tvaroh na maškrtenie. Jasné, že vždy zvýšil. Teraz takto sedáva manžel.
Terézia, Bojnice

Na materskej to bude pokojné

Zvyčajne sme piekli na poslednú chvíľu, keďže pred Vianocami sme boli stále veľmi pracovne vyťažení. Tento rok to bude iné. Krásne, nádherné a pokojné. Som na materskej dovolenke, takže si z toho urobíme krásnu spoločnú aktivitu alebo odreagovanie keď maličký zaspinká. Začneme už okolo Mikuláša.
Martina, Batizovce

Manžel chodí vyjedať

Začínam piecť víkend pred Vianocami. Skorej to nemá význam, lebo manžel keď zacíti koláče, tak mi ich stále chodí jesť na balkón.
Lenka, Martin

Záviny na Štedrý deň

U nás sa začína piecť na prvú adventnú nedeľu, posledné koláčiky pečieme dva - tri dni pred Vianocami. Posledné klasické záviny pečiem na Štedrý deň doobeda - lebo tie sú naše jedlo - u nás sa pôst dodržiava celý deň.
Eva, Bašovce

Bez stresu

Vianoce milujem a ešte viac prípravu dobrôt a darčekov. Stres nemám, lebo darčeky kupujem hneď po skončení posledných sviatkov. Veľakrát potom hľadám kde a čo som poskrývala a preto mám nachystaný papier, kde si píšem čo a komu som kúpila. Ale Vianoce nie sú len o plnom stole dobrôt, ale hlavne o láske a radosti. Ja začínam veľmi skoro, balíčky zabalím na konci novembra, väčšie upratovanie spravím prvý decembrový týždeň a piecť začínam 12. decembra. Denne dva druhy koláčov.
Iveta, Pukanec

Pomáhajú mi deti

My pečieme na Vianoce iba suché koláčiky počas posledného predvianočného týždňa. Každý večer niečo. Odkedy máme deti, tak mi každý rok pomáhajú s pečením. Už v dvoch rokoch pomáhali s medovníčkami (vaľkať cesto, ozdobovať orechami alebo hrozienkami). Teraz, keď sú väčší (14 a 8 roky), tak mnohé koláčiky urobia už úplne sami, ja sa starám už iba o pečenie. Pustíme si vianočné koledy a práca nám ide od ruky :)
Jana, Poprad


Foto: Shutterstock.com

Stromček a hudba musí byť

Prvé koláče začínam piecť niečo po Mikulášovi a podmienkou je ozdobený stromček a vianočná hudba, bez tohto to nejde, nakoľko milujem vianočnú náladu. Pečiem buď sama alebo ak babka vládze, tak mi pomáha.
Alena, Kendice

Prvé medovníky zázračne miznú

Na Vianoce sa pripravujem vždy v dostatočnom časovom predstihu, aby som si ich vedela potom vychutnať v kľude v kruhu rodinky. Nad vianočnou výzdobou a darčekmi premýšľam už v novembri, začiatkom decembra už vo veľkom nakupujem a tak to je aj s vianočným pečením. Ako prvé pečiem vždy medovníčky, aby stihli do Vianoc zmäknúť a niekedy pečiem až dve várky, keďže tá prvá ako keby zázrakom do Vianoc zmizne :) Ďalej pokračujem lineckými koláčikmi na viac spôsobov a tesne pred Vianocami pripravujem ešte obľúbené kokosové ježe môjho priateľa a potom aj moje obľúbené žerbo rezy.
Kristína, Belá nad Cirochou

Začíname už v novembri

Začíname piecť už v novembri, ale ide skôr o koláče, ktoré sa v decembri budú dokončievať. Čiže si pripravujeme košíčky, medovníčky či linecké koláče a tie si vždy postupne až do decembra dokončujeme.
Bibiána, Rovinka

Pečiem aj pre tehotnú dcéru do Barcelony

Vždy som začínala dva týždne pred Vianocami. Tento rok musím začať skôr, nakoľko koláčik musím poslať aj dcére do Barcelony, lebo je tehotná a zdravotný stav jej nedovolí piecť a kvôli tomu a covidu nemôže na Vianoce prísť na Slovensko.
Katarína, Nitra

Končím tortou

Na medovníky zamiesim už v polovičke novembra. Cesto môže stáť aj dlhšie v chladničke. Potom nasleduje iné drobné pečivo, labky, vanilkové rožky... A na koniec pečiem tortu. Volá sa luhačovická, je celá čokoládová a recept je od mojej starej mamy.
Danka, Ružomberok

Za 2-3 dni hotovo

Keďže mám 2-ročného synáčika, začínam piecť keď začne tatovi vianočná dovolenka a zvyčajne mám za 2-3 dni všetko napečené. Nakoniec si nechávam slané pečivo.
Lenka, Zlaté Moravce

Cesto nachystám už v októbri

Ja začínam s prípravou už v októbri, vtedy miesim cesto na medovníky. Je to špeciálny, rokmi osvedčený recept. Prvé pečenie začína 6.12. na Mikuláša. Na posledné dni si nechávam koláčiky, ktoré sa plnia krémom, aby sa nepokazili.
Bibiana, Nedožery

Advent to odštartuje

Začínam piecť na prvú adventnú nedeľu, začínam suchými koláčikmi ako medovníčky. Posledné pečiem deň pred Štedrým dňom, vždy to je nejaký iný krémový koláč, tento rok to bude Marlenka.
Michaela, Dubnica nad Váhom



Srdečne ďakujeme všetkým, ktorí sa do našej súťaže zapojili. Z účastníkov sme vyžrebovali troch, ktorí získavajú knihu Tradičné dezerty zdravo a chutne:
Eva D. z Bašoviec, Petr S. zo Sučian a Zdena Ch. z Čachtíc. Gratulujeme!






ANKETA: A ako ste na tom vy? Začínate piecť už na začiatku decembra?

44,2%



55,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist