O víne:
Mysteriózna Tibava

Jozef Sedlák, Pravda, 27. decembra 2018     9 minút čítania

Víno učí ľudí lepšie spoznať Slovensko. Zemepis nemusí každého baviť, ale kto sa raz zamiluje do tibavského vína, zatúži uvidieť vinohrad, kde sa rodí. Tibavské vinice ležia na úpätí Vihorlatu. Riadky viniča končia na horizonte v modrastom náručí kedysi aktívnej sopky. Nevyhasla, stále žije vo víne s veselou iskrou.

Kamil Červenka
Kamil Červenka, rodák zo Sekúl zapustil korene v Tibave.
Autor: ,

Z podvihorlatských vinohradov Pivnice Tibava vyžaruje energia slnka a vulkánov, ktoré tu dávnych časoch sformovali podobu kraja. Na človeka zapôsobí, sotva sa ho dotkne. Keď sem pred dvadsiatimi rokmi viac-menej náhodou vkročil Kamil Červenka, rodák zo Záhoria, na chvíľu sa mu zastavil dych. Fascinovaný mágiou priestoru už Tibavu neopustil a pustil sa do najušľachtilejšej práce, akú človek môže robiť – zveľaďovania vinice.

Vinohrady, ktoré Červenka uvidel, provokovali, pretože pustli. Prešli rukami niekoľkých privatizérov, ktorí s vínom nevedeli nájsť spoločnú reč. Chýbala im trpezlivosť, ochota vysúkať si rukávy, podnikavý obchodný duch. Veď ani vínu, ktoré malo povesť vyvoleného nápoja, čo rady popíjali prednovembrové elity, samy od seba nekvitnú ruže na voľnom trhu.

Dnes Pivnica Tibava vyrába ročne približne jeden milión dvestotisíc litrov vína a celú svoju produkciu predá či už v obchodných sieťach, kde sa minie 80 percent produkcie, alebo vo vinotékach a dvoch vlastných firemných predajniach.

In vino veritas, hovorili starí Rimania. Keď sa človek napije tibavského vína, uverí, že má v ústach ušľachtilý prírodný mok, z ktorého cíti energiu, krásu a opojnosť prostredia. Víno je zvláštnou skvapalnenou metamorfózou obrazov prírody a poctivo obrábaný vinohrad vo víne cítiť, nemožno ho ničím zameniť.

S chytrou hlavou a so strojmi

V Sekuliach, kde trávil detstvo, musel vinohrad strihať, okopávať, vylamovať zálistky, jednoducho urobiť všetko, čo bolo treba. Ktorému tínedžerovi chutí takáto práca? Pri spomienke na detstvo sa usmeje. S odstupom rokov si uvedomuje, že práve ono doň vložilo kód, ktorý v dospelosti určil, čím sa bude zaoberať.

Prejdú roky, kým oceníme, akú rolu pri našich rozhodovaniach hrajú láskaví a prísni rodičia, starí otcovia a staré mamy. Ich láskavosť, zmysel pre poriadok, ku ktorému vedú deti, sa premietne do toho, čo neskôr robia, v Červenkovom prípade do vína. Cítiť z neho, že bolo dopestované so zanieteným srdcom vinohradníka, ktorý uvažuje nad každým krokom vo vinici.

Rakúšania, Nemci, Francúzi a Taliani sú majstri v obrábaní viníc. V okolí Verony vinohradom kryjú chrbty Alpy. Spolu s vinohradmi vytvárajú dych berúcu panorámu. Aj Červenkovi sa podarilo utvoriť harmonický súlad medzi vinicou – výtvorom človeka – a Vihorlatským pohorím, dielom prírody z čias treťohôr.

Vinič začali na tibavskom panstve pestovať v pätnástom storočí. O pracovnú silu, pravdaže, nebola núdza, o šesť storočí neskôr je všetko inak. V kraji, kde je stále vysoká nezamestnanosť, však vinohradnícka práca v čase aj v nečase ľuďom už nevonia. Nemožno sa spoliehať ani na to, že do vinice prídu pracovať ľudia z blízkej Ukrajiny. Z Užhorodu je to do Tibavy síce pár minút autom, ale komplikovaná administratíva odradí Ukrajincov, aby si vybavovali pracovné povolenie. S kým potom vôbec obrábať vinice?

S chytrou hlavou a so strojmi. Pivnica Tibava má vinice na takmer 200 hektároch, veľkých vinárstiev s takýmto zázemím by sme na Slovensku nenarátali veľa. Červenka, ktorý sa pred dvadsiatimi rokmi pustil do rozsiahlej obnovy vinohradov, ich predvídavo rekonštruoval tak, aby maximum prác zmechanizoval.

Učil sa od západoeurópskych vinohradníkov, preto s nimi tibavské vinice držia krok. V technickej výbave majú okopávačky, podrezávačky, mulčovače, frézy, rezačky a, samozrejme, kombajn na zber hrozna. Tri štvrtiny úrody pozberá stroj, len vybrané partie hrozna idú na ručný zber.

Ani ľudia tak dokonale neokopú vinohrad, ako dokážu stroje. Bez ohľadu na presnosť, s akou pracujú, je však stále dôležité, ako si počína vo vinohrade človek. Kľúčová je stále rastlina, vinič. Každá z odrôd je trochu iná, treba jej nájsť správne miesto vo vinohrade.

Teraz sa Červenka chystá vysadiť Muškát moravský. Vybral mu pozemok, kde je v pôde dostatok vlahy, lebo vie, že to muškátik ocení. Zem dal preorať do hĺbky jedného metra. Vinohradnícky pluh pred pár rokmi objavil za šrotovú cenu v bazáre poľnohospodárskej techniky. Stál ho tritisíc eur, nový by vyšiel na päťnásobok, pritom zreparovaný pluh mu robí neoceniteľné služby.

Dobrý hospodár musí pohnúť hlavou, aby šetril náklady. Víno je drahý nápoj. V Tibave to vedia. Betónové stĺpiky zo starých konštrukcií nahradili kovovými a celú zreparovanú vinicu strihom prispôsobili kombajnovému zberu. Pôvodné 40-ročné výsadby Frankovky modrej či dnes zriedkavého Silvánskeho zeleného zachraňujú tak, že zrežú ker na samú hlavu a z najlepšieho očka vypestujú ťažeň. "Získame bohato rozvinutý koreňový systém a mladú životaschopnú nadzemnú časť rastliny,“ hovorí Kamil Červenka.

Tibavský vinohrad netvorí jednu ucelenú plochu, ale vytvára mozaiku viníc, ktoré od seba oddeľujú lesné remízky. Červenka je poľovník, ale drží sa zásady, že zver bola pod Vihorlatom dávno predtým, ako sem prišiel človek. Rešpektuje ju a bráni vinič pred vysokou zverou tým, že dôsledne výsadby susediace s lesom oplocuje. Ži a nechaj žiť, vraví muž, ktorý má rád prírodu vo všetkých jej prejavoch.

Nápad sa vždy cení

Červenka miluje zimnú vinicu zasypanú snehom. Keď do nej vojde, obklopuje ho ticho, pod nohami vŕzga len premrznutý sneh. V tej chvíli sa v duši rozhostí pokoj a dá sa premýšľať nad mnohými vecami. Nad tým, ako rezom sformovať ker, aby dal čo najlepšiu úrodu, kam smerovať podnik, aby obstál v tuhej konkurencii, a niekedy sa tešiť jednoducho z toho, že poctivá robota prináša do duše uspokojenie.

Sortiment odrôd v tibavskom vinohrade odzrkadľuje väčšinu sort, ktoré sa nachádzajú na listine povolených odrôd. Výnimočné postavenie má Tramín červený. Tibava je ním známa už desaťročia, ale ľudia si cenia aj Pálavu, Rulandské šedé, Muškát moravský. Milovníci mladých vín sa tešia na Müller Thurgau, iní na zrelý Veltlín zelený.

Darí sa tu červeným vínam – frankovke aj svätovavrineckému, Alibernetu, Neronetu aj zriedkavému Zweigeltrebe. Vysvetlenie je jednoduché – tunajšie vinice majú viac slnka ako malokarpatské. Vinič sa po celý rok kúpe v záplave slnka a vidno to na cukornatosti bobúľ, posledných 5 až 7 rokov neklesla pod 19 stupňov, sú tu výborné podmienky na výrobu vín s vysokým prívlastkom.

Nájdeme tu najnovšie veselý rad vín s figliarskou siluetou mačky na etikete – s ňou korešponduje názov vytvorený zo slovnej hračky CATbernet a k tomu MusCAT. Nápad sa zrodil v hlave riaditeľky vinárstva Moniky Bunčákovej a vinohradníkovho syna Kamila Červenku.

Celá úroda z tibavských vinohradov sa spracúva vo vinárskom závode v Sobranciach. Ide o jednu z najlepšie zmodernizovaných spracovateľských jednotiek na Slovensku. Základným kritériom pri rekonštrukcii závodu bolo čo najšetrnejšie spracovanie hrozna. Okrem iného to umožňujú vinifikátory podľa posledného slova techniky. Vďaka špeciálnym miešadlám, ktoré skonštruoval vynaliezavý bratislavský konštruktér inžinier Anton Hrdlička, majú pod kontrolou teplotu kvasiaceho rmutu.

Vyrobiť víno, ktoré rozohrá všetky ľudské zmysly, je umenie. Hlavným vinárskym technológom Pivnice Tibava je Kamil Červenka mladší. Čo môže otca viac potešiť, ako keď sa syn vydá v jeho stopách a pomáha mu v diele, ktoré pred dvoma desiatkami rokov začal?

Tibavská pivnica má v ponuke bohatý sortiment vín. Patria medzi ne aj vína liturgické. To, že Pivnica Tibava získala od cirkvi právo vyrábať ich, hovorí, že vinohradníci sa náležitým spôsobom starajú o vinicu Pánovu. Vo víne je ukryté mystérium premeny krvi na víno – v dobrom tibavskom víne je ukrytá podstata dobrého ľudského života.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist