Fedor Malík:
Mladý diviak, rakúske „prézle“

Fedor Malík, 6. februára 2024     3 minúty čítania

Ak vyhlásite v okruhu svojich priateľov malú gastronomickú anketu o najlepší mäsový pokrm, krk dám na to, že na stupni víťazov bude figurovať rezeň. Taký či onaký.



Foto: Pravda

Ten slávny viedenský, podávaný v krčmičkách v centre cisárskej Viedne bude iste aj vo finále. Neviem ako pre vás, pre mňa osobne sa stane nedostižným šampiónom.

Viedenský rezeň musí byť z pekného a nie malého kúska ružovkastej teľaciny. Na okrajoch jemne narezaná, akurátne naklepaná, posolená, obalená v múke, ponamáčaná v rozšľahanom vajci a v preosiatej strúhanke. Ešte "začerstva" ho potom kladieme do rozpálenej masti a nie dlho smažíme.

Potom pohybujeme panvicou tak, aby sa masť prelievala cez rezne. Smažíme tri minúty na jednej, tri minúty na druhej strane. A je (skoro) hotovo. Rezeň napichneme na vidličku a uložíme ho na jenskú misu, v ktorej sme rozpustili maslo. To je, prosím, recept Mariky Juranovej, rodom z Košút, hlavnej kuchárky v modranskej Zorničke.

Nežijeme ľahké časy. Teľacina je drahá a tak si dôchodca na mäsovom pulte hľadá čosi lacnejšie. Na našich tanieroch sú teda rezne bravčové. Môžete si vybrať, krkovička, stehno, pliecko, karé, panenka. Gurmán Alino miluje rezne z krkovičky, náš pán farár z karé, pani urologička výlučne z panenky.

Potom sú tu ešte vysmážané rezne z mletého mäsa so syrom a rezne "na prírodno". Priateľ Peter favorizuje morčacie rezne v cestíčku a sused pán Říha "skopové" kotety na majoránke. A čo moji priatelia poľovníci?

Mnohí z nich sú gurmeti a smaženým rezňom z dospelého jeleňa, srnca, daniela či muflóna sa vyhýbajú. Mäso vraj aj po niekoľkodňovom morení je tvrdé a húževnaté.

Ak si však ani nie ročné mláďa zlomí nôžku, treba ho utratiť. Mäsko z neho je úžasné. Podobne je to aj s diviakmi. Kanci páchnu, nie menej aj svine. Mladá svinka je však paráda! Tak, či onak, musí do pácu. Najlepšie do červeného vína. Na dva-tri dni. A potom príde teľacia kasika, viedenský trojobal. Keď viedenský, tak treba použiť rakúske "prézle". Rezne sú chrumkavejšie a chutnejšie, vraví poľovník Hubert...





Diskusia k článku

chorvatka
Chcem sa s vami podelit o fintu , ktoru môzete pouzit ked je mäso tvrdé ci huzevnaté. Posypem ho sodou bikarbonou a necham v ladnicke cez noc odlezat. Potom ho vykupem v mlieku a hotovo ! Po osuseni ho môzete kludne okorenit, prazit alebo varit , cas tepelnej upravy sa takisto skrati...






 



TOPlist