Mexická kuchyňa:
Pikantná a sladká

Autor hlavného textu: Stanci11, spracovala: Jana Stárková, 13. septembra 2017     8 minút čítania

Ako chutí Mexiko? Pikantne-sladko. Presne týmito slovami charakterizuje gastronómiu tejto vzdialenej krajiny naša verná Varecháčka Stanci11, ktorá v lete Mexiko navštívila. A rada sa s nami podelila o svoje dojmy a kulinárske zážitky.


Foto: Stanci11

Cestovateľka a gurmánka. To je Varecháčka Stanci11.


Možno niektorí viete, iní nie, toto leto som mala skvelú možnosť vycestovať do Mexika. Aby bolo jasné, nebolo to z rozmaru ani vďaka výhre v športke, zúčastnila som sa tam veľkej mikrobiologickej konferencie. A keď už tam človek letí takú diaľku, tak by to bola škoda nevyužiť a trochu neprecestovať krajinu. A keďže som sľúbila článok z tejto cesty, tak nech sa páči. Samozrejme, bude to zväčša o mexickej kuchyni a zvyklostiach. A že Mexičania jedia radi! Radi a veľa, ba dokonca asi radšej a viac ako ja, a to už je čo povedať...

Kuchári mali zo mňa radosť

Tak skúsim začať pekne po poriadku. V rámci konferencie sme bývali v hoteli v Mexico City. Tam človek klasickú kuchyňu príliš neokúsil, ale keďže ja som strašná „držka“, tak som uzatvorila pakt s kuchármi a ráno ma zásobovali tradičnejšími vecami než ponúkal raňajkový bufet. Taká moja ranná klasika bolo ovocie s cottage. A to hlavne preto, lebo ovocie v Mexiku proste musíte mať, stále a veľa. Najvoňavejšie ananásy, najsladšie papáje, mango sa je prakticky samo, dračie plody veľké ako svet, a všetko to má plnú zrelú chuť… Nádhera!

Foto: Stanci11

Moje mexické raňajky. Ovocie v hlavnej úlohe.


Okrem tohto som si vždy dopriala nejakú malú koštovku z kuchyne – zvyčajne to bola quesadilla (malá kukuričná placka/tortilla) – ktorú mi každý deň naplnili niečím iným – napríklad quesadilla plnená Queso Panela (čerstvý kravský syr), či Queso Oaxaca (parený syr), hubová so syrom, alebo pikantná s drveným chorizom. Kuchár sa ma vždy len spýtal na čo zhruba mám chuť a potom som sa nechala prekvapiť, čo mi nachystá. Prezradil mi, že do quesadilly sa majú dávať tradične najviac 2 ingrediencie. To, že turisti si pýtajú naplácať tam jedno cez druhé mu očividne liezlo na nervy, tak si viete predstaviť, aký bol vytešený, že som to vždy nechala naňho.

Foto: Stanci11

Quesadilla by sa tradične mala plniť len dvomi ingredienciami.


Aj keď na obrázku to nevyzerá veľmi vábne, šialene mi chutilo „pyré“ z čiernej fazule (puré de frijoles negros). Robievali ho všade od hotela, cez stánky na ulici, až po reštaurácie. Neviem presne popísať chuť, proste fazuľové pyré s orieškovým nádychom, často podávané buď s tortillami alebo s dochrumkava vypraženými tortillami (tostaditas). Zaujímavé bolo, že Európanom toto pyré príliš „nešmakovalo“, ale ja som sa ho nevedela dojesť.

Foto: Stanci11

Toto pyré z čiernej fazule ma dostalo.


Mali aj držkovú

Hotelové raňajky boli taký „po-európštený bufet“. Zelenina, ovocie, rôzne mäso, dokonca polievky, studené obložené misy, strašná kopa pečiva – sladké, sladké a ešte raz sladké, dezerty – ešte sladšie, sladká ryža, kompóty, rôzne druhy ovocia v medovom sirupe. Mňa celá táto skladba prekvapovala – hlavne tie teplé plnohodnotné jedlá, ktoré si predstavujem skôr na obed, ale ako sa hovorí, keď je dopyt…

Jedno z jedál, ktoré mi tu kuchári ešte doniesli, bola mexická verzia držkovej polievky (menudo), ktorá sa podáva s čerstvou cibuľkou, oreganom a zakvapne šťavou z limetky. Postup som dodržala a ešte mi pán kuchár doniesol nahriaté tortilly krásne zabalené v utierke, aby to bolo fakt autentické (a možno, aby iní hostia nezávideli, že zase mám čosi extra). Skvelá, iná než doma, ale skvelá.

Foto: Stanci11

Držková v hotelovej kuchyni a s tortillou na mojom stole.


Obedy v mexických uliciach

Na obedy sme mali možnosť vyrážať do ulíc a to sme riešili štýlom – kde je veľa ľudí, tam to bude dobré! Prvý deň sme odskúšali špecialitu – mäsovou zmesou plnené papriky pečené v banáne (na jedálnom lístku nazvané ako Tajomstvo z Verracruz – tak sme to riskli). Celé to bolo podávané s čerstvým bylinkovým syrom, ryžou, paradajkovou salsou a s tamale (pyré z čiernych fazulí v kukuričnom liste). Bolo to strašne chutné, aj keď sa stavím, že vám táto kombinácia znie šialene. Mimochodom, tej paradajkovej salsy mi museli dvakrát pridať, taká bola skvelá, príjemne pikantná a silne, fakt silne paradajkovej chuti.

Foto: Stanci11

Tajomstvo z Verracruz prekvapilo svojou fantastickou chuťou.


Ďalší deň sme šli na meníčko s domácimi do odľahlej štvrte Mexico City. Tu sme dostali tri chody, pričom každý chod mal na výber dve-tri možnosti. Prvým boli cestoviny v pikantnej paradajkovej salse alebo šalát. Druhým bola zelená ryža s avokádom alebo polievka. Tretím bol hovädzí rezeň, hranolky a zeleninka vs. hovädzí steak s chilaquiles (tortillové trojuholníčky, zelenina a salsa – zelená/červená alebo tzv. mole – silná mäsová omáčka s čokoládou). Na pitie sme dostali domácu mangovú limču. Celkovo to bolo fajné a poriadne sýte. Musím uznať, že Mexičania vedia ako na mäso – akékoľvek bolo fakt perfektné, dokonca si trúfam povedať, že ten rezeň bol jeden z najlepších aký som kedy mala.

Foto: Stanci11

Obedové menu bolo naozaj pestré.


Rozlúčka s tequillou

Konferenčnú rozlúčku sme mali v tequillerii. Tequilla tu tiekla potokom (a bola fantastická) a, samozrejme, sme testovali aj jedálniček. Na radu domácich sme „šli“ do klasických Enchilladas Suizas – zapečených tortíl s kuracinou, koriandrom, Oaxaca syrom a zelenou salsou. V spojení s Coronou… No fantastické.

Po štyroch dňoch v Mexico City sme sa teda takto rozlúčili s prácou a na druhý deň sme sa vydali na Yucatán užiť si trošku dovolenky.

Foto: Stanci11

K záveru našej konferencie patrila aj párty v tequillerii. Tu som si pochutnala na zapečenej tortille s kuracinou.




O tom, ako pokračoval výlet v Mexiku, píše Stanci11 tu:



Viac o rôznych svetových kuchyniach si môžete prečítať tu:



Inšpirujte sa mexickými receptami:







Diskusia k článku

afataga
Jaaj no ale robis chutky, hlavne, ze ziadny kralik :-), vidno, ze si si uzila a pochvala aj za putavo napisany clanok, ako by povedala Haji, si sikulka :-)
zolik
zaujimavy clanok, uz sa tesim na jeho pokracovanie :-)
stanci11
@Afataga Ďakujem veľmi pekne - inak normálne si ma donútila rozmyšľať a nie, králika som v Mexiku nestretla - ani živého, ani na tanieri :D

@Zolik tiež diky ;) pokračovanie veru bude






 



TOPlist