Mexická kuchyňa:
Bez tortilly ani na krok

Autor hlavného textu: Stanci11, spracovala: Jana Stárková, 14. septembra 2017 o 08:00

Naša Varecháčka Stanci11 pokračuje vo svojom rozprávaní o Mexiku. Po štyroch dňoch strávených v Mexico City sa vybrala na Yucatán...

Doteraz ste si mohli prečítať:





Foto: Stanci11

Stanci11 si užila nielen Mexico City, ale aj Yucatán.


Po štyroch dňoch v Mexico City sme skončili s prácou a vydali sa na Yucatán s plánom užiť si trošku dovolenky. Na Yucatáne sme strávili osem dní a veru, bolo to málo! Každý deň sme vyrazili zhruba o 6. ráno a vracali sme sa pred polnocou – šnorchlovanie, potápanie, Chichen-Itzá, národné parky, cenotes, plávanie s veľrybími žralokmi – proste chceli sme vidieť a zažiť čo najviac. Preto sme nemali až toľko času na gurmánske hodovanie. Tak vám aspoň napíšem, čo som stihla odpozorovať.

Tortilly musia byť pre každého

Bežný Mexičan vstáva medzi siedmou a ôsmou a ide sa naraňajkovať. Nie však doma, Mexičania žijú vonku, sociálne – vybehnú k susedovi, ktorý má maličkú reštičku s raňajkami, upečie každému podľa chuti empanadas (plnené kukuričné kapsy) a pokecajú, alebo sa zídu pri pojazdných stánkoch, naplnia si quesadilly a takto naštartujú deň. Inak, prvé čo je ráno otvorené v Mexiku je tortillería – miesto kde „sa rodia“ tortilly. A keďže bez tortíl jedlo a Mexiko jednoducho neexistuje, už o šiestej musia byť pripravené riadne dávky týchto placiek.

Foto: Stanci11

Mexičania radi jedia vonku, medzi ľuďmi. Preto tu na každom kroku natrafíte na stánky a obchodíky s tradičnými pokrmami.


Jedna z vecí, ktoré fungujú hneď ráno sú aj mäsiarstva, vbehnete dnu a tam sa spracuváva celé prasiatko a škvaria chicharrónes (mexická obdoba škvariek, do chrumkava vysmažené kože). Chicharrónes sú obľúbené buď ako snack, alebo ako prísada do polievok a rôznych zmesí. Mne chutili len ako „krutón“ v polievke, inak proste naše škvarky sú naše škvarky...

Foto: Stanci11

Oškvarky po mexicky...


Pred obedom sa začali otvárať moje najobľúbenejšie miesta – Frutas y Verduras obchodíky (ovocie a zelenina), do ktorých som sa chodila vyslovene vyžívať. Môj šéf nechápal ako môžem stráviť pol hodiny nakupovaním zeleniny, ale kým všetko ovoniate, ochutnáte, pokecáte s domácimi, to proste chce svoj čas. Proste tony a tony najlepšieho ovocia a zeleniny, na tom som ulietavala v podstate celé dni a za takú papáju z Mexika si dám takpovediac „ruku odťať“.

Foto: Stanci11

V takýchto zelovococh by som vedela stráviť celé hodiny.


Prečo sa pri obede zapotíte?

Obedy ani večere sme príliš nestíhali, čiže si netrúfnem povedať ako taký bežný Mexičan obeduje/večeria – teda určite sociálne a určite vonku, to je jasné. Takže vám len priblížim, čo sme kde skúsili.

Raz sme napríklad skončili úplne náhodne v prímorskom rybárskom mestečku, kde sme si mohli povyberať na tanier z rôznych surovín v domácej kantíne. Tak sme vyberali – najlepšiu čerstvú rybu v pikantnom korení, ktorú som kedy jedla, čiernu fazuľu, zeleninku, ryžu a, samozrejme, nahriate tortilly nemohli chýbať. Všetko skvelé, ľahké, chutné a čerstvé, a kto sa odvážil aj na nejaký pikantný doplnok, ten sa pri tanieri aj poriadne zapotil.

Foto: Stanci11

Pestrý tanier s pikantnou čerstvou rybou, čiernou fazuľou a neodmysliteľnou tortillou.


Inokedy sme po poldňovom šnorchlovaní dostali na lodi priamo od kapitána šalát s čerstvo ulovenou rybou, zakvapnutý limetkou – popravde, tohto som sa bála, či to nebude mať nejaké následky, ale nakoniec to bola len skvelá chuť a ešte lepší zážitok.

Foto: Stanci11

Obed na lodi.


Polievka je grunt. Aj v Mexiku

Čo mne doslova učarovalo a priam šialene chutilo boli mexické polievky – ono je to trošku problém, lebo vonku 42 °C a tá horúca polievka k tomu moc neladí. Ale aj tak som vždy nejakú vyskúšala a boli naozaj úžasné. Okrem spomínanej držkovky som ochutnala aj kuraciu pikantnú s avokádom, tortillami a chicharrónes, zakvapnutú limetkou. A dokonalá bola aj pikantná „fiesta“ polievka s jalapeños, rascou, koriandrovým pestom a mochyňou, alebo polievka z čierných fazulí... Už len tie kombinácie, proste to doma nemáme, a neverili by ste, ako spolu jednotlivé suroviny ladia.

Foto: Stanci11

Pikantná kuracia polievka s avokádom.


Mexičania si život vedia osladiť

Jedna z vecí, ktorou ma Mexičania troška nemilo prekvapili je sladkosť. Chápete, vyrazíte do Mexika a rátate s pikantným všade, dávate si pozor, kým salsou pokvapkáte jedlo, alebo strčíte tortillu do omáčky. Ale že bude všetko (aj to, čo nečakáte) také ultra-sladké ma prekvapilo. Mexičania to ale očividne milujú – palacinky na každom rohu, varená kukurica obalená v cukrovom prášku najlepšie pokvapkaná čokoládou, ak dezert, tak sladký puding, alebo koláčik ale príchuť sladko-sladká, nie oriešková, čokoládová alebo perníková. Trošku nemilé bolo, že takto sladia aj jogurty, kefíry, dokonca aj chlieb je často na sladko. Keďže ja necukrím takmer vôbec a niečo ako sladký jogurt mi nehrozí, tak som mala riadny problém zvyknúť si – presnejšie, nič sladké som nejedla. Prvé tri dni som vždy od niekoho niečo odskúšala, či predsalen nenájdem nejakú strednú cestu, ale nakoniec som to vzdala. Takže moje dezerty a koláče v Mexiku? Ovocie, ovocie a ešte raz ovocie. A keďže to milujem, vlastne mi to vôbec nevadilo. No a keď som konečne objavila biely jogurt (jediný jeden!), ktorý mal nápis bez cukru, tak som sa ocitla priam v nebi. A tá kombinácia normálny jogurt so sladučkým ananásom, papájou alebo melónom – dokonalosť.

Foto: Stanci11

Mexičania sladké milujú.


Odisť bez tacos? Nemožné!

No a na rozlúčku s Mexikom sme si so šéfom vybrali niečo, čo sa nám všetkým spája s Mexikom, klasické tacos. Celú dobu na ne nejako nebol čas, tak v deň odletu to bolo „musíme mať“. Dali sme si doniesť výber tacos, naservírované s guacamole (božie!!), cibuľkou, jalapeños, koriandrom a niekoľkými pikantnými omáčkami – tie sme testovali veru riadne opatrne, a verte, že pri niektorých sa mi takmer parilo z uší. Takže aj ochutnávka tacos bola úspešne splnená.

Foto: Stanci11

Kto neochutnal tacos, akoby v Mexiku nebol.


Takže suma sumárum moje Mexiko? Podľa očakávania bolo horúce a pikantné, prekvapujúco aj riadne sladké. Viem, že som vám ho nepriblížila od A po Z, ale dúfam že aspoň trochu atmosféry, leta a dobrej nálady vám to „počítaníčko“ prinieslo. Mexiko je nádherná krajina, s úžasnými ľuďmi, fakt skvelým jedlom a dva týždne pobytu mi nestačili ani náhodou. Určite mám v pláne vrátiť sa a ostať minimálne mesiac, precestovať čo pôjde a vyskúšať toho ešte viac, či už zážitkovo alebo kulinársky, takže ako sa hovorí „pokračovanie nabudúce...“


Viac o rôznych svetových kuchyniach si môžete prečítať tu:



Inšpirujte sa mexickými receptami:



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarEdinoz 14. septembra 2017 o 07:20

    Milá Stanci11, úžasné ranné čítanie s vôňou ďalekého Mexika. Je super, že máme v mladej generácii i takéto šikovné a úspešné dievčatá. Želám Ti splnenie všetkých snov v pracovnej aj cestovateľskej oblasti.
    @zareaguj
  • mijaita - fotkaMijaita 14. septembra 2017 o 13:18

    Take jsem si rada precetla postrehy nekoho jineho. osobne krome te uzasne polevky o ktere pises, pak jeste sopa de lima, mi mexicka kuchyne moc nechutna. Asi jsem divna :-) Nasla jsem jiste i jidla dobra, nebo je dobrym udelaly ruzne salsy, neuchopitelne chute. Recept jsem ziskala, ale ani se to nepodobalo, kdyz jsem tu salsu udelala. Placky kukuricne ne, ne a ne! Take mi vadila a to hodne, fazolova kase ke kazdemu jidlu. Vynikajici plnene papriky syrem a v testicku (nelze u nas udelat) a kydla mi na ne tu kasi, nez jsem stihla se usmat a podekovat. Ale ovoce, zelenina, to ano!
    Tak se tesim, az pojedes priste. Snad se do te doby vzpamatuje krasna Oaxaca, prileti zas monarcha stehovavy abys mohla objevovat dalsi mexicke uzasnosti a zas o nich tak hezky napsala!
    @zareaguj
  • zolik - fotkaZolik 14. septembra 2017 o 14:33

    Tak na toto pokracovanie som sa velmi tesila, pekne "pocitanicko". Dakujem
    @zareaguj
  • afataga - fotkaAfataga 14. septembra 2017 o 16:35

    Tak teraz ma tie jedla tak neoslovili ako minule, hlavne tie tony sladkeho, skor ma zaujalo to krasne more, do ktoreho by som sa v takej horucave isto vrhla. Pekne citanie, ako ostatne u teba vzdy a dufam, ze ta zas nenutim rozmyslat :-), to by ma fakt mrzelo.
    @zareaguj
  • stanci11 - fotkaStanci11 15. septembra 2017 o 07:03

    @Edinoz ďakujem za komentár aj želanie ;) tých snov je kopa tak musím na ne postupne ;)

    @Mijaita : na konci pobytu som tie mala na tie kukurčiné placky "alergiu" už aj ja... proste tým že je to fakt všade tak to človeku rýchlo lezie takpovediac ušami...tá fazuľová kaša - to som zamilovaná sorry :D ale bola som v tom rarita tak sa nedivím že ti nechutila ;) a nabudúce kľudne môžeme cestovať spolu - pofičíme na ovocí a zelenine :D Inak s tými salsami máš pravdu, to ja nejdem ani skúšať napodobňovať, boli fantastické.

    @Zolik som rada že sa ti to páčilo ;)

    @Afataga - tie tony sladkého boli problém,,,a myslím že je to jeden z dôvodov prečo sú Mexičania "väčší" - a to masívne...inak more malo teplotu kávičky takže dokonalé, na to sa nič viac ani nedá povedať ;)

    @zareaguj
  • babav - fotkaBabav 15. septembra 2017 o 14:31

    Velmi pekne postrehy z Mexika , články hodné reklamy mexickej kuchyne .
    Jej popularita rastie aj mimo hraníc Mexika .Ovocie ,zelenina , ryža , fazula ,
    salsa ...vsetko zdravé . Kukuričné tortilly treba konzumovať s mierou. Tu v US
    v posledných rokoch najdes mexické reštaurácie ,aj fast food v každom meste ,
    uz nie iba v Texase . Vdaka za pekne čítanie @Stanci11.
    @zareaguj
  • stanci11 - fotkaStanci11 17. septembra 2017 o 13:57

    @Babav ďakujem pekne za komentár, tie ich kukurične placky sú podľa mňa z dlhodobého hľadiska zabiják... ja som ich tiež obmedzovala ako najviac sa dalo...a ku koncu pobytu mi už fest nechutili popravde,,,ale inak pekná mexická reštaurácia aj u nás keď sa podarí tak je to úžasné ;)
    @zareaguj
  • luss44 - fotkaLuss44 17. septembra 2017 o 14:37

    zaujímavé čítanie, pekne si si to užila. Myslím že by som sa tam v pohode prestravovala, pikantné jedlá mám rada, rôzne placky takisto a to ovocie ani nehovorím. Už sa tam len vybrať :)) S tým sladkým mám tiež skúsenosť z Turecka, všetky zákusky a sladkosti mali neskutočne presladené, preliate sladkým sirupom.. dopadla som ako Ty, niečo som skúsila ale potom som to vzdala.. a to ja mám sladké rada, ale toto bolo príliš aj na mňa. Tak nech sa Ti darí v cestovaní aj naďalej a potom píš a píš :)
    @zareaguj
  • stanci11 - fotkaStanci11 18. septembra 2017 o 05:05

    @Luss44 ďakujem za pekný komentár ;) ja mám popravde radšej ľahšiu kuchyňu než je mexická, ale taký mesiac na chilli a ovocí a zelenine :D s prehľadom! ;)

    @zareaguj
  • kecemis - fotkaKecemis 18. septembra 2017 o 06:56

    @Stanci11 pekne citanie v oboch pripadoch.
    @zareaguj
  • babav - fotkaBabav 23. septembra 2017 o 14:27



Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist