Foto: Stanci11
Stanci11 si užila nielen Mexico City, ale aj Yucatán.
Tortilly musia byť pre každého
Bežný Mexičan vstáva medzi siedmou a ôsmou a ide sa naraňajkovať. Nie však doma, Mexičania žijú vonku, sociálne – vybehnú k susedovi, ktorý má maličkú reštičku s raňajkami, upečie každému podľa chuti empanadas (plnené kukuričné kapsy) a pokecajú, alebo sa zídu pri pojazdných stánkoch, naplnia si quesadilly a takto naštartujú deň. Inak, prvé čo je ráno otvorené v Mexiku je tortillería – miesto kde „sa rodia“ tortilly. A keďže bez tortíl jedlo a Mexiko jednoducho neexistuje, už o šiestej musia byť pripravené riadne dávky týchto placiek.Foto: Stanci11
Mexičania radi jedia vonku, medzi ľuďmi. Preto tu na každom kroku natrafíte na stánky a obchodíky s tradičnými pokrmami.
Foto: Stanci11
Oškvarky po mexicky...
Foto: Stanci11
V takýchto zelovococh by som vedela stráviť celé hodiny.
Prečo sa pri obede zapotíte?
Obedy ani večere sme príliš nestíhali, čiže si netrúfnem povedať ako taký bežný Mexičan obeduje/večeria – teda určite sociálne a určite vonku, to je jasné. Takže vám len priblížim, čo sme kde skúsili.Raz sme napríklad skončili úplne náhodne v prímorskom rybárskom mestečku, kde sme si mohli povyberať na tanier z rôznych surovín v domácej kantíne. Tak sme vyberali – najlepšiu čerstvú rybu v pikantnom korení, ktorú som kedy jedla, čiernu fazuľu, zeleninku, ryžu a, samozrejme, nahriate tortilly nemohli chýbať. Všetko skvelé, ľahké, chutné a čerstvé, a kto sa odvážil aj na nejaký pikantný doplnok, ten sa pri tanieri aj poriadne zapotil.
Foto: Stanci11
Pestrý tanier s pikantnou čerstvou rybou, čiernou fazuľou a neodmysliteľnou tortillou.
Foto: Stanci11
Obed na lodi.
Polievka je grunt. Aj v Mexiku
Čo mne doslova učarovalo a priam šialene chutilo boli mexické polievky – ono je to trošku problém, lebo vonku 42 °C a tá horúca polievka k tomu moc neladí. Ale aj tak som vždy nejakú vyskúšala a boli naozaj úžasné. Okrem spomínanej držkovky som ochutnala aj kuraciu pikantnú s avokádom, tortillami a chicharrónes, zakvapnutú limetkou. A dokonalá bola aj pikantná „fiesta“ polievka s jalapeños, rascou, koriandrovým pestom a mochyňou, alebo polievka z čierných fazulí... Už len tie kombinácie, proste to doma nemáme, a neverili by ste, ako spolu jednotlivé suroviny ladia.Foto: Stanci11
Pikantná kuracia polievka s avokádom.
Mexičania si život vedia osladiť
Jedna z vecí, ktorou ma Mexičania troška nemilo prekvapili je sladkosť. Chápete, vyrazíte do Mexika a rátate s pikantným všade, dávate si pozor, kým salsou pokvapkáte jedlo, alebo strčíte tortillu do omáčky. Ale že bude všetko (aj to, čo nečakáte) také ultra-sladké ma prekvapilo. Mexičania to ale očividne milujú – palacinky na každom rohu, varená kukurica obalená v cukrovom prášku najlepšie pokvapkaná čokoládou, ak dezert, tak sladký puding, alebo koláčik ale príchuť sladko-sladká, nie oriešková, čokoládová alebo perníková. Trošku nemilé bolo, že takto sladia aj jogurty, kefíry, dokonca aj chlieb je často na sladko. Keďže ja necukrím takmer vôbec a niečo ako sladký jogurt mi nehrozí, tak som mala riadny problém zvyknúť si – presnejšie, nič sladké som nejedla. Prvé tri dni som vždy od niekoho niečo odskúšala, či predsalen nenájdem nejakú strednú cestu, ale nakoniec som to vzdala. Takže moje dezerty a koláče v Mexiku? Ovocie, ovocie a ešte raz ovocie. A keďže to milujem, vlastne mi to vôbec nevadilo. No a keď som konečne objavila biely jogurt (jediný jeden!), ktorý mal nápis bez cukru, tak som sa ocitla priam v nebi. A tá kombinácia normálny jogurt so sladučkým ananásom, papájou alebo melónom – dokonalosť.Foto: Stanci11
Mexičania sladké milujú.
Odisť bez tacos? Nemožné!
No a na rozlúčku s Mexikom sme si so šéfom vybrali niečo, čo sa nám všetkým spája s Mexikom, klasické tacos. Celú dobu na ne nejako nebol čas, tak v deň odletu to bolo „musíme mať“. Dali sme si doniesť výber tacos, naservírované s guacamole (božie!!), cibuľkou, jalapeños, koriandrom a niekoľkými pikantnými omáčkami – tie sme testovali veru riadne opatrne, a verte, že pri niektorých sa mi takmer parilo z uší. Takže aj ochutnávka tacos bola úspešne splnená.Foto: Stanci11
Kto neochutnal tacos, akoby v Mexiku nebol.
Tak se tesim, az pojedes priste. Snad se do te doby vzpamatuje krasna Oaxaca, prileti zas monarcha stehovavy abys mohla objevovat dalsi mexicke uzasnosti a zas o nich tak hezky napsala!
@Mijaita : na konci pobytu som tie mala na tie kukurčiné placky "alergiu" už aj ja... proste tým že je to fakt všade tak to človeku rýchlo lezie takpovediac ušami...tá fazuľová kaša - to som zamilovaná sorry :D ale bola som v tom rarita tak sa nedivím že ti nechutila ;) a nabudúce kľudne môžeme cestovať spolu - pofičíme na ovocí a zelenine :D Inak s tými salsami máš pravdu, to ja nejdem ani skúšať napodobňovať, boli fantastické.
@Zolik som rada že sa ti to páčilo ;)
@Afataga - tie tony sladkého boli problém,,,a myslím že je to jeden z dôvodov prečo sú Mexičania "väčší" - a to masívne...inak more malo teplotu kávičky takže dokonalé, na to sa nič viac ani nedá povedať ;)
Jej popularita rastie aj mimo hraníc Mexika .Ovocie ,zelenina , ryža , fazula ,
salsa ...vsetko zdravé . Kukuričné tortilly treba konzumovať s mierou. Tu v US
v posledných rokoch najdes mexické reštaurácie ,aj fast food v každom meste ,
uz nie iba v Texase . Vdaka za pekne čítanie @Stanci11.
:-(((