Mexická kuchyňa:
Bez tortilly ani na krok

Autor hlavného textu: Stanci11, spracovala: Jana Stárková, 14. septembra 2017     9 minút čítania

Naša Varecháčka Stanci11 pokračuje vo svojom rozprávaní o Mexiku. Po štyroch dňoch strávených v Mexico City sa vybrala na Yucatán...

Doteraz ste si mohli prečítať:





Foto: Stanci11

Stanci11 si užila nielen Mexico City, ale aj Yucatán.


Po štyroch dňoch v Mexico City sme skončili s prácou a vydali sa na Yucatán s plánom užiť si trošku dovolenky. Na Yucatáne sme strávili osem dní a veru, bolo to málo! Každý deň sme vyrazili zhruba o 6. ráno a vracali sme sa pred polnocou – šnorchlovanie, potápanie, Chichen-Itzá, národné parky, cenotes, plávanie s veľrybími žralokmi – proste chceli sme vidieť a zažiť čo najviac. Preto sme nemali až toľko času na gurmánske hodovanie. Tak vám aspoň napíšem, čo som stihla odpozorovať.

Tortilly musia byť pre každého

Bežný Mexičan vstáva medzi siedmou a ôsmou a ide sa naraňajkovať. Nie však doma, Mexičania žijú vonku, sociálne – vybehnú k susedovi, ktorý má maličkú reštičku s raňajkami, upečie každému podľa chuti empanadas (plnené kukuričné kapsy) a pokecajú, alebo sa zídu pri pojazdných stánkoch, naplnia si quesadilly a takto naštartujú deň. Inak, prvé čo je ráno otvorené v Mexiku je tortillería – miesto kde „sa rodia“ tortilly. A keďže bez tortíl jedlo a Mexiko jednoducho neexistuje, už o šiestej musia byť pripravené riadne dávky týchto placiek.

Foto: Stanci11

Mexičania radi jedia vonku, medzi ľuďmi. Preto tu na každom kroku natrafíte na stánky a obchodíky s tradičnými pokrmami.


Jedna z vecí, ktoré fungujú hneď ráno sú aj mäsiarstva, vbehnete dnu a tam sa spracuváva celé prasiatko a škvaria chicharrónes (mexická obdoba škvariek, do chrumkava vysmažené kože). Chicharrónes sú obľúbené buď ako snack, alebo ako prísada do polievok a rôznych zmesí. Mne chutili len ako „krutón“ v polievke, inak proste naše škvarky sú naše škvarky...

Foto: Stanci11

Oškvarky po mexicky...


Pred obedom sa začali otvárať moje najobľúbenejšie miesta – Frutas y Verduras obchodíky (ovocie a zelenina), do ktorých som sa chodila vyslovene vyžívať. Môj šéf nechápal ako môžem stráviť pol hodiny nakupovaním zeleniny, ale kým všetko ovoniate, ochutnáte, pokecáte s domácimi, to proste chce svoj čas. Proste tony a tony najlepšieho ovocia a zeleniny, na tom som ulietavala v podstate celé dni a za takú papáju z Mexika si dám takpovediac „ruku odťať“.

Foto: Stanci11

V takýchto zelovococh by som vedela stráviť celé hodiny.


Prečo sa pri obede zapotíte?

Obedy ani večere sme príliš nestíhali, čiže si netrúfnem povedať ako taký bežný Mexičan obeduje/večeria – teda určite sociálne a určite vonku, to je jasné. Takže vám len priblížim, čo sme kde skúsili.

Raz sme napríklad skončili úplne náhodne v prímorskom rybárskom mestečku, kde sme si mohli povyberať na tanier z rôznych surovín v domácej kantíne. Tak sme vyberali – najlepšiu čerstvú rybu v pikantnom korení, ktorú som kedy jedla, čiernu fazuľu, zeleninku, ryžu a, samozrejme, nahriate tortilly nemohli chýbať. Všetko skvelé, ľahké, chutné a čerstvé, a kto sa odvážil aj na nejaký pikantný doplnok, ten sa pri tanieri aj poriadne zapotil.

Foto: Stanci11

Pestrý tanier s pikantnou čerstvou rybou, čiernou fazuľou a neodmysliteľnou tortillou.


Inokedy sme po poldňovom šnorchlovaní dostali na lodi priamo od kapitána šalát s čerstvo ulovenou rybou, zakvapnutý limetkou – popravde, tohto som sa bála, či to nebude mať nejaké následky, ale nakoniec to bola len skvelá chuť a ešte lepší zážitok.

Foto: Stanci11

Obed na lodi.


Polievka je grunt. Aj v Mexiku

Čo mne doslova učarovalo a priam šialene chutilo boli mexické polievky – ono je to trošku problém, lebo vonku 42 °C a tá horúca polievka k tomu moc neladí. Ale aj tak som vždy nejakú vyskúšala a boli naozaj úžasné. Okrem spomínanej držkovky som ochutnala aj kuraciu pikantnú s avokádom, tortillami a chicharrónes, zakvapnutú limetkou. A dokonalá bola aj pikantná „fiesta“ polievka s jalapeños, rascou, koriandrovým pestom a mochyňou, alebo polievka z čierných fazulí... Už len tie kombinácie, proste to doma nemáme, a neverili by ste, ako spolu jednotlivé suroviny ladia.

Foto: Stanci11

Pikantná kuracia polievka s avokádom.


Mexičania si život vedia osladiť

Jedna z vecí, ktorou ma Mexičania troška nemilo prekvapili je sladkosť. Chápete, vyrazíte do Mexika a rátate s pikantným všade, dávate si pozor, kým salsou pokvapkáte jedlo, alebo strčíte tortillu do omáčky. Ale že bude všetko (aj to, čo nečakáte) také ultra-sladké ma prekvapilo. Mexičania to ale očividne milujú – palacinky na každom rohu, varená kukurica obalená v cukrovom prášku najlepšie pokvapkaná čokoládou, ak dezert, tak sladký puding, alebo koláčik ale príchuť sladko-sladká, nie oriešková, čokoládová alebo perníková. Trošku nemilé bolo, že takto sladia aj jogurty, kefíry, dokonca aj chlieb je často na sladko. Keďže ja necukrím takmer vôbec a niečo ako sladký jogurt mi nehrozí, tak som mala riadny problém zvyknúť si – presnejšie, nič sladké som nejedla. Prvé tri dni som vždy od niekoho niečo odskúšala, či predsalen nenájdem nejakú strednú cestu, ale nakoniec som to vzdala. Takže moje dezerty a koláče v Mexiku? Ovocie, ovocie a ešte raz ovocie. A keďže to milujem, vlastne mi to vôbec nevadilo. No a keď som konečne objavila biely jogurt (jediný jeden!), ktorý mal nápis bez cukru, tak som sa ocitla priam v nebi. A tá kombinácia normálny jogurt so sladučkým ananásom, papájou alebo melónom – dokonalosť.

Foto: Stanci11

Mexičania sladké milujú.


Odisť bez tacos? Nemožné!

No a na rozlúčku s Mexikom sme si so šéfom vybrali niečo, čo sa nám všetkým spája s Mexikom, klasické tacos. Celú dobu na ne nejako nebol čas, tak v deň odletu to bolo „musíme mať“. Dali sme si doniesť výber tacos, naservírované s guacamole (božie!!), cibuľkou, jalapeños, koriandrom a niekoľkými pikantnými omáčkami – tie sme testovali veru riadne opatrne, a verte, že pri niektorých sa mi takmer parilo z uší. Takže aj ochutnávka tacos bola úspešne splnená.

Foto: Stanci11

Kto neochutnal tacos, akoby v Mexiku nebol.


Takže suma sumárum moje Mexiko? Podľa očakávania bolo horúce a pikantné, prekvapujúco aj riadne sladké. Viem, že som vám ho nepriblížila od A po Z, ale dúfam že aspoň trochu atmosféry, leta a dobrej nálady vám to „počítaníčko“ prinieslo. Mexiko je nádherná krajina, s úžasnými ľuďmi, fakt skvelým jedlom a dva týždne pobytu mi nestačili ani náhodou. Určite mám v pláne vrátiť sa a ostať minimálne mesiac, precestovať čo pôjde a vyskúšať toho ešte viac, či už zážitkovo alebo kulinársky, takže ako sa hovorí „pokračovanie nabudúce...“


Viac o rôznych svetových kuchyniach si môžete prečítať tu:



Inšpirujte sa mexickými receptami:







Diskusia k článku

edinoz
Milá Stanci11, úžasné ranné čítanie s vôňou ďalekého Mexika. Je super, že máme v mladej generácii i takéto šikovné a úspešné dievčatá. Želám Ti splnenie všetkých snov v pracovnej aj cestovateľskej oblasti.
mijaita
Take jsem si rada precetla postrehy nekoho jineho. osobne krome te uzasne polevky o ktere pises, pak jeste sopa de lima, mi mexicka kuchyne moc nechutna. Asi jsem divna :-) Nasla jsem jiste i jidla dobra, nebo je dobrym udelaly ruzne salsy, neuchopitelne chute. Recept jsem ziskala, ale ani se to nepodobalo, kdyz jsem tu salsu udelala. Placky kukuricne ne, ne a ne! Take mi vadila a to hodne, fazolova kase ke kazdemu jidlu. Vynikajici plnene papriky syrem a v testicku (nelze u nas udelat) a kydla mi na ne tu kasi, nez jsem stihla se usmat a podekovat. Ale ovoce, zelenina, to ano!
Tak se tesim, az pojedes priste. Snad se do te doby vzpamatuje krasna Oaxaca, prileti zas monarcha stehovavy abys mohla objevovat dalsi mexicke uzasnosti a zas o nich tak hezky napsala!
zolik
Tak na toto pokracovanie som sa velmi tesila, pekne "pocitanicko". Dakujem
afataga
Tak teraz ma tie jedla tak neoslovili ako minule, hlavne tie tony sladkeho, skor ma zaujalo to krasne more, do ktoreho by som sa v takej horucave isto vrhla. Pekne citanie, ako ostatne u teba vzdy a dufam, ze ta zas nenutim rozmyslat :-), to by ma fakt mrzelo.
stanci11
@Edinoz ďakujem za komentár aj želanie ;) tých snov je kopa tak musím na ne postupne ;)

@Mijaita : na konci pobytu som tie mala na tie kukurčiné placky "alergiu" už aj ja... proste tým že je to fakt všade tak to človeku rýchlo lezie takpovediac ušami...tá fazuľová kaša - to som zamilovaná sorry :D ale bola som v tom rarita tak sa nedivím že ti nechutila ;) a nabudúce kľudne môžeme cestovať spolu - pofičíme na ovocí a zelenine :D Inak s tými salsami máš pravdu, to ja nejdem ani skúšať napodobňovať, boli fantastické.

@Zolik som rada že sa ti to páčilo ;)

@Afataga - tie tony sladkého boli problém,,,a myslím že je to jeden z dôvodov prečo sú Mexičania "väčší" - a to masívne...inak more malo teplotu kávičky takže dokonalé, na to sa nič viac ani nedá povedať ;)

babav
Velmi pekne postrehy z Mexika , články hodné reklamy mexickej kuchyne .
Jej popularita rastie aj mimo hraníc Mexika .Ovocie ,zelenina , ryža , fazula ,
salsa ...vsetko zdravé . Kukuričné tortilly treba konzumovať s mierou. Tu v US
v posledných rokoch najdes mexické reštaurácie ,aj fast food v každom meste ,
uz nie iba v Texase . Vdaka za pekne čítanie @Stanci11.
stanci11
@Babav ďakujem pekne za komentár, tie ich kukurične placky sú podľa mňa z dlhodobého hľadiska zabiják... ja som ich tiež obmedzovala ako najviac sa dalo...a ku koncu pobytu mi už fest nechutili popravde,,,ale inak pekná mexická reštaurácia aj u nás keď sa podarí tak je to úžasné ;)
luss44
zaujímavé čítanie, pekne si si to užila. Myslím že by som sa tam v pohode prestravovala, pikantné jedlá mám rada, rôzne placky takisto a to ovocie ani nehovorím. Už sa tam len vybrať :)) S tým sladkým mám tiež skúsenosť z Turecka, všetky zákusky a sladkosti mali neskutočne presladené, preliate sladkým sirupom.. dopadla som ako Ty, niečo som skúsila ale potom som to vzdala.. a to ja mám sladké rada, ale toto bolo príliš aj na mňa. Tak nech sa Ti darí v cestovaní aj naďalej a potom píš a píš :)
stanci11
@Luss44 ďakujem za pekný komentár ;) ja mám popravde radšej ľahšiu kuchyňu než je mexická, ale taký mesiac na chilli a ovocí a zelenine :D s prehľadom! ;)







 



TOPlist