Foto: Shutterstock
Mäso do oleja, cibule alebo do mlieka
Ak musí mäso počkať do nasledujúce dňa, zabaľte ho do utierky namočenej v octe alebo ho dobre posoľte a ponorte do olejového kúpeľa, prípadne do pácu. Aj cibuľa zabráni množeniu baktérií a zároveň zabezpečí, že mäso sa nevysuší.Do ďalšieho dňa tiež mäso vydrží, ak ho zalejete mliekom. Ak by aj skyslo, na mäso to nebude mať žiadny negatívny vplyv. Mäso môžete tiež nahrubo potrieť masťou a skladovať na chladnom a suchom mieste. Nezabudnite však vo všetkých prípadoch mäso uložiť do dobre uzatvárateľnej nádoby.
Údeniny do potoka
Údeniny môžete skladovať ponorené v potoku alebo inej prírodnej studenej vode. Umiestnite ich do plastovej nádoby, aby boli v suchu, vložte do plastového vrecka a priviažte tak, aby boli ponorené vo vode.To isté môžete urobiť, ak máte poruke studňu s vodou. Stačí potraviny vložiť do vedra, upevniť a vedro ponoriť do vody.
Ak máte k dispozícii len chladné miesto, údeniny zaveste a v prípade načatých salám prekryte odkrojené časti bravčovou masťou.
Syr v slanej vode
Polomäkký syr zabaľte do papiera na pečenie, ktorý ste predtým namočili v slanej vode.Foto: Shutterstock
Tip Varechy: Ak plánujete pobyt v prírode alebo na chalupe bez chladničky, pripravte sa na to - potraviny a hotové pokrmy vopred zavarte do pohárov alebo sa spoľahnite na konzervy. Aj vákuovanie vám umožní predĺžiť životnosť potravín bez chladničky.
Maslo do zaváracieho pohára
Ak nemáte k dispozícii potok, chladnejší kút v dome či dláždenú podlahu, maslo vložte do zaváraninového pohára alebo inej uzatvárateľnej nádoby a tú vložte do väčšej misy naplnenej studenou vodou, ktorú často vymieňajte. Misu umiestnite do tieňa.Vajcia vydržia
Čerstvé vajcia zvládnu vyššiu teplotu aj niekoľko dní. Samozrejme, nevystavujte ich priamemu slnku a nikdy ich neumývajte, aby ste nepoškodili prírodnú bariéru na škrupinke.Foto: Shutterstock
S ovocím do sieťky
Šalátu prospeje, ak bude v nádobe s trochou vody na dne. Ostatné druhy zeleniny a ovocia skladujte vo vzdušnej sieťke - môžete ju pokojne zavesiť, aby cez ňu prúdil vzduch.Koreňovú zeleninu môžete taktiež skladovať úplne ponorenú vo vode. Šalát, reďkovky a zelená cibuľka vydržia niekoľko dní zabalené do utierky navlhčenej v roztoku octu a vody.
Diskusia k článku