Maroš Krivosudský z Venhel:
Väčšinu eko rozhodnutí robíme pri výbere jedla

OUR MEDIA SR – ADteam (sponzorovaný obsah), 29. novembra 2021     5 minút čítania

Témy ekológie a ochrany životného prostredia ešte nikdy neboli tak spoločensky rozoberané ako teraz. Pri častom spomínaní topenia ľadovcov, znečisťovania ovzdušia, plastov v oceánoch či textilnom odpade ste sa už pravdepodobne nad klimatickou krízou začali zamýšľať aj vy. Uvedomili ste si však niekedy, že väčšinu eko rozhodnutí počas dňa nespravíme pri voľbe dopravných prostriedkov a ani pri nakupovaní oblečenia, ale pri výbere jedla, ktoré si dávame na tanier?



Foto: Venhel

„Najviac rozhodnutí ovplyvňujúcich životné prostredie vieme spraviť v kuchyni a pri nákupe potravín,“ hovorí výživový poradca a CEO obchodu s lokálnymi potravinami Venhel, Maroš Krivosudský, a dopĺňa: „Človek si vyberá, čo vloží do úst v priemere 3 až 5-krát denne a štatistiky v tomto hovoria jasne. Až približne 1/4 všetkých skleníkových plynov sa vytvorí v potravinovom priemysle. My si teda niekoľkokrát denne vyberáme, či budeme jesť a správať sa ekologicky alebo nie.“ Štatistika Our World in Data z roku 2019 skutočne hovorí až o 26 % všetkých emisii z potravinového priemyslu a je v nich zahrnuté pestovanie plodín, chov zvierat, ale aj logistika a preprava potravín. Nad všetkými týmito aspektmi by sme sa teda mali pri výbere jedla zamýšľať.

Chutne, zdravo a udržateľne

Česko-slovenský online obchod Venhel vznikol v roku 2020 za účelom hľadania výrobcov, ktorí sa správajú zodpovedne a zároveň vyrábajú kvalitné trvanlivé potraviny. „Svojim klientom vo výživovej poradni by som nikdy neodporučil jedlo len na základe vplyvu na životné prostredie . Ak jedlo nechutí, alebo nie je zdravé, nemôžeme ho nazývať udržateľné. Z praxe viem, že skôr či neskôr takéto jedlo človek prestane jesť, bez ohľadu na to, aké je ekologické,“ hovorí výživový poradca, ktorý zároveň stojí za výberom produktov v e-shope. V ponuke obchodu nájdete lokálne rastlinné nátierky, bylinkové pestá, chilli omáčky, orechové maslá, sušené jedlé červy, ale aj ďalších viac ako 250 produktov. „Spolupracujeme s odborníkmi na výživu a environmentalistiku, aby sme zákazníkom uľahčili výber potravín. Tých zdravých, chutných a udržateľných výrobkov je totiž na svete veľa, len vedia zaniknúť medzi všetkými ostatnými, ktoré len majú lepší marketing.“



Foto: Venhel

Najväčším problémom je produkcia mäsa

Ak máme vybrať jednu potravinu, ktorá má najhorší vplyv na životné prostredie, určite vedie mäso a mäsové produkty. Pri chove a produkcii sa totiž vyprodukuje, v porovnaní s ostatnými potravinami, najväčšie množstvo CO2 a metánu, spotrebuje sa jednoznačne najviac vody a zároveň sa využije najviac hospodárskej plochy. „Mäso je problém, no nie je potrebné, aby sme boli všetci vegáni. Úplne postačuje, ak ho vo svojom jedálničku obmedzíme a budeme si jeho zdroje vyberať len z ekologických hospodárstiev. My sme napríklad spracované mäso na e-shope odmietli predávať a zamerali sme sa práve na rastlinné výrobky, ktoré môžu byť kvalitnou a nutrične hodnotnou alternatívou,“ uvádza Krivosudský a dodáva: „Tie chceme, aby boli lokálne, avšak nehľadáme len na Slovensku, ale v rôznych oblastiach Európy, keďže aj mimo našej krajiny je množstvo poctivých a kvalitných výrobcov.“

Zásady udržateľného stravovania

  • Vyberajte si nutrične hodnotné potraviny a zároveň potraviny, ktoré vám chutia.
  • Uprednostňujte nákup od poctivých výrobcov, respektíve výrobcov, ktorých poznáte.
  • Sledujte pôvod potravín, ktoré kupujete a nakupujte čo najviac lokálne.
  • Obmedzte mäso a preferujte rastlinnú stravu pred živočíšnou.
  • Skladujte jedlo tak, aby vydržalo čo najdlhšie, aby ste obmedzili potravinový odpad.
  • Odpad v kuchyni separujte a v prípade možnosti kompostujte.



  • Foto: Venhel

    Eko pomôcky do kuchyne

    Pri poctivých a lokálnych potravinách to ale nemusí končiť. Ekológiu do domácnosti vieme dostať aj inými spôsobmi. Existuje množstvo užitočných výrobkov do udržateľnej kuchyne, ktorými vieme spraviť varenie, pečenie, ale aj napríklad výrobu domácej šálky kávy, ekologickejšou. „Projekt VENHEL začal s hľadaním výrobcov potravín, no pri tomto hľadaní sme na trhu objavili aj množstvo kuchynských pomôcok, ktorých používanie sme si zamilovali. Včelobaly na balenie potravín, prírodné špongie – lufy, znovu naplniteľné kapsule do kávovarov,... Týmito, ale aj mnohými ďalšími pomôckami vieme na dennej báze šetriť planétu bez toho, aby sme sa obmedzovali a preto si našli miesto na našom e-shope,“ vraví Maroš a uzatvára: „Udržateľný život nie je len o vegánstve, bezodpadovom spôsobe života a iných extrémoch, ale o hľadaní rozumných kompromisov, ktoré vieme robiť dlhodobo. Tak je to v ekológii, zdraví, ale aj iných oblastiach života.“





Diskusia k článku







 



TOPlist