![](/uploady/velky-maros-krivosudsky-1.jpg)
Foto: Venhel
„Najviac rozhodnutí ovplyvňujúcich životné prostredie vieme spraviť v kuchyni a pri nákupe potravín,“ hovorí výživový poradca a CEO obchodu s lokálnymi potravinami Venhel, Maroš Krivosudský, a dopĺňa: „Človek si vyberá, čo vloží do úst v priemere 3 až 5-krát denne a štatistiky v tomto hovoria jasne. Až približne 1/4 všetkých skleníkových plynov sa vytvorí v potravinovom priemysle. My si teda niekoľkokrát denne vyberáme, či budeme jesť a správať sa ekologicky alebo nie.“ Štatistika Our World in Data z roku 2019 skutočne hovorí až o 26 % všetkých emisii z potravinového priemyslu a je v nich zahrnuté pestovanie plodín, chov zvierat, ale aj logistika a preprava potravín. Nad všetkými týmito aspektmi by sme sa teda mali pri výbere jedla zamýšľať.
Chutne, zdravo a udržateľne
Česko-slovenský online obchod Venhel vznikol v roku 2020 za účelom hľadania výrobcov, ktorí sa správajú zodpovedne a zároveň vyrábajú kvalitné trvanlivé potraviny. „Svojim klientom vo výživovej poradni by som nikdy neodporučil jedlo len na základe vplyvu na životné prostredie . Ak jedlo nechutí, alebo nie je zdravé, nemôžeme ho nazývať udržateľné. Z praxe viem, že skôr či neskôr takéto jedlo človek prestane jesť, bez ohľadu na to, aké je ekologické,“ hovorí výživový poradca, ktorý zároveň stojí za výberom produktov v e-shope. V ponuke obchodu nájdete lokálne rastlinné nátierky, bylinkové pestá, chilli omáčky, orechové maslá, sušené jedlé červy, ale aj ďalších viac ako 250 produktov. „Spolupracujeme s odborníkmi na výživu a environmentalistiku, aby sme zákazníkom uľahčili výber potravín. Tých zdravých, chutných a udržateľných výrobkov je totiž na svete veľa, len vedia zaniknúť medzi všetkými ostatnými, ktoré len majú lepší marketing.“![](/uploady/velky-jpg-1-2.jpg)
Foto: Venhel
Najväčším problémom je produkcia mäsa
Ak máme vybrať jednu potravinu, ktorá má najhorší vplyv na životné prostredie, určite vedie mäso a mäsové produkty. Pri chove a produkcii sa totiž vyprodukuje, v porovnaní s ostatnými potravinami, najväčšie množstvo CO2 a metánu, spotrebuje sa jednoznačne najviac vody a zároveň sa využije najviac hospodárskej plochy. „Mäso je problém, no nie je potrebné, aby sme boli všetci vegáni. Úplne postačuje, ak ho vo svojom jedálničku obmedzíme a budeme si jeho zdroje vyberať len z ekologických hospodárstiev. My sme napríklad spracované mäso na e-shope odmietli predávať a zamerali sme sa práve na rastlinné výrobky, ktoré môžu byť kvalitnou a nutrične hodnotnou alternatívou,“ uvádza Krivosudský a dodáva: „Tie chceme, aby boli lokálne, avšak nehľadáme len na Slovensku, ale v rôznych oblastiach Európy, keďže aj mimo našej krajiny je množstvo poctivých a kvalitných výrobcov.“Zásady udržateľného stravovania
- Vyberajte si nutrične hodnotné potraviny a zároveň potraviny, ktoré vám chutia.
- Uprednostňujte nákup od poctivých výrobcov, respektíve výrobcov, ktorých poznáte.
- Sledujte pôvod potravín, ktoré kupujete a nakupujte čo najviac lokálne.
- Obmedzte mäso a preferujte rastlinnú stravu pred živočíšnou.
- Skladujte jedlo tak, aby vydržalo čo najdlhšie, aby ste obmedzili potravinový odpad.
- Odpad v kuchyni separujte a v prípade možnosti kompostujte.
![](/uploady/velky-jpg-1-1.jpg)
Foto: Venhel
Diskusia k článku