![](/uploady/velky-shutterstock_2255853169.jpg)
Foto: Shutterstock
1. Volské oko z formičky aj z párkov
Na volské oko v tvare srdca si určite trúfne aj začiatočník bez skúseností s varením. Najjednoduchšie je zaobstarať si v obchode s kuchynskými potrebami kovovú formičku v tvare srdca.Formičku položte na rozohriatu panvicu potretú olejom a opatrne do nej rozbite vajce. Keď bielok stuhne, formičku opatrne odstráňte a vajce v tvare srdca naaranžujte na tanier. Volské oko nezabudnite ochutiť soľou a korením.
![](/uploady/velky-shutterstock_2091063472.jpg)
Foto: Shutterstock
Ak formičku nemáte, nič sa nedeje. Vyrobte si ju z kúska alobalu stočeného do tvaru srdca. Vajíčko môžete tiež vyklopiť do pozdĺžne rozrezaného surového párku. Párok nechajte na jednom konci spojený v dĺžke asi 2 cm, vytvarujte z neho srdce a voľné konce spojte špáradlom. Párkovú formičku položte na rozohriatu a vymastenú panvicu a rozbite do nej vajíčko. Návod, ako rozrezať párok do tvaru formičky si pozrite vo videu:
Zdroj: YouTube/Easy Cooking
2. Srdcová omeleta
Pripravte omeletu ako zvyčajne, môžete do nej pridať obľúbenú zeleninu, ale nerobte ju priveľmi hrubú. Po upečení z nej vyrežte pomocou vykrajovačky alebo noža srdce. Zvyšky omelety, samozrejme, nevyhadzujte, pridajte ich do sendviča alebo šalátu.![](/uploady/velky-shutterstock_1952700325.jpg)
Foto: Shutterstock
3. Vykrojený toast
Z toastového chleba vyrežte v strede srdce pomocou noža alebo vykrajovačky. Chlieb položte na rozohriatu panvicu s olejom alebo maslom a opečte ho z jednej strany. Potom krajec otočte, do otvoru rozbite vajce a nechajte ho upiecť.![](/uploady/velky-shutterstock_1880571481.jpg)
Foto: Shutterstock
Vykrojené srdce z toastového chleba môžete takisto opiecť a použiť ako dekoráciu, alebo ho natrite džemom, samozrejme červeným. Bude to taká malá sladká bodka za raňajkami. Podrobný návod na vajce v toaste nájdete vo videu:
Zdroj: YouTube/TheCooperativeFood
4. Vajcia natvrdo ako srdiečka
Na tento srdcový tip budete okrem vajíčok potrebovať aj kartón (napríklad z mlieka), čínsku paličku (alebo ceruzku) a dve gumičky.![](/uploady/velky-shutterstock_246887032.jpg)
Foto: Shutterstock
Vajce uvarené natvrdo ošúpte, kým je ešte teplé. Položte ho pozdĺžne na pásik vystrihnutý z kartónu, položte naň paličku a oba jej konce upevnite gumičkami tak, aby vo vajci vznikla srdcová priehlbina. Nechajte ho v tejto polohe vychladnúť v chladničke. Krásny tvar srdiečka vynikne po prekrojení vajíčka. Názornú ukážku nájdete v tomto videu:
Zdroj: YouTube/DaveHax
Diskusia k článku