Malý poradca:
Všetko, čo potrebujete vedieť o sezamovom oleji

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Ak v obchode po ňom pokukujete, alebo ho doma aj máte, ale len bezradne stojí na poličke, čítajte... Poradíme vám, aký sezamový olej si vybrať a ktorý je na čo vhodný.



Foto: Shutterstock

Prečo je sezamový olej zdravý

Sezamový olej sa považuje za najstarší jedlý olej na svete. Považuje sa za veľmi zdravý zdroj tuku, pretože obsahuje približne 87 % nenasýtených mastných kyselín.

Má obzvlášť vysoký podiel nenasýtenej kyseliny linolovej, omega-6 mastnej kyseliny. Tá pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu, posilňuje činnosť srdca a zrážanlivosť krvi a môže zabrániť osteoporóze a ateroskleróze.

Ďalšie zdravotné výhody oleja vyplývajú z jeho obsahu antioxidantov, ktoré údajne pôsobia preventívne proti rakovine, ako aj z obsahu lecitínu a vitamínu E.

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov má sezamový olej veľmi dlhú trvanlivosť a je pomerne odolný voči svetlu a teplu. Napriek tomu by ste ho mali prednostne skladovať na chladnom a tmavom mieste. Potom vydrží až rok.

Svetlý či tmavý?

V regáloch nájdete viacero druhov sezamového oleja - lisovaný za studena, panenský, rafinovaný, svetlý aj tmavý. Prvá otázka, ktorú si pri kúpe treba položiť je, na čo chcete sezamový olej používať. Nie každý sa totiž hodí na všetko.

Panenské a oleje lisované za studena nie sú zahrievané a vďaka tomu obsahujú mimoriadne vysoký podiel cenných a zdraviu prospešných zložiek. Sú vhodné do studenej kuchyne.



Foto: Shutterstock

V prípade rafinovaného oleja sa sezamové semienka predtým zahriali, čím sa mnohé zložky stratili. Takýto olej má však dlhšiu trvanlivosť. Má tiež neutrálnejšiu chuť a môže sa používať do mnohých jedál.

Ak majú v predajni s ázijskými potravinami svetlý aj tmavý olej, stojíme pred ďalšou otázkou – ktorý si vybrať? Farba oleja závisí od toho, ako boli semená pred výrobou ošetrené.

Svetlý sezamový olej sa lisuje z neošetrených sezamových semienok. Má neutrálnu a jemnú chuť a je vhodný najmä na varenie a ak je rafinovaný, tak aj na pečenie a vyprážanie. Bod zadymenia, teda kedy sa začína pripaľovať, je uňho až 220 stupňov.


Svetlý, za studena lisovaný sezamový olej sa hodí aj na ošetrovanie pokožky a vlasov. Olej preniká hlboko a rýchlo do pokožky a poskytuje jej optimálnu vlhkosť. Zároveň pomáha regenerovať pokožku a posilňuje kožné bunky.

Rovnaký účinok má tento olej aj na vlasy. Môžete ho používať ako výživnú vlasovú kúru, najmä pri veľmi suchých a poškodených vlasoch alebo citlivej pokožke hlavy.

Olej tmavej farby sa získava z pražených sezamových semien. Má veľmi intenzívnu a orieškovú chuť, a preto by sa mal používať s mierou.

Tmavý sezamový olej by sa nemal zahrievať. Preto je vhodný na studenú kuchyňu. Vďaka svojej intenzívnej chuti dodá aj hotovým ázijským jedlám potrebný šmrnc, stačí ich ním pokvapkať. Tento olej sa odporúča aj na prípravu šalátových dresingov.



ANKETA: Používate v kuchyni aj menej tradičné oleje?

100,0%



0,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist