Fedor Malík:
Malokarpatské mandle

Fedor Malík, 7. mája 2013     2 minúty čítania

Máj nie je len mesiacom lásky, ale podržte sa, aj mesiacom hokeja. Dva týždne budete lapieť pred obrazovkou. Porastie vám adrenalín, porastie i chuť do jedla.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

A v kresle s natiahnutými nohami nebudete predsa jesť jelení guláš alebo sviečkovú na smotane. Žiadalo by si to čosi drobnejšie a jednoduchšie. Čipsy sú nezdravé a tyčinky sa zasa trúsia. Navrhujem zmes orieškov. Vlašské, lieskové, kešu. Sú drahšie, ale zdravšie. Po arašidoch veľmi nesiahajte. Koncentrácia afl atoxínov býva v nich niekedy varovná.
Nuž ešte je tu čosi, čo predstihuje aj tie oriešky. Pražené solené mandle! Najlepšie čerstvé a najlepšie vlastné. Nie každý z nás si ich však môže dovoliť. My malokarpatskí vinohradníci si ich však dopestujeme... Mandľovník ako prvý strom zakvitne v našich viniciach a v záhradách. Tie kvety sú nádherné. Po troch–štyroch dňoch opadnú na zem a tá je posiata ružovým mandľovým snehom. Potom strom ozelenie a plody sa v lete nalievajú. Počas oberačiek sa už škeria a padajú...
Naše štyri mandle v záhrade minulú jeseň pekne zarodili. Bolo ich plné vrece. Z času na čas sme z nich zo tri hrste zobrali a kladivkom opatrne „na kant“ roztĺkli. Jadrá sme na minútku povarili, potom olúpali, usušili a opražili na oleji. Keď vychladli, jemne sme ich posolili. Z panvice sme ich premiestnili do misky a do čaše sme si dopriali dvoj–, trojročné Veltlínske zelené. U nás sa mu hovorí „zelený muškatel“. Na „zeleno“ vonia a dochuť má mierne amygdalínovú, mandľovú.



Diskusia k článku

kuchticka
Nevedela som ze na Slovensku sa urodia mandle. Tuna ich mame z naseho juhozapadu (Kalifornia, Mexiko), Su u nas lacnejsie ako vlasske orechy, takze si dopriavam kazdy den zopar opecenych, ale chyba mi Veltinske zelene, ktore som pila asi pred 20-mi rokmi. Mozna je tiez u nas pod inym nazvom?






 



TOPlist