Foto: Dušan Křístek
Kľúčom k bezodpadovej kuchyni sú tri R: Redukovať – Renovovať – Recyklovať. Redukovať znamená nakupovať menej jedla a snažiť sa plánovať. Renovovať zase znamená použiť čo najviac zo zvyškov, bez toho, aby sme ich vyhodili. Recyklovať treba čokoľvek, čo sa nedá redukovať a ani renovovať. Skôr ako vyhodíte „odpad“ do koša, opýtajte sa sami seba: Dá sa to ešte zjesť? Dá sa to znova použiť? Dá sa to kompostovať? Alebo sa to dá recyklovať? Ak odpoviete na všetky otázky NIE, až potom to patrí do koša.
Napríklad ryba. Možno ju spracovať celú, je to lacnejšie a môžete urobiť kompletné menu. Z hlavy urobiť polievku, z menej hodnotných častí tatarák, perkelt. Z ryby vieme spraviť štyri rôzne jedlá aj bez vysokých nákladov a zužitkujeme všetko.
Keď povie niekto Zero Waste v kuchyni, tak si možno predstaviť aj to, že mi zostalo kurča a ryža z nedele, tak si v pondelok z toho zamiešam rizoto. Lenže tak by som sa ako kuchár nechcel prezentovať, skôr tak, že tieto suroviny zužitkujem iným spôsobom.
Diskusia k článku