Majstri varešky:
Miloš Mikuš a jeho recepty z našich skvelých rýb

Doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc. vedec s vareškou a kalichom vína, 17. januára 2021     3 minúty čítania

Dlhé roky sa väčšina našich novoročných záväzkov týka chudnutia, lepšej životosprávy a častejšieho športovania. To sú tie najťažšie, preto často zlyhávame. Ak ste sa rozhodli do toho pustiť znovu aj tento rok, určite už viete, že bez zdravého jedla to nepôjde.



Foto: archív Miloša Mikuša

Čo je však zdravé jedlo? Pre jedného menej klobás, pre ďalšieho ešte viac ovsených vločiek? Vieme, kadiaľ cesta nevedie – nepomôžu vám nízkotučné výrobky ani náhle odmietanie mäsa či mlieka. Dôležité je konzumovať varenú stravu – ideálne takú, čo ste si sami navarili. Každý by sme mali citlivo vylúčiť zložky, po ktorých sa necítime dobre – zle nám trávi, máme alergické prejavy, nemáme energiu alebo zle spíme. Sledujte a počúvajte svoje telo, nie internet, lebo každý sme iný a nielen naše trávenie, ale naše celkové zdravie súvisí aj so zložením nášho črevného osídlenia – a to je vskutku individuálne

Existujú všeobecne akceptované zdravé suroviny? Okrem miestnej a sezónnej zeleniny vo vhodnej úprave zostávajú azda už len ryby ako synonymum ľahko stráviteľných bielkovín, kvalitných tukov (s podielom polynenasýtených mastných kyselín s veľmi dlhým reťazcom) a (malého) obsahu vitamínu D. Morské či sladkovodné? Najlepšie sú tie naše – majú menšiu záťaž ťažkých kovov, mikroplastov a rôznych znečisťujúcich zložiek (aspoň zatiaľ ). Takže pokojne zameňte lososa za pstruha, morského vlka za šťuku a tresku za zubáča. Okrem svojho zdravia podporíte aj našich chovateľov a spracovávateľov.

Recepty z našich rýb podľa Miloša Mikuša:











Diskusia k článku







 



TOPlist