Majstri varešky:
Michal Prokop a jeho sladké pokušenia (2)

Michal Prokop, šéfcukrár a majiteľ Suncafé, Petržalka, 16. decembra 2020     3 minúty čítania

Aj vy milujete vôňu škorice či čerstvo upečených vianočných koláčov? Ja veľmi... Pripomína mi to detstvo a vypekanie s babkou. Vždy sa v mysli vrátim k tým nevinným a bezstarostným časom, keď sme verili na zázraky a tešili sa z darčekov pod stromčekom.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Počas niekoľkých rokov, ktoré som strávil v Írsku, som mal možnosť nahliadnuť aj do tejto kultúry a ochutnať írske tradičné aj menej tradičné vianočné pochúťky. Som rád, že vám môžem dnes tieto recepty prezentovať a možno ozvláštniť vaše tohtoročné maškrtenie. Irish gateau je obmena schwarzwaldskej torty a zažíva v posledných rokoch návrat na výslnie, takže na tento recept nemôžeme zabudnúť. Pečená čokoláda je kráľovnou večera, o ktorej môžeme jednoznačne povedať, že v jednoduchosti je krása.

Keďže nezabúdam ani na svoje korene a tradície si ctím, načrieme aj do týchto receptov, samozrejme, so štipkou vlastnej fantázie. Veterníkom nemôžete nič pokaziť. Nebojte sa kombinovať chute a skúšajte niečo nové. Len si to nezabudnite zapísať, aby ste svoj objav vedeli zopakovať. Na tomto musím ešte aj ja sám popracovať.

V našej cukrárni sme pripravili vianočné pečivo, ktoré spája tradičné s novými chuťami. Ingrediencie sme vymenili za zdravšie, okorenili sme ho tam, kde by ste to nečakali, a vznikla harmónia chutí, kde si každý nájde to svoje obľúbené. Napríklad talianske biscotti sú vďačné a môžete ich variovať podľa svojich chutí.

Prajem vám len tie najkrajšie zážitky s koláčikmi podľa mojich receptov, aby priniesli pohodu a to povestné „mňaaaam“ nielen na Vianoce.

Sladká chuť (nielen) Vianoc podľa Michala Prokopa:






Diskusia k článku







 



TOPlist