Foto: Pravda - Ivan Majerský
Varili mi tí najpovolanejší – väčšinou to boli dámy, ktoré majú svoje odvarené, recepty zdedené po prababičkách, a vôbec neriešili, či sú slivkové gule vyrobené zo suchých rožkov dostatočne nóbl. Lebo u nich sa to tak varí a basta. Bol som nadšený a lepší kurz varenia a tovaroznalectva som nemohol absolvovať. Preto sa dnes na mnohé „opozerané“ suroviny pozerám inak a, naopak, tie, na ktoré sa zabudlo, veľmi rád vyťahujem na tanier.
Doma nikto nie je prorokom, o slovenských jedlách to platí vari dvojnásobne. Na chvíľu zabudnite na bryndzové halušky, guláš a cesnakovú polievku. Pre človeka je najideálnejšie, ak konzumuje potraviny zo svojho podnebného pásma. Ako vášnivý rybár mám slabosť na sladkovodné ryby, mojím favoritom sa z „mäsového hrnca“ stali vnútornosti. Sú to delikatesy, ale aj skvelý spôsob, ako nič nevyhodiť. A potom sú to rastliny, ktoré sú typické práve pre našu krajinu. Vykročte zo svojich stereotypov a neváhajte ochutnať slovenské jedlo trochu inak.
Neviem, v ktorom roku pán Židek vycestoval, ale keď som vycestovala ja, tak to tak bolo :-))
Najväčšou iróniou je, že vždy keď sa vrátim na SK, tak bežím do bufetu na tú tresku s rožkom.... a neviete si predstaviť, ako chutí!