Majstri varešky:
Delikátne májové chute

Zuzana Sisáková, šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno a Tapas v Poprade a spoluautorka projektu LadyChef, 29. mája 2021     3 minúty čítania

Máj je v kuchyni mesiacom medvedieho cesnaku, špargle, smrčkov, ale aj tešenia sa na prvé „nedovozové“ jahody. Preto som tentoraz pre vás pripravila štyri recepty práve z týchto surovín.



Foto: Richard Gerényi

Recepty sú to viac–menej klasické, ale ozvláštnila som ich, aby získali trochu iný šmrnc. Sezóna medvedieho cesnaku sa už síce na juhu Slovenska pomaly končí, ale u nás na severe je ešte v plnom prúde. Klasickú krémovú polievku z medvedieho cesnaku som doplnila bylinkovými knedličkami. Do nich ho môžete tiež pridať, rovnako ako iné jarné bylinky.

Špargľu často považujú pre jej lahodnú chuť a ohraničený čas, keď ju dostať čerstvú, za kráľovnú zeleniny. Väčšinou sa varí, teraz som ju pripravila trochu iným spôsobom – pečenú. Vyskúšajte.

Tretí recept je z huby, na ktorú nedajú labužníci dopustiť a je typická májová. Je to smrčok jedlý. U nás nie je tak bežne využívaný ako iné druhy húb, ale napríklad vo Francúzsku sú smrčky vyhľadávanou delikatesou. Ak na ne natrafíte, resp. máte možnosť si ich zaobstarať, s tvarohovou penou a madeirovou omáčkou sú delikátne.

Sezóna jahôd sa začne v našich záhradách onedlho, tak som ako dezert vybrala ľahšiu verziu panna cotty, keďže je s jogurtom. Jahodové ragú som urobila na karameli, čo mu spolu so škoricou a s badiánom dodáva delikátnu chuť.

Májové recepty Zuzany Sisákovej:








Diskusia k článku










TOPlist