
Foto: Richard Gerényi
Recepty sú to viac–menej klasické, ale ozvláštnila som ich, aby získali trochu iný šmrnc. Sezóna medvedieho cesnaku sa už síce na juhu Slovenska pomaly končí, ale u nás na severe je ešte v plnom prúde. Klasickú krémovú polievku z medvedieho cesnaku som doplnila bylinkovými knedličkami. Do nich ho môžete tiež pridať, rovnako ako iné jarné bylinky.
Špargľu často považujú pre jej lahodnú chuť a ohraničený čas, keď ju dostať čerstvú, za kráľovnú zeleniny. Väčšinou sa varí, teraz som ju pripravila trochu iným spôsobom – pečenú. Vyskúšajte.
Tretí recept je z huby, na ktorú nedajú labužníci dopustiť a je typická májová. Je to smrčok jedlý. U nás nie je tak bežne využívaný ako iné druhy húb, ale napríklad vo Francúzsku sú smrčky vyhľadávanou delikatesou. Ak na ne natrafíte, resp. máte možnosť si ich zaobstarať, s tvarohovou penou a madeirovou omáčkou sú delikátne.
Sezóna jahôd sa začne v našich záhradách onedlho, tak som ako dezert vybrala ľahšiu verziu panna cotty, keďže je s jogurtom. Jahodové ragú som urobila na karameli, čo mu spolu so škoricou a s badiánom dodáva delikátnu chuť.
Diskusia k článku