Majstri varešky:
Akshay Kumar Dixit a jeho exotika na tanieri

Akshay Kumar Dixit, majiteľ indickej reštaurácie Ashoka v Bratislave, 6. decembra 2020     3 minúty čítania

S možnosťou cestovania po svete je to momentálne komplikované, to však neznamená, že si exotické jedlá nemôžete pripraviť doma. Napríklad takú „indiu“.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Keďže naša krajina je rozľahlá a ľudnatá, hovoriť o indickej kuchyni ako celku sa, samozrejme, nedá. Každá oblasť má svoje vlastné suroviny aj vlastné spôsoby prípravy jedál, kuchyňa a chute severu Indie sa výrazne líšia od juhu. V Indii je tradíciou odovzdávať si recepty z generácie na generáciu.

Cudzincovi pripadá so svojimi exotickými chuťami komplikovaná, ale dovolil by som si tento názor označiť za predsudok. „Indiu“ si môžete pripraviť a napodobniť ju aj sami doma. Výhodou našej kuchyne je, že príprava jedál netrvá dlho, sú to rádovo minúty. Oveľa dôležitejšie je správne napríklad zeleninu a mäso marinovať v tých správnych surovinách a koreninách. India je známa svojimi koreninami, ich sortiment je naozaj obrovský. Ale veľa z nich dostať už aj na Slovensku alebo si ich možno objednať cez internet.

Recepty, ktoré som vybral, patria v našej reštaurácii medzi najobľúbenejšie a v tejto podobe si ich veľmi ľahko a rýchlo viete pripraviť aj doma. Samozrejme, každý kuchár má svoje tajomstvá a tajomné suroviny, máme ich aj my. Nemôžeme prezradiť všetko, ale keď sa pustíte do varenia, sľubujem vám, že po pár minútach bude vaša kuchyňa voňať exotikou a túto budete mať aj na tanieri. Aj bez absolvovania tisícok kilometrov.

Indické recepty od Akshaya Kumara Dixita, ktoré si môžete spraviť doma:










Diskusia k článku







 



TOPlist