Má to svoje pravidlá:
Ryby vás pri grilovaní môžu potrápiť. Ako teda na ne?

Jarmila Horváthová, 20. mája 2024     5 minút čítania

Sú chutné, zdravé, háčik je v tom, že ich správne grilovanie nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá.



Foto: Shutterstock

Grilovacia sezóna sa v závislosti od počasia pomaly rozbieha a možno vám napadlo, dať na gril aj niečo zdravšie ako špekáčiky, či kusisko mäsa... Napríklad ryby.

Pri grilovaní rýb vás však môže potrápiť pár vecí. Koža na rybách sa často rýchlo spáli alebo sa úplne prilepí na gril, prípadne je ryba zvonku takmer zhorená a vnútri ešte surová. Jednému aj druhému sa však dá vyhnúť.

Ktoré ryby sú najvhodnejšie na grilovanie

Výborné sú celé ryby, zo sladkovodných napríklad pstruh, z morských pražma alebo morský vlk, obidvoje dostať už aj v lepších supermarketoch a samozrejme v predajniach rýb.

Spomínané druhy rýb sú fajn v tom, že čo sa týka veľkosti, jedna je pre jednu osobu tak akurát, a tiež preto, lebo majú pevnejšie mäso, takže sa nerozpadávajú tak rýchlo.

Tým, že takúto rybu pripravujete vcelku, zachováte na nej kožu, ktorá mäso chráni pred vysušením a ryba sa nerozpadne.

Ak máte radšej filety alebo podkovičky, z morských rýb je vhodný losos a zo sladkovodných kapor. V zásade platí, že na gril patria „tučnejšie“ ryby s pevnejším mäsom.



Foto: Shutterstock

Ako ich dochutiť

Základným pravidlom je neprekrývať vlastnú chuť ryby. Kvalitná ryba má jemnú chuť a ak ju veľmi nakoreníme, „zabijeme“ ju. Najlepšie je celú rybu jemne ochutiť citrónom a tymianom a pridať trochu soli a korenia. Vo všeobecnosti sa odporúča rybu zvonka potrieť olejom, aby sa neprilepila na grilovací rošt.

Na čom grilovať

Rybu môžete grilovať na rošte, praktickejšie je však vložiť ju do držiaka na grilovanie rýb a až v nich položiť na gril - otáčanie ryby je potom oveľa jednoduchšie.



Foto: Shutterstock

Ak zvyknete grilovať na alobale alebo v miske z alobalu, pri rybách pokvapkaných citrónovou šťavou ich radšej nepoužívajte. Kyslé zložky môžu pri vysokých teplotách rozpúšťať hliníkové ióny obsiahnuté v hliníkových podnosoch a to sa považuje za zdravotne rizikové. Lepšie bude namiesto toho grilovať na panvici.

Novým a pomerne jednoduchým, ale zaujímavým tipom je grilovať ryby priamo na plátkoch citróna. Vďaka tomu sa koža ryby neprilepí na gril a chute preniknú priamo do ryby. Na grilovaciu misku, alebo na rošt jednoducho poukladajte najprv plátky citróna a na ne položte vašu rybu.



Foto: Shutterstock

Narežte ich

Ak grilujete celé ryby je dobré kožu vopred narezať. Na to stačí do kože v miestach, kde je ryba najhrubšia, urobiť priečne niekoľko ľahkých zárezov. Bude sa tak rovnomernejšie grilovať. Skráti sa tak aj čas grilovania.

Pri akej teplote a koľko grilovať

Ak máte gril s teplomerom, všeobecne sa ryby odporúča grilovať pri 160 až 180 °C. Konkrétnejšie, filety s kožou približne pri 170 °C, rybie kocky alebo rybie špízy približne pri 180 °C, podkovičky približne pri 160 - 180 °C a celé ryby približne pri 180 °C.

Čo sa týka času grilovania, ten záleží od toho, aký stupeň prepečenia chcete. Pravidlom je, že rybu by ste mali stiahnuť z grilu, keď je po zatlačení prstom mierne poddajná.

Orientačné časy pre rôzne druhy rýb:
Losos (filety): 4-6 minút, 6-8 minút na strane s kožou
Pstruh (celý): 6 - 8 minút z každej strany
Morský vlk (celý): 6-8 minút z každej strany
Tuniak (steak): 2-3 minúty z každej strany

Ak máte teplomer na mäso, môžete zmerať teplotu v jadre a na jeho základe určiť optimálny čas grilovania. V závislosti od druhu ryby je stredne prepečená, ak je teplota približne 50 až 60 °C a prepečená je pri 60 až 65 °C.





ANKETA: Patria do vášho repertoáru pri grilovaní aj ryby?

88,0%



12,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist