Kým začnete vypekať na Vianoce:
Jednoduchá pomoc na zájdené formičky. Stačí urobiť toto a budú opäť ako nové!

Jana Klimanová, 27. novembra 2023     2 minúty čítania

Predtým, než definitívne zlomíte palicu nad starými kovovými formičkami, vyskúšajte nenáročný spôsob, ako ich dostať späť do formy.



Foto: Shutterstock

Blížia sa Vianoce a s ním aj pečenie cukroviniek a vaše kovové formičky či vykrajovátka nevyzerajú nijako vábne? Alebo ste zdedili výbavu po mame či babke, na ktorej sa podpísal zub času? Aj keď patina dodáva formičkám atmosféru, predsa len, vášmu pečeniu sa bude lepšie dariť, ak budú formičky čisté a odmastené. Poradíme vám, ako na to.



Foto: Jana Kollárová

Nie je to nič zložité, formičkám a vykrajovátkam vrátite ich pôvodný lesk pomocou kypriaceho prášku do pečiva. Pripravte si hrniec, do ktorého sa vám formičky zmestia, nalejte doň vodu a priveďte ju k varu. Potom do hrnca nasypte kypriaci prášok do pečiva, vodu zamiešajte a vložte do nej formičky. Na 1 l vody potrebujete 1 balíček kypriaceho prášku.

Formičky povarte asi desať minút, potom ohrev vypnite a nechajte ich vo vode ešte hodinu odstáť. Nakoniec formičky prepláchnite čistou vodou a osušte ich. Budú ako nové.



Foto: Jana Stárková

Dobrá rada: Keď budete s formičkami piecť koláčiky, po dopečení formičky neumývajte v saponáte, ani v umývačke, očistite ich len v horúcej vode, aby sa vám neskôr na ne cesto nelepilo. A po každom umytí ich poriadne osušte, aby sa do nich nezahryzla hrdza.





ANKETA: Máte doma kovové formičky, ktoré používala ešte vaša mama?

93,8%



6,2%







Diskusia k článku

olinecka
Už pred časom som pridala na Varecha.sk Nápady toto vyčistenie starých formičiek... Naozaj odporúčam každému vyskúšať.
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Ale aj toto je druh odmastenia formičiek. Nebude potom problém pri vyklápaní ?






 



TOPlist