Krok za krokom:
8 overených rád, aby sa vám šamrole vydarili hneď na prvýkrát

Jana Stárková, 12. marca 2023     6 minút čítania

Tiež v cukrárni neodoláte krehkým trubičkám s bielkovým snehom? A čo vám bráni upiecť si ich doma? Poďte s nami do toho, pomôžeme vám, aby to vyšlo.

8. Dobrý sneh na plnenie




Foto: Jana Stárková

Najklasickejšou plnkou do lístkových trubičiek je sneh vyšľahaný z bielkov a cukru. Je to výborný spôsob, ako zužitkovať bielky odložené v mrazničke, treba ich však z nej vytiahnuť s dostatočným predstihom, aby bielky získali pôvodnú konzistenciu.

Bielky treba šľahať nad parou – teda v mise postavenej na hrnci s vriacou vodou. Najprv vyšľahajte samotné bielky do peny, potom po častiach zašľahajte kryštálový cukor. Ďalej relatívne dlho (aj 20 minút) šľahajte, kým nebude pena tuhá a krásne lesklá, po vytiahnutí metličiek by mal sneh na nich tvoriť pevné špičky. Keď si naberiete troška snehu medzi prsty, nemali by ste cítiť žiadne kryštáliky cukru, mal by byť úplne rozpustený. Na záver môžete do snehu primiešať troška citrónovej šťavy pre sviežejšiu chuť.

Pripravený sneh je dosť teplý, predtým, ako ho preložíte do cukrárskeho vrecka, misu so snehom za stáleho šľahania vložte do studenej vody.

Druhou možnosťou je urobiť bielkový sneh s cukrovým rozvarom, vtedy ho už netreba šľahať nad parou. Kryštálový cukor sa najprv rozvarí s troškou vody, horúci rozvar potom po stene nádoby pridáte k vyšľahaným bielkom a došľaháte do tuhého snehu.

Pripravený vychladnutý sneh preložte do cukrárskeho vrecka a snehom opatrne naplňte vychladnuté lístkové trubičky z oboch strán. Ak šamrole nebudete podávať ihneď, pocukrujte ich až tesne pred servírovaním, aby nezvlhli.



Foto: Jana Stárková







Diskusia k článku







 



TOPlist