Korenina dvoch tvárí:
Škorica vám môže prospieť, ale aj ublížiť. Prečo a koľko by ste jej mali denne zjesť?

Jarmila Horváthová, 30. januára 2024     3 minúty čítania

Kvôli pozitívnym zdravotným účinkom sa odporúča škoricu konzumovať každý deň. Ale prehnať to s jej dávkovaním môže byť nebezpečné.



Foto: Shutterstock

Niektoré koreniny, ktoré považujeme za úplne obyčajné, majú vlastnosti, o ktorých väčšina ľudí ani netuší. Dokonca sa o nich hovorí, že ak ich budeme jesť každý deň, svojmu telu len prospejeme. Medzi ne patrí napríklad mletá škorica.

Škorica je jednou z najstarších korenín na svete. Pochádza z kôry tropického škoricovníka a melie sa na nám známy zlatohnedý prášok. U nás sme zvyknutí pridávať ju na vylepšenie chuti najmä sladkých jedál a koláčov, ale napríklad v takej Indii sa bežne používa aj do slaných pokrmov.

Na čo pomôže

Okrem svojej chuti, má však škorica aj mnoho mimoriadne pozitívnych účinkov na naše zdravie a hovorí sa o nej aj, že stimuluje metabolizmus, a tak pomáha pri chudnutí. Samozrejme, toto korenie nie je zázračným liekom naň, ale môže pomôcť udržať nízku hladinu cukru v krvi, a tým podporiť spaľovanie tukov.

Má tiež vysoký obsah antioxidantov a pôsobí protizápalovo, preto sa jej konzumácia odporúča ľuďom, ktorí majú napríklad artrózu. Vedci tiež zistili, že škorica môže pomôcť znížiť vysoký krvný tlak a hladinu cholesterolu. Pomáha tiež pri tráviacich problémoch, pálení záhy, prechladnutí a nadúvaní. Celkovo je teda škorica skutočným všestranným pomocníkom.



Foto: Shutterstock

Koľko je akurát?

Odborníci odporúčajú škoricu jesť denne a tak spoliehať sa len na sladké dobroty nie je optimálne. Treba zvoliť inú formu – pridať si denne pol až 1 lyžičku mletej škorice napríklad ráno do jogurtu, do smoothie alebo do kávy. Tým, že má škorica nasladlú chuť, čiastočne nahradzuje sladidlo.

Viac ako lyžičku denne jej ale rozhodne konzumovať netreba, pretože kumarín, ktorý škorica obsahuje, môže vo vysokých dávkach škodiť a to najmä pečeni, ale aj obličkám. Pri kúpe škorice si treba pozrieť na obale, či sa jedná o cejlónsku alebo cassia (čínsku) škoricu a uprednostniť cejlónsku. Tá totiž obsahuje nebezpečného kumarínu menej.



ANKETA: Používate škoricu aj inde, ako do koláčov?

93,5%



6,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist