Fedor Malík:
Kohútí perkelt

Fedor Malík, 11. októbra 2011     2 minúty čítania

Karola som už dávno nevidel.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


V minulosti sme sa stretávali častejšie. Za komunizmu som necestovával do Paríža, ale do Plovdivu, do Krakova, do Budapešti. Práve tam bol Karol dlhé roky riaditeľom nášho kultúrneho inštitútu.

Keď skončil svoju misiu, zostal tam prednášať. Rozumel sa nielen kultúre, histórii, literatúre, ale bol „dobrý“ aj vo víne, v gastronómii. Prekoštovali sme spolu stovky maďarských špecialít. Pozri recepty Maďarskej kuchárky Karol miloval nefalšovanú „nomádsku“ kuchyňu. Všetko, čo bolo pripravené na ohni a v kotlíku, bolo bezchybné. Raz ma Karol pozval do Szekszárdu. V reštaurácii Frankos sme si objednali kohútí perkelt. Podávali ho s trhancami, alma paprikou, čerstvučkým bielym chlebom.

Kohút sa zapíjal tamojším červeným „zázrakom života“. Tak totiž tamojšie víno kedysi charakterizoval Dr. Liebig, slávny nemecký chemik. Bol to ukrutne dobrý bielo–červený gastronomický sobáš! Pokúste sa oň i doma...

Na jedného kohúta potre bujete dve veľké cibule, menší cesnak, 2 – 3 lyžice sladkej papriky, bravčovú masť, soľ, vodu a dobré červené víno. Všetko máte, všetko sa dá u nás zohnať. Problémom zostáva len „kakas“.

Po slovensky kohút. Kde ho len kúpiť? Asi budete musieť skočiť na trh do Mošoňu...




Diskusia k článku

hannah22
veru tak a napadol ma titulok: Kohúta som už dávno nevidela... a za pokus by ten recept stál.... :))
modrykamen
Žeby som aj ja skočil do Maďarska, alebo Francúzska? Keď nám dakedy dávno po dvore behala hydina !?. Tá chuť. Nedá sa porovnať s bezpohlavnými brojlermi.
hubata
Ja mám na "kakaša" jednu babku ktorej behá po dvore. Ale mi ho nepredá, lebo ho opotrebuje sliepočkám pre radosť.
tinca
no čo už keď jeden kohút stačí obslúžiť kopec sliepok, preto ich je málo. Ale domáci je domáci.






 



TOPlist