Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Keď skončil svoju misiu, zostal tam prednášať. Rozumel sa nielen kultúre, histórii, literatúre, ale bol „dobrý“ aj vo víne, v gastronómii. Prekoštovali sme spolu stovky maďarských špecialít. Pozri recepty Maďarskej kuchárky Karol miloval nefalšovanú „nomádsku“ kuchyňu. Všetko, čo bolo pripravené na ohni a v kotlíku, bolo bezchybné. Raz ma Karol pozval do Szekszárdu. V reštaurácii Frankos sme si objednali kohútí perkelt. Podávali ho s trhancami, alma paprikou, čerstvučkým bielym chlebom.
Kohút sa zapíjal tamojším červeným „zázrakom života“. Tak totiž tamojšie víno kedysi charakterizoval Dr. Liebig, slávny nemecký chemik. Bol to ukrutne dobrý bielo–červený gastronomický sobáš! Pokúste sa oň i doma...
Na jedného kohúta potre bujete dve veľké cibule, menší cesnak, 2 – 3 lyžice sladkej papriky, bravčovú masť, soľ, vodu a dobré červené víno. Všetko máte, všetko sa dá u nás zohnať. Problémom zostáva len „kakas“.
Po slovensky kohút. Kde ho len kúpiť? Asi budete musieť skočiť na trh do Mošoňu...
Diskusia k článku