Keď ráno nestíhate:
Ovsená kaša bez varenia aj námahy a navyše aj zdravšia! Čo je to za tajomstvo?

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     5 minút čítania

Je vám ráno drahá každá minúta? Prichystajte si raňajky z ovsených vločiek už večer a hoci aj na niekoľko dní dopredu. Zoznámte sa s overnight oats.



Foto: Shutterstock

Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa, tvrdia odborníci. Často sa však stáva, že ich napriek tomu najmä v pracovných dňoch vynechávame. Či už z dôvodu, že potrebujeme ráno vypraviť deti alebo jednoducho vstávame na poslednú chvíľu. Takže mnohí odchádzajú z domu bez jedla a raňajky potom nahrádzajú všetkým možným.

Nemusí to však tak byť. Ak si raňajky pripravíte večer, ráno sa potom pravdepodobnejšie stihnete najesť, alebo si ranné jedlo môžete zobrať do práce. Pre tých, ktorí majú na raňajky radi rôzne ovsené kaše, ale čas na ich prípravu jednoducho ráno nemajú, sú výborným tipom tzv. overnight oats (doslovný preklad - ovsené vločky cez noc). Tie sa totiž pripravujú dopredu.

Ako to funguje

Základom overnight oats sú ovsené vločky. Tie sa večer (alebo aj skôr, ako vám to vyhovuje) zmiešajú s tekutinou podľa vášho výberu – vodou, mliekom alebo rastlinným nápojom a potom sa odložia do chladničky. Na druhý deň bude mať zmes konzistenciu podobnú kaši. Ráno potom stačí pridať ovocie, orechy, semienka, jednoducho na čo máte chuť a raňajky sú hotové doslova za minútu.

Ak sa chcete najesť v kľude a doma ho ráno nemáte, stačí dať večer tieto vločky aj s prísadami do pohára so skrutkovacím uzáverom a ráno zobrať so sebou do práce. Ďalšou výhodou overnight oats je, že ich nemusíte robiť každý večer, môžete si pripraviť aj viac porcií naraz – v chladničke vydržia v zatvorenej nádobe niekoľko dní.



Foto: Shutterstock

Prečo sú ovsené vločky zdravé

Ovsené vločky sú samé osebe veľmi výživné, obsahujú veľa vlákniny a zasýtia na dlhú dobu. Tiež obsahujú beta-glukán, ktorý pôsobí pozitívne na hladinu cholesterolu a zároveň zabezpečuje, že hladina cukru v krvi nestúpa rýchlo, a preto nemáte takú chuť na sladké. Tiež obsahujú minerály ako vápnik, draslík, horčík, železo, zinok, selén a vitamíny ako B-vitamíny, vitamín K a E.


Overnight oats a ovsená kaša

Možno si poviete, veď to je to isté ako ovsená kaša. Základná surovina, teda ovsené vločky, aj konzistencia sú síce rovnaké, ale inak to to isté nie je. Overnight oats sú totiž zdravšie. Ako to?

Podstatným rozdielom je, že v prípade overnight oats sa vločky niekoľko hodín namáčajú a cenné látky, ktoré obsahujú, organizmus dokáže takto lepšie využiť. Minerály sú totiž pevne viazané na kyselinu fytovú a namáčaním vločiek sa aktivuje enzým fytáza, ktorý túto kyselinu rozkladá - minerály sa vtedy uvoľnia a telo ich dokáže lepšie absorbovať.

Varená ovsená kaša sa nepripravuje z namočených vločiek, takže efekt lepšieho vstrebávania živín, ktorý namočené vločky majú, odpadá. Okrem toho, pri varení kaše sa strácajú na teplo citlivé B-vitamíny. V studených namočených ovsených vločkách v overnight oats sa vitamíny zachovajú.

No a samozrejme, v neposlednom rade sú overnight oats praktickejšie, pretože sa pripravujú dopredu a ráno sú hneď poruke, na rozdiel od ovsenej kaše, ktorú treba uvariť.



Foto: Shutterstock

Rýchly základný recept na overnight oats

V uzatvárateľnom pohári zmiešajte 50 g ovsených vločiek a prípadne ľanové alebo chia semienka a mletú škoricu podľa chuti. Pridajte 150 ml tekutiny (voda, sójový, ovsený, mandľový nápoj alebo kravské mlieko), pohár uzatvorte a obsah dobre pretrepte. Pohár odložte na noc do chladničky.

Na druhý deň ráno pridajte čerstvé ovocie, orechy, semienka, orieškové maslo a podobne (podľa svojich preferencií). V prípade potreby môžete pridať ešte trochu tekutiny a premiešať. No a chutné a zdravé raňajky sú hotové.





ANKETA: Máte v pracovné dni čas sa doma naraňajkovať?

85,7%



14,3%







Diskusia k článku










TOPlist