Foto: Shutterstock
Aj majster tesár sa niekedy utne, hovorí sa, a platí to aj pri varení. Určite sa napríklad takmer každému už stalo, že nejaké jedlo pripálil. Sú situácie, keď sa nedá robiť nič iné, len ho hodiť do koša, ale niekedy sa ešte dá zachrániť. Keď viete, ako na to.
Keď pripálite ryžu
Ryža sa pripáli väčšinou vtedy, keď k nej prilejete málo vody, alebo sa voda silným varom vyparí a neskoro si to všimnete.Foto: Shutterstock
Ryžu zachránite tak, že ju okamžite preložíte do druhého čistého hrnca, položíte na ňu plátok chleba, hrniec prikryte pokrievkou a počkáte asi 5 minút, kým chlieb absorbuje spálenú chuť. Potom chlieb odstráňte.
Ak ryža ešte nie je mäkká, pridáme k nej vodu a ryžu opatrne dovaríme.
Keď pripálite mäso
Spálené časti mäsa je najlepšie veľkoryso odrezať a zvyšné mäso opäť krátko opiecť na inej panvici. Aby ste vylepšili chuť mäsa, môžete ho podliať v závislosti od druhu pripravovaného jedla bielym alebo červeným vínom.Foto: Shutterstock
Pomôže aj dochutenie koreninami, ktoré bežne nepoužívate. Pripálenú chuť dokáže neutralizovať aj troška medu alebo paradajkového pretlaku, ktoré pridáte k mäsu.
Keď pripálite zeleninu
Pripálená zelenina sa dá zachrániť len vtedy, ak nie je spálená až príliš. Odoberieme časť zeleniny, ktorá nie je spálená, vysypeme ju do nového hrnca, podlejeme čerstvou vodou alebo vývarom, pridáme koreniny a znovu ju podusíme.Foto: Shutterstock
Spálenú chuť pomôže stiahnuť aj ak dáme k zelenine povariť surový zemiak a potom ho vyberieme. Ak sa vám zdá, že pripálenú chuť stále cítiť, pridajte k zelenine trocha sladkej smotany.
Diskusia k článku