Iné maškrtenie:
Koláčiky bez výčitiek, ktoré potešia deti aj ich mamičky

Jana Štrbková, 11. augusta 2023     5 minút čítania

Dobroty Gabriely Bottlíkovej ocenia deti, ich rodičia, všetci, ktorí si strážia kilá, aj maškrtníci s rôznymi potravinovými intoleranciami.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Šarmantná Šamorínčanka tvorí, pečie a na trhoch aj predáva svoje sladkosti, ktoré sú bez lepku, mlieka, rafinovaného cukru, živočíšnych tukov, sóje a často aj bez vajec.

„Moje sladkosti sú lahodné, čisté, pri ich výrobe nepoužívam konzervanty, farbivá, arómy. Pečiem z najkvalitnejších surovín, z bezlepkových jednodruhových múk, mojimi obľúbenými ingredienciami sú mandľová, kokosová, cícerová a ovsená bezlepková múka, kakaové maslo, kokosový tuk a kvalitné čokolády. Sladím agávovým sirupom a kokosovým cukrom,“ spresňuje pravidlá svojej výroby cukrárka.

Nenašla v obchode, upiekla si sama

Prečo začala piecť takéto nevšedné dobroty? „Aktívne sa venujem cvičeniu a keď som chcela dodržiavať zásady zdravej výživy, nevedela som si v obchode pre seba vybrať žiadnu sladkosť. Nepáčilo sa mi ich zloženie, a preto som si začala piecť sama. Nakoniec ma toto tvorenie zdravých sladkostí tak chytilo za srdce, že som si otvorila vlastnú prevádzku.“

Vyštudovaná ekonómka si všetky receptúry dodnes vymýšľa sama a jej tvorivá múza veru prichádza často aj večer, keď sa chystá po celodennej šichte z výrobne odísť. „Ak mi zíde na um, ako by som mohla zlepšiť receptúru, ak vymyslím nové pomery múk alebo mám nápady na pridanie nových surovín, vynovené koláčiky musím upiecť hneď. Ochutnám ich, odfotím, napíšem o nich na sociálnych sieťach a moji zákazníci ich aj hneď ochutnajú,“ opisuje cukrárka.

Týždeň má pevné pravidlá

Po Gabikine koláčiky si chodia zákazníci na trhy aj s nádobkami, pretože preferuje bezobalový predaj. „Naučili sa skutočne za mnou chodiť so svojimi škatuľkami a s boxíkmi, donesú si dokonca aj plechy, do ktorých si sladkosti ukladajú,“ smeje sa cukrárka.

Sama si nakupuje, pečie aj predáva, preto má jej týždeň pevné pravidlá. „V pondelok a v utorok pečiem koláčiky, ktoré majú trvanlivosť až tri mesiace. Všetky svoje produkty vyrábam ručne, vaľkám ich, vykrajujem, plním, tvarujem, pri ich výrobe nepoužívam žiadne stroje. V stredu vyrábam koláčiky, ktoré majú trvanlivosť 3–4 dni a ich počet si musím presne určiť. Suroviny na ich výrobu sú skutočne finančne náročné, preto mám všetko vypočítané tak, aby som na trhoch od štvrtka do soboty predala každý kus. Potom sa často stáva, že mi na trh telefonuje moja dcéra, či by som jej jeden koláčik neodložila, a tak o poslednú roládku niekedy doslova bojujem so zákazníkom a prosím ho, aby mi ju nechal pre moju Ninu,“ hovorí Gabriela.

Upečte si chutné a zdravé koláčiky

Šikovná cukrárka Gabriela Bottlíková nám prezradila šesť svojich obľúbených receptov na chutné a pritom zdravé koláčiky. Každú z nasledujúcich sladkostí sme v redakcii nielen odfotili, ale aj ochutnali a môžeme potvrdiť, že sú výborné.










Diskusia k článku







 



TOPlist