Hviezda Zeleného štvrtka:
Což takhle dát si špenát

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 14. apríla 2022     3 minúty čítania

Podľa tradície by ste dnes, teda na Zelený štvrtok, mali jesť jedlá zelenej farby, aby ste boli po celý rok zdraví. Asi najtypickejšou potravinou, z ktorej jedlá nazeleno môžete pripraviť je špenát.



Foto: Shutterstock

Lístky mladého špenátu sú nabité vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi, tak si pomocou neho dobite baterky. Máme pre vás 3 špenátové tipy, ktoré majú od neslávne slávneho školského špenátového prívarku veľmi ďaleko... Pridajte ho do ranného smoothie, urobte si chutný šalát či perfektnú polievku.

Šalát s cícerom

3 PL citrónovej šťavy, 1 PL vody a 2 ČL medu zmiešame so štipkou soli, drvenej rasce a 5 PL olivového oleja. Dresingom polejeme 1 PL sušených hrozienok. Do misy nasypeme 100 g umytých a odkvapkaných mladých špenátových lístkov, pridáme 400 g odkvapkaného sterilizovaného cíceru, zalejeme dresingom a premiešame. Hotový šalát posypeme 100 g na kocky nakrájaného syra feta.

Čo ukrývajú zelené listy špenátu

  • rastlinné farbivo chlorofyl na regeneráciu
  • vitamíny skupiny B ako pohladenie pre nervy
  • vitamíny C, E, K na vitalitu
  • flavonoidy pre krásu aj sviežu pamäť
  • antioxidanty na omladenie buniek
  • minerály sodík, vápnik, draslík, zinok pre krásne vlasy a pleť


  • Zelené smoothie

    Do nádoby na smoothie nakrájame 1⁄2 banánu, 1 kivi, 1⁄2 žltého melóna, 1 ČL citrónovej šťavy, hrsť čerstvých špenátových lístkov, 1 PL medu a zalejeme 150 ml vody. Rozmixujeme a životobudič pre dvoch je hotový.



    Foto: Shutterstock

    Trendová kokosová polievka

    1 cibuľu nakrájame nadrobno, 30 g čerstvého zázvoru ošúpeme a nastrúhame najemno. V hrnci rozohrejeme 1 PL olivového oleja a pridáme cibuľu so zázvorom, restujeme dozlatista. 300 g lístkov mladého špenátu umyjeme a osušíme, chvíľu dusíme s cibuľovým základom. 400 ml kokosového mlieka rozmixujeme s 300 ml vody, prilejeme k špenátu a varíme 3 minúty. Hotovú polievku rozmixujeme dohladka. Dochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym korením, čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou a štipkou čili. Podávame s nasekanou vňaťou koriandra a so slanými arašidmi.




    ANKETA: Budete dnes papať niečo špenátové?

    70,0%



    30,0%







    Diskusia k článku










    TOPlist