Hotel Kaštieľ Mojmírovce:
Miesto plné umenia, skvelého jedla a pokoja

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 16. augusta 2022     9 minút čítania

Navštívte spolu s nami malebný Hotel Kaštieľ Mojmírovce neďaleko starobylej Nitry. Za svojimi múrmi ukrýva nevšedné príbehy šľachty, ale aj ľudí, ktorí ho desaťročia zveľaďujú. Očarí vás anglickým parkom s nádhernými stromami, pokojnou atmosférou, aj krásnymi ránami, keď vás v hotelovej izbe romanticky prebudí spev vtákov.



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Majestátny kaštieľ v barokovom slohu dal v roku 1721 postaviť Imrich Huňady a až do konca druhej svetovej vojny v ňom žili potomkovia tohto slávneho rodu. Svoje sídlo opúšťali narýchlo a zariadenie kaštieľa po veľkej „rabovke“ doslova zmizlo. Ďalší osud krásnej stavby bol podobný mnohým vzácnym kultúrnym pamiatkam na Slovensku, skončila polorozpadnutá. „V osemdesiatych rokoch bol kaštieľ síce rekonštruovaný, no nie veľmi šťastným spôsobom. Až po roku 1989 sme začali postupne areál prestavovať a renovovať do súčasnej podoby,“ hovorí riaditeľ hotela Štefan Bugár, ktorý je tomuto miestu verný už 33 rokov.

Rok čo rok organizovali maliarske sympóziá a holé steny zapĺňali krásnymi umeleckými dielami, dnes sa tak môžu pochváliť 500 vlastnými originálnymi obrazmi, ktoré sú prístupné každému návštevníkovi. V salónoch uvidíte repliky najvzácnejších malieb sveta, stvárnenia predstaviteľov jednotlivých náboženstiev, vedcov, umelcov, vzácne diela ikonopiscov, ale aj postavy z Dobšinského rozprávok. „Nemusíte cestovať do svetových galérií, u nás objavíte repliky najslávnejších diel na jednom mieste,“ pozýva Štefan Bugár.



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Slávny chov koní

Pompézne barokové šľachtické sídlo bolo výnimočným poľovníckym aj poľnohospodárskym centrom grófskeho rodu Huňadyovcov. „Scestovaná a vzdelaná rodina sa inšpirovala luxusnými kaštieľmi v Anglicku aj Francúzsku, najala si odborníkov z Nemecka, ktorí im robili hospodárov, chovali dobytok aj ovce, vybudovali úzkokoľajku, ktorá prevážala repu z ich polí až do Šurian.

V časoch svojej najväčšej slávy sa sídlo pýšilo rozsiahlym anglickým parkom so vzácnymi drevinami, prekrásnym skleníkom – botanickou záhradou, no najmä chovom arabských plnokrvníkov, ale aj talianskych či španielskych plemien. Kone v tomto vychýrenom žrebčíne ustajňovali v dvanástich boxoch z čistého mramoru, mali výcvikového trénera aj veterinára. V roku 1814 gróf Jozef Huňady zorganizoval v Mojmírovciach, vtedajšom Urmíne, podľa moderných pravidiel prvé verejné konské dostihy v Rakúsko–Uhorsku. Na trati dlhej 2 600 metrov vtedy pretekalo 13 koní. Zaujímavosťou je, že sa Veľká cena Urmína behala na dostihoch v Budapešti ešte neuveriteľných 180 rokov,“ hovorí riaditeľ kaštieľa.

„Nemusíte cestovať do svetových galérií, u nás objavíte repliky najslávnejších diel na jednom mieste.“


Keď navštívite kaštieľ, uvidíte jednu zachovanú budovu žrebčína s umelecky dotvorenou fasádou, z ktorej na vás pozerajú namaľované kone, a zaujmú vás aj trojdimenzionálne, verne pôsobiace maľby drevených okeníc. Dnes je zo žrebčína kongresové centrum spojené s galériou moderného umenia.

Osudové vášne

„Na starých fotografiách som videl dlhé chodby ozdobené množstvom vzácnych trofejí a prekríženými zbraňami. S touto vášňou sa spája aj príbeh jedného z grófov slávneho rodu Huňadyovcov, ktorý bol fantastickým strelcom a dokonca reprezentoval v tejto disciplíne Maďarsko aj na olympijských hrách. Okrem toho bol aj fanatickým poľovníkom zamilovaným do Afriky a na tomto kontinente často trávil dlhé mesiace. Možno aj preto sa hovorilo, že sa jeho tri dcéry viac podobali na hospodára ako na neho,“ odtajňuje Štefan Bugár. A potom už farbisto rozpráva o posledných chvíľach spomínaného grófa.



Štefan Bugár, riaditeľ Hotela Kaštieľ Mojmírovce
Foto: Pravda - Robert Hüttner


„Bol rok 1927 a gróf sa plavil na svojom súkromnom parníku po Níle. Vo chvíli, keď raňajkoval, zbadal v trstine na brehu stáť leva. Bola to chvíľa, ktorú nechcel premeškať. Prikázal zastaviť loď, vzal pušku, namieril, strelil a kráľa zvierat zasiahol. Potom v pokoji doraňajkoval. No lev zmizol, a tak sa ho vydal spolu so svojimi dvoma sluhami hľadať na breh. Kráčajúc po krvavých stopách na nič netušiaceho grófa skočilo zranené zviera, a hoci mu verní druhovia hneď bežali na pomoc, lev ho stihol vážne zraniť. Najbližšia nemocnica bola vzdialená dva týždne cesty parníkom, no náhodou sa okolo po Níle plavila pojazdná nemocnica, ktorú krajine darovala štedrá kráľovná Viktória. Dvaja chirurgovia sa snažili grófa zachrániť, no žiaľ, už sa im to nepodarilo, zomrel a pochovali ho v Chartúme,“ rozpráva strhujúci príbeh riaditeľ.

„Scestovaná a vzdelaná rodina Huňadyovcov sa inšpirovala luxusnými kaštieľmi v Anglicku aj Francúzsku.“

„Chceli sme zachovať spomienku na tohto výnimočného člena rodu a preto nájdete v kaštieli africký salón s artefaktmi z tohto kontinentu aj poľovnícky salón s trofejami, ktoré sme zohnali a doplnili krásnymi originálnymi modernými obrazmi, je to veľmi zaujímavé spojenie,“ pozýva na prehliadku kaštieľa Štefan Bugár.



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Výnimočné zážitky a chute

Z bohatého vybavenia hotela si môžete užiť 25–metrový krytý bazén, telocvičňu, dve bowlingové dráhy, kvalitné wellness a masáže, zahrať si kvalitný biliard aj šípky. V tieni stromov 3,5–hektárového anglického parku si zabeháte, zacvičíte si jogu či tajči, čaká na vás minigolf aj pekné detské ihrisko.

K tradícii kaštieľa patrí výnimočne chutná kuchyňa, ktorej pýchou sú špeciality z diviny dlhodobo oceňované aj odborníkmi v oblasti gastronómie. Môžete si objednať malé degustačné menu s názvom Snúbenie s vínom a vychutnať si tak kombináciu špecialít kuchyne kaštieľa aj miestnych viníc. „Pri príprave špecialít naši kuchári používajú miestne suroviny, ktoré nakupujeme z okolitých biochovov a fariem, vyrábajú si vlastné cestoviny a v našej kuchyni sa pripravujú a pečú aj všetky dezerty, ktoré podávame,“ pozýva ochutnať špeciality reštaurácie Štefan Bugár.

Hotel kaštieľ Mojmírovce leží len štrnásť kilometrov od starobylej Nitry, môžete sa okúpať v termálnom kúpalisku Kesov vzdialenom len tri a pol kilometra a neďaleko si užiť prehliadku arboréta v Tesárskych Mlyňanoch či čarovné Topoľčianky a Oponice.

Veľká telocvičňa



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Botanická záhrada sa nezachovala, na jej mieste je priamo v kaštieli veľká telocvičňa s odpruženou podlahou, kde si zahráte hádzanú, basketbal či futbal, vstúpiť do nej môžete priamo z jednej chodieb kaštieľa.

Plavecký bazén



Foto: Archív hotela Kaštieľ Mojmírovce

Spomínaný čarovný skleník dnes pripomína krásny aj originálny 25–metrový plavecký bazén v teplých, príjemných zemitých tónoch s výhľadom na anglický park a s veľkometrážnym obrazom orchideí, ktoré sa pôvodne pestovali práve na tomto mieste.

Tristoročná pivnica



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Výnimočná 300–ročná pivnica ukrýva originálnu strelnicu, ale aj degustačnú miestnosť, v ktorej objavíte aj 124 originálnych obrazov s tematikou vína od 25 akademických maliarov.


Pripravte si špeciality Hotela Kaštieľ Mojmírovce:






Diskusia k článku







 



TOPlist