Ešte vás dokáže potešiť:
5 receptov na chutné zužitkovanie nezjedenej vianočky

Jana Klimanová, 27. decembra 2022     4 minúty čítania

Ostala vám po sviatkoch oschnutá vianočka? Nevyhadzujte ju! Dajte jej druhú šancu a pripravte z nej výborné sladké jedlo.



Foto: Shutterstock

Toľko ste sa s jej zapletaním natrápili, ale popri všetkých tých vianočných koláčikoch, akosi domáca vianočka nedostala šancu. Oschnutú ju nechcete nikomu ponúkať, ale ani to nie je dôvod, aby ste ju vyhodili. Máme pre vás päť inšpirácii, ako vianočku po zenite vrátiť do života.

1. Sladučký toast

Plátky vianočky namočte do vajec rozšľahaných s mliekom, cukrom, prípadne aj s vanilkou alebo škoricou. Opečte ich na panvici na masle a podávajte napríklad s ovocím. Pred obalením vo vajíčkach môžete medzi plátky dať aj nastrúhanú čokoládu, alebo ich natrieť džemom, bude to malé prekvapenie.


2. Žemľovka

Vianočka sa výborne hodí do žemľovky. Pokrájajte ju na plátky hrubé asi 1,5 centimetra a postupujte rovnako, ako pri recepte na vašu obľúbenú žemľovku. Keďže vianočka je sladká, cukru použite menej, ako zvyčajne.


3. Chlebový puding

Môžete z nej urobiť tiež „bread pudding“, čo je niečo ako žemľovka na anglický spôsob. Plátky vianočky položte na seba do menšieho pekáča a dobre zalejte zmesou rozšľahaných vajíčok, masla a mletej škorice. Pridať môžete aj ovocie alebo čokoládu. Po upečení podávajte s cukrom, javorovým sirupom alebo čerstvým ovocím.


4. Falošné dukátové buchtičky

Ak máte chuť na sladký obed a v špajzi oschnutú vianočku, ktorú už nikto nechce, môžete si pripraviť falošné dukátové buchtičky. Kusy vianočky nakrájané na kocky zalejte vanilkovým krémom a je to.


5. Makový trhanec

Staršia vianočka pekne zmäkne aj v recepte na trhanec. Natrhané kúsky vianočky zmiešate s maslom, cukrom, smotanou a mletým makom a spolu prehrejete na panvici. Môžete podávať so slivkovým lekvárom, s jablkovým pyré alebo kompótom.





ANKETA: Ostala vám po Vianociach nezjedená vianočka?

42,4%



57,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist