Makový trhanec s vanilkovou penou

Ladislav Gányiovics
šéfkuchár penziónu Castel v Mierove, 2. apríla 2014
Makový trhanec s vanilkovou penou
Foto: Ľuboš Pilc
6
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 82 °C

Suroviny

Trhanec:
1 ks
50 g
50 g
3 PL
1 l
500 ml
Vanilková pena:
800 ml
100 g
100 g
2 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Trhanec: Vianočku natrháme na menšie kúsky. Na panvici zohrejeme maslo, pridáme vianočku, posypeme cukrom, podlejeme mliekom a prehrejeme. Nakoniec pridáme smotanu. Vyložíme do misky a posypeme osladeným makom.

  2. 2

    Vanilková pena: Pol litra smotany s vanilkou dáme variť na 10–15 minút. Žĺtky vymiešame s kryštálovým a hnedým cukrom. Keď vanilková smotana vychladne, vyberieme z nej kúsky vanilky a primiešame k žĺtkom, zohrejeme na pare do 82°C. Hustý krém necháme vychladnúť a nakoniec ešte primiešame šľahačku vyšľahanú z 300 ml smotany. Dáme do chladničky na dve hodiny stuhnúť.

  3. 3

    Vanilkovou penou ozdobíme pripravený makový trhanec.

Diskusia k receptu

smajliqa
Ja strašne ľúbim sladké veci,a milujem vianocku.dávam ti 5* ... Ale ak môžem vyjadriť svoj názor, radšej si ju natriem medom a urobím. kakauko :)
safran
výborný nápad, čo s 1dňovou vianočkou
evanaaa
Nápad dobrý, ale na jednu vianočku naliať 1,5 l tekutiny, tak by z nej ostala asi kaša.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia