Domáci pomocníci:
Stop zápachu v chladničke! Odstráňte ho rýchlo a bez námahy

Jarmila Horváthová, 24. januára 2023     3 minúty čítania

Nepríjemný chladničkový odór vám pomôžu odstrániť pohlcovače zápachu. Nemusíte ich kupovať, máte ich doma.



Foto: Shutterstock

1. Jedlá sóda alebo prášok do pečiva

Jedlá sóda alebo prášok do pečiva sú najlepšími domácimi prostriedkami proti zápachu potravín v chladničke. Je to preto, lebo viažu pachy a neutralizujú ich. Stačí do chladničky umiestniť plytkú misku s týmito prostriedkami, máme overené, že oba fungujú rovnako dobre. Približne po mesiaci jej obsah vymeňte.

2. Káva

Káva môže tiež viazať nepríjemné pachy a navyše chladničku úžasne prevonia. Vložte otvorenú misku s čerstvo zomletou kávou do chladničky a po čase kávu vymeňte.



Foto: Shutterstock

3. Ocot

Ocot má antibakteriálny účinok a zabraňuje vzniku plesní v chladničke. Ocot sa však do chladničky nevkladá, ako predchádzajúce prostriedky. Vnútro chladničky treba raz za čas umyť roztokom horúcej vody, octu a trochy saponátu.

4. Citrónová šťava a citrónová kôra

Citrónová šťava je obľúbeným domácim prostriedkom proti zápachu v chladničke. Postup je taký istý, ako pri ostatných prostriedkoch. Vložte otvorenú misku s trochou citrónovej šťavy do chladničky. Aj šupky z citrónov môžu zabrániť nepríjemným pachom, stačí dať do chladničky vyžmýkaný citrón. Zapamätajte si pravidlo, že citrón aj šťavu je potrebné vymeniť najneskôr po 4-5 dňoch.



Foto: Shutterstock

Ako predchádzať zápachu v chladničke

1. Všetky potraviny zabaľte do dobre uzavretých plastových obalov, kartónové obaly totiž najviac absorbujú pachy z iných potravín.

2. Zápach môže spôsobovať aj stará tesniaca guma na dverách chladničky, ak je opotrebovaná, vymeňte ju.

3. Ak chladnička zapácha zatuchlinou, dôvodom môže byť skrytá pleseň. Preto ju treba dôkladne vyumývať. Skontrolujte tiež, či je odtok kondenzačnej vody voľný a čistý.

4. Chladničku dôkladne vyčistite aspoň raz za mesiac, najlepšie horúcou vodou s trochou prostriedku na umývanie riadu a octom.






ANKETA: Umývate chladničku každý mesiac?

22,8%



77,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist