Foto: Shutterstock
Muškátový oriešok je neoddeliteľnou súčasťou bešamelu, používa sa na dochutenie polievok, omáčok, zemiakovej kaše, cestovín, rizota a rôznych zeleninových jedál.
Možno ste to ani nezaregistrovali, ale muškátový oriešok je aj súčasťou aj perníkového korenia, ktoré bežne používame pri pečení voňavých koláčov, sladkého a vianočného pečiva, napríklad medovníkov. Výborne sa hodí aj do pudingov, kompótov, punčov a likérov.
Pri tepelne pripravovaných pokrmoch sa táto korenina dáva až na záver, pretože pri varení stráca svoju arómu.
Foto: Shutterstock
Dvakrát a dosť!
Hoci sa muškátový oriešok dá kúpiť aj mletý, jeho chuť a vôňa sa naplno rozvinie, ak ho do pokrmu čerstvo nastrúhate.Keďže má veľmi výraznú arómu, do jedla ho stačí skutočne štipka. V jeho prípade platí menej je viac alebo dvakrát a dosť. Stačí, keď orieškom po jemnom strúhadle prejdete dva razy.
Dobrý sluha, zlý pán
Pri prekročení dávky rovnajúcej sa jednému orechu môže byť dokonca jedovatý a spôsobiť zdravotné problémy, ako napríklad halucinácie až stratu vedomia. Za tieto psychoaktívne účinky môžu silice, ktoré muškátový oriešok obsahuje, a v nich myristicín a elemicín.Pri ochucovaní jedál muškátovým orieškom by ste nemali použiť viac ako 1/3 kávovej mokka lyžičky. Pri vyššej dávke sa môžu objaviť nevoľnosti pretrvávajúce niekoľko dní.
Foto: Shutterstock
Ale muškátový oriešok môže byť nášmu zdraviu aj nápomocný. Pozitívne ovplyvňuje napríklad tráviace problémy a s jeho pomocou môžete zatočiť aj s nespavosťou. Pridajte štipku do teplého mlieka a privodí vám želaný spánok.
Diskusia k článku