Dobre vedieť:
Pozor na muškátový oriešok, toto sa môže stať, keď to s ním preženiete

Jana Klimanová, 12. septembra 2023     3 minúty čítania

Pokrmom dodáva jedinečnú arómu a sladkastú chuť. Ale stačí ho naozaj len malé množstvo, inak pokazíte nielen jedlo, ale môžete ohroziť aj svoj život.



Foto: Shutterstock

Muškátový oriešok je neoddeliteľnou súčasťou bešamelu, používa sa na dochutenie polievok, omáčok, zemiakovej kaše, cestovín, rizota a rôznych zeleninových jedál.

Možno ste to ani nezaregistrovali, ale muškátový oriešok je aj súčasťou aj perníkového korenia, ktoré bežne používame pri pečení voňavých koláčov, sladkého a vianočného pečiva, napríklad medovníkov. Výborne sa hodí aj do pudingov, kompótov, punčov a likérov.

Pri tepelne pripravovaných pokrmoch sa táto korenina dáva až na záver, pretože pri varení stráca svoju arómu.



Foto: Shutterstock

Dvakrát a dosť!

Hoci sa muškátový oriešok dá kúpiť aj mletý, jeho chuť a vôňa sa naplno rozvinie, ak ho do pokrmu čerstvo nastrúhate.

Keďže má veľmi výraznú arómu, do jedla ho stačí skutočne štipka. V jeho prípade platí menej je viac alebo dvakrát a dosť. Stačí, keď orieškom po jemnom strúhadle prejdete dva razy.

Dobrý sluha, zlý pán

Pri prekročení dávky rovnajúcej sa jednému orechu môže byť dokonca jedovatý a spôsobiť zdravotné problémy, ako napríklad halucinácie až stratu vedomia. Za tieto psychoaktívne účinky môžu silice, ktoré muškátový oriešok obsahuje, a v nich myristicín a elemicín.

Pri ochucovaní jedál muškátovým orieškom by ste nemali použiť viac ako 1/3 kávovej mokka lyžičky. Pri vyššej dávke sa môžu objaviť nevoľnosti pretrvávajúce niekoľko dní.



Foto: Shutterstock

Ale muškátový oriešok môže byť nášmu zdraviu aj nápomocný. Pozitívne ovplyvňuje napríklad tráviace problémy a s jeho pomocou môžete zatočiť aj s nespavosťou. Pridajte štipku do teplého mlieka a privodí vám želaný spánok.



ANKETA: Používate doma do jedál čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok?

76,9%



23,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist