Dnes je Svetový deň vajec:
10 najväčších mýtov o vajíčkach

Jana Klimanová, včera 06:00     6 minút čítania

Okolo vajec sa šíria mnohé polopravdy. Električkové výzvy „Jedno vajce denne“ nahradila panika spôsobená obavou z cholesterolu. Aké sú ďalšie mylné predstavy o vajíčkach?



Foto: Shutterstock

1. Vajcia zvyšujú cholesterol a spôsobujú choroby srdca

Jedným z najrozšírenejších mýtov je, že konzumácia vajec vedie k vysokej hladine cholesterolu v krvi a zvýšenému riziku srdcových chorôb.

V žĺtkoch sa síce nachádza vysoké množstvo cholesterolu, ale iné zložky vajíčok (lecitín) zabraňujú jeho ukladaniu v krvi. V súčasnosti platí odporúčanie, že dve až tri vajcia týždenne sa na našich tanieroch pokojne môžu objaviť.

2. Vajcia sú nezdravé kvôli vysokému obsahu tuku

Tento mýtus pramení z obáv z nasýtených tukov. Vajcia obsahujú len malé množstvo nasýtených tukov. Väčšina tukov vo vajciach sú zdravé, nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre mozgové funkcie a celkové zdravie.

Vajcia obsahujú aj ďalšie prospešné živiny - sú bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov (A,D, E, K, skupina B), minerálov (selén, železo) a antioxidantov (luteín, zeaxantín), ktoré podporujú zdravie očí a mozgu.

3. Len bielok je zdravý, žĺtok je škodlivý

Ľudia, ktorí sa snažia vyhýbať tukom alebo cholesterolu, často konzumujú len bielok a vynechávajú žĺtok. Bielok obsahuje veľmi málo kalórií, takmer žiaden tuk a je zdrojom kvalitných bielkovín. Vylúčením žĺtka z jedálnička sa však ochudobňujeme o ďalšie cenné látky - vitamíny, minerály a antioxidanty.



Foto: Shutterstock

4. Vajcia by sa mali konzumovať len raz týždenne

Hovorí sa, že vajcia by sa mali jesť iba príležitostne, aby sa zabránilo zdravotným problémom. Výskumy však ukazujú, že aj denná konzumácia vajec môže byť pre väčšinu ľudí prospešná. Vajcia sú nízkokalorické, výživné a sú skvelým zdrojom bielkovín.

5. Vajcia spôsobujú cukrovku

Tento mýtus vznikol na základe niektorých starších štúdií, ktoré naznačovali, že ľudia, ktorí jedli viac vajec, mali vyššie riziko cukrovky 2. typu.

Novšie a dôkladnejšie výskumy však tento vzťah nepotvrdili. Pre rozvoj cukrovky 2. typu hrajú oveľa väčšiu rolu strava ako celok a životný štýl. Naopak, keďže vajcia udržujú pocit sýtosti na dlhšiu dobu, znižuje sa potreba konzumovať nadbytočné kalórie.

6. Hnedé vajcia sú zdravšie ako biele

Hnedé vajcia sú často spájané s farmárskym chovom. Farba vajec však nemá nič spoločné s ich výživovou hodnotou. Rozdiel medzi bielymi a hnedými vajcami spočíva len v plemene sliepky, ktorá ich zniesla.

Obe sú nutrične rovnocenné, takže farba škrupiny by nemala ovplyvniť váš výber. Chuť a konzistencia vajec závisia od stravy sliepky, nie od farby škrupiny.



Foto: Shutterstock

7. Surové vajcia sú lepšie ako varené

Niektorí ľudia veria, že konzumácia surových vajec je zdravšia, pretože sa tak zachovajú všetky živiny. Avšak varenie vajec nielenže zlepší ich stráviteľnosť, ale zároveň zničí potenciálne škodlivé baktérie, ako je napríklad salmonela.

V surových vajciach sa tiež nachádzajú látky, ktoré môžu brániť vstrebávaniu niektorých vitamínov a minerálov. Navyše, vajcia poskytujú veľkú kulinársku rozmanitosť, ktorú by bola škoda nevyužiť.

8. Vajcia spôsobujú alergie a pre deti sú nevhodné

Je pravda, že vajcia môžu spôsobovať alergie, najmä u malých detí. Avšak sú tiež jedným z najlepších zdrojov výživy pre rastúce deti, prispievajú k správnemu vývoju funkcií tela a mozgu.

Deti môu začať jesť vajcia od 6. mesiaca - odporúča sa najskôr len varený žĺtok. Ak máte v rodinnej anamnéze potravinové alergie, je vhodné konzultovať zavádzanie vajec do stravy dieťaťa s pediatrom.



Foto: Shutterstock

9. Každodenná konzumácia vajec môže viesť k tvorbe obličkových kameňov

Vajcia sú bohaté na bielkoviny a nadmerná konzumácia bielkovín môže viesť k vyššiemu vylučovaniu vápnika močom, čo je rizikový faktor pre tvorbu obličkových kameňov.

Obavu vyvolávajú aj puríny, aj keď vajcia nepatria k potravinám s ich najvyšším obsahom. Môžu zvyšovať hladinu kyseliny močovej v tele, čo prispieva k tvorbe kyselinových obličkových kameňov. Vajcia tiež obsahujú fosfor, ktorý pri ich nadmernej konzumácii môže viesť k nerovnováhe v mineráloch.

Na vzniku obličkových kameňov sa však podieľa aj dehydratácia a nadmerný príjem soli. Primeraná konzumácia vajec v rámci vyváženej stravy spolu s dostatočným množstvom vlákniny a tekutín je bezpečná a nezvyšuje riziko obličkových kameňov.



Foto: Shutterstock

10. Vajcia obsahujú hormóny a antibiotiká

Na Slovensku sú pri chove hydiny rastové hormóny zakázané. Môžu sa používať antibiotiká, ale ich použitie je prísne regulované v súlade s legislatívou EÚ. V minulosti sa v poľských hydinových produktoch našli antibiotiká nad povolenými limitmi, čo viedlo k sprísneniu kontrol.

Antibiotiká sa používajú najmä na liečbu chorôb alebo na prevenciu infekcií v prípade, že je to nevyhnutné. Slovenské a európske predpisy vyžadujú, aby sa pri podávaní antibiotík dodržiavali ochranné lehoty, ktoré zaisťujú, že stopy antibiotík sa nebudú nachádzať vo vajciach alebo mäse v čase ich spracovania a predaja.

Preventívne podávanie antibiotík je zakázané. Ekologické a bio chovy sú úplne bez používania antibiotík, s výnimkou vážnych zdravotných dôvodov, aj v takom prípade však musia byť dodržané prísne pravidlá.



ANKETA: Jete viac ako 3 vajcia týždenne?

74,4%



25,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist