Denisa Vinczeová, lektorka kurzu varenia:
Ako som sa zamilovala do gréckej kuchyne

Jana Stárková, 17. novembra 2016     4 minúty čítania

Zbožňujete Grécko a jeho kuchyňu? Nie ste v tom sami! Rovnako je na tom aj Denisa Vinczeová (37), lektorka, ktorá sprevádzala výhercov septembrového kola našej súťaže Varíme s Varechou kurzom v škole varenia v bratislavskom Poluse. Témou bola, ako inak, grécka kuchyňa. Temperamentná Denisa strávila v slnečnom Grécku dlhší čas, naučila sa tu variť tradičné jedlá, ktoré spolu so sestrou Oľgou uverejnili v kuchárskej knihe Navarme si Grécko.


Foto: Stanislava Melcherová

Denisa Vinczeová




Denisa, ako sa zrodila vaša láska ku gréckej kuchyni?

Objavila som ju vďaka svojej sestre Oľge, ktorá v roku 2005 odišla do Grécka na pár mesiacov pracovať. No a už je tam 11 rokov, vydala sa za Gréka, majú štyroch synov, žijú v dedinke Agioi Pantes. Keďže tam zostala žiť, chodila som ju často navštevovať, bývala som s jej rodinou. Veľa o miestnej kuchyni nás naučila sestrina svokra. A keďže sme neskôr zistili, že u nás nie je žiadna kuchárska kniha s gréckymi receptami v slovenčine, rozhodli sme sa takú vydať. Okrem receptov v nej nájdete aj naše zážitky, spomienky, príbehy nielen o gréckej gastronómii ale aj o ľuďoch a živote v tejto prekrásnej krajine. Rada sa tam vraciam, keď prekročím grécke hranice, cítim sa ako by som prišla domov.

Čo sa vám najviac páči na gréckej kuchyni?

Mám rada jej jednoduchosť. Častokrát len všetko hodíte na jeden plech a dáte piecť. Ich recepty sú rýchle, ľahké, využívajú bežné suroviny a k nim citrón, oregano a dobrý olivový olej. A tie sú dostupné aj na Slovensku.

Aké je vaše top grécke jedlo?

Mám rada musaku – mleté mäso, baklažán, paradajky, zemiaky, bešamelová omáčka. Tejto kombinácii nikdy neodolám.

Základom chutnej stredomorskej kuchyne je dobrý olivový olej. Aký je najlepší?

Rozhodne odporúčam extra panenský olivový olej, je vyrobený z olív, pričom obyčajný olivový olej je vyrobený z drviny, ktorá vznikne z prvotného spracovania pri výrobe extra panenského oleja. Sestrin manžel má firmu na výrobu extra panenského oleja a ja som sa počas mojich pobytov tam veľa o jeho výrobe naučila.

U nás sa hovorí, že extra panenský olivový olej nie je vhodný na tepelnú úpravu. Ako sú na tom Gréci?

Oni extra panenský olivový olej používajú na všetko. Na vyprážanie, na pečenie, varenie, aj na vlasy a natierajú si s ním aj pokožku.

A čo okrem dobrého olivového oleja nikdy nechýba na gréckom stole?

Vždy keď sme prestierali stôl, musel na ňom byť kvalitný olej, chlieb, olivy, feta syr a pre každého pána v rodine malý štamperlík bieleho vína. Či je deň, či večer. Taká je tradícia.

Ako ste sa s miestnymi pri svojich pobytoch vlastne dorozumievali? Hovoríte po grécky?

No, kedysi to bolo lepšie, už zabúdam. Keď som tam išla prvýkrát nevedela som nič, hovorila som iba po anglicky. Ale tam som bola nútená sa naučiť po grécky, pretože po anglicky v tej dedinke nevedel nikto okrem detí, ktoré chodili do školy. V začiatkoch som zažila mnoho vtipných situácií, trvalo mi, kým som zistila, že v gréčtine to moje bratislavské „ne“ znamená áno...



Mnoho tradičných aj moderných gréckych receptov nájdete tu:





Diskusia k článku







 



TOPlist