Cukrárka Zuzana Dvorská:
Moja cesta k francúzskym dezertom z odpaľovaného cesta

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 7. septembra 2022     5 minút čítania

Z Piešťan do Amstredamu a späť. Prečítajte si príbeh cukrárky Zuzany Dvorskej, ktorá sa s manželom vybrala do sveta, aby nakoniec doma naplnili svoj sen.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

V krásnom kúpeľnom meste Piešťany sme objavili neobyčajnú kaviareň Concept Coffee Roasters, v ktorej priamo za pultom pražia kávu a vo vitrínkach gurmánov lákajú neodolateľné francúzske dezerty z odpaľovaného cesta, ale aj skvostné tartaletky, makrónky a ďalšie dezerty, ktoré môžete vidieť len na prechádzkach uličkami Paríža. Všetky tieto koláčiky pečie cukrárka Zuzana Dvorská, spolumajiteľka Concept Bakery, ktorá nám porozprávala o tom, ako spolu s manželom vyštudovali hotelový manažment v rodnom meste a vybrali sa do sveta, aby sa vrátili plní skúseností naplniť svoj sen.

Po škole sme spolu s manželom vycestovali do Holandska, pomôcť na pár týždňov kamarátkinej mamine, ktorá pracovala v milom hoteli priamo v centre Amsterdamu na jednom z jeho prekrásnych kanálov. Je to veľmi romantické miesto s malebnými zákutiami, kde žijú milí ľudia, nevedeli sme sa s ním po pár mesiacoch rozlúčiť, a tak sme tam nakoniec žili päť rokov.

V hoteli majiteľka otvárala malú kaviareň, dostala som sa k pečeniu a zistila, že ma neskutočne baví. A tak som začala študovať, absolvovala som rôzne kurzy pečenia, naučila som sa piecť makrónky, tartaletky, quiche aj odpaľované cesto. Neďaleko hotela sme chodievali do obľúbenej kaviarničky, kde si vo vlastnej piecke pripravovali vynikajúce koláče a zároveň pri pulte pražili vlastnú kávu. Bola tam krásna vôňa a uvoľnená atmosféra, priateľ sa na tomto mieste zamiloval do kávy, zatúžil priniesť si tento koncept do Piešťan.

„Máme zákazníkov, ktorí k nám chodia od prvého dňa, keď sme otvorili, niekedy aj trikrát denne.“

Do Holandska sme cestovali s dvoma taškami a naspäť už nás odvážali dve plné dodávky, viezli sme stroj na praženie kávy aj naše obľúbené holandské bicykle. Prišli sme naspäť pred šiestimi rokmi, vtedy všetky piešťanské kaviarne ponúkali podobný sortiment, preto sme hneď vynikli. Zákazníci boli nadšení, keď videli, že si kávu sami pražíme, veľa sme sa s nimi rozprávali a postupne si vytvorili krásnu komunitu. Máme zákazníkov, ktorí k nám chodia od prvého dňa, keď sme otvorili, niekedy aj trikrát denne.

Pred pár mesiacmi sme otvorili prevádzku v nových priestoroch, je to zaujímavá budova z dvadsiatych rokov minulého storočia, kde pôvodne sídlila výrobňa cukroviniek Arta. V priestoroch našej kaviarne bola napríklad hala, kde sa v pôvodnej továrni roztápala čokoláda. Traja nadšenci vytvorili iniciatívu Arta a rozhodli sa celú budovu obnoviť. Keďže je slovíčko „art“, teda umenie už v názve, sídlia tu okrem našej pekárne aj kaviarne aj rôzni umelci, šperkárka, keramikárka, grafické štúdio, ale aj trendový bezobalový obchod. Väčšina ľudí, ktorí tu majú ateliéry, sú naši priatelia, a tak sme aj tu skvelá a otvorená komunita.



Naučte sa so Zuzanou Dvorskou pripravovať luxusné dezerty z odpaľovaného cesta:






Diskusia k článku

chorvatka
Neviem ale preco vsetkymi tymito anglo-americkymi nazvami chcete prerobit nase malé Slovensko a hlavne nasu lubeznu slovencinu. Strata reci znamena aj stratu vasej slovenskej kultury. Alebo sa za nu hanbite ? Po kom sa chcete opicit ? Je to naozaj smutné...






 



TOPlist