Čo nepodceniť:
Zlý cukor aj hrniec, oblizovanie varešky. Na čo ešte si dať pozor pri príprave karamelu?

Jana Klimanová, 20. júna 2024     4 minúty čítania

Domáci karamel môže byť ťažkým orieškom. Naše tipy vám pomôžu vyhnúť sa zbytočným komplikáciám pri jeho varení.



Foto: Shutterstock

Zásadným krokom pri príprave karamelu je rozpustenie kryštálového cukru na jantárovú hmotu s jedinečnou chuťou a ďalej podľa preferencií či ďalšieho použitia doplnenie o ďalšie ingrediencie.

A hoci podľa receptu to vyzerá celkom triviálne, predsalen ide o akúsi malú mágiu. Ak nepoznáte tie správne finty, môže vás karamel v kuchyni celkom potrápiť. V prípade, že sa vám už niekedy v minulosti karamel nepodaril, skúste sa nabudúce vyvarovať nasledujúcich chýb.

1. Podcenená príprava

Všetko potrebné si pripravte vopred. Príprava karamelu je totiž veľmi rýchla. A hľadať riad či ďalšie ingrediencie, keď vám karamel buble na sporáku, sa nemusí vyplatiť.

2. Zlý pomer surovín

V prípade, že ste karameloví začiatočníci, pripravujte ho len podľa overeného receptu. Treba dodržať správny pomer surovín. Predtým, než sa pustíte do práce, odvážte presne všetky ingrediencie.

3. Nesprávny hrniec

Na prípravu karamelu sa hodí hrniec s hrubším dnom, ktorý lepšie rozvádza teplo. Ak recept vyžaduje aj smotanu na šľahanie, dbajte na to, aby bol hrniec aj dostatočne vysoký. Po pridaní smotany by totiž mohol karamel z nízkeho hrnca vybublať von. Siahnite radšej po svetlom hrnci, aby ste mohli sledovať, ako sa farba karamelu mení, je to totiž dôležitý ukazovateľ, aby ste ho neprepálili.



Foto: Shutterstock

4. Zlý cukor

Kryštálový, prípadne krupicový cukor nenahrádzajte práškovým, trstinovým ani kokosovým, z takého cukru sa vám pripraviť karamel nepodarí.

5. Studená smotana

Ak máte recept s pridaním smotany na šľahanie, čím tučnejšiu smotanu použijete, tým lepšie. Z chladničky ju vyberte skôr, aby mala izbovú teplotu, prípadne ju mierne ohrejte. Po priliatí studenej smotany do horúceho karamelu môže hmota stuhnúť na kameň. Vtedy stačí len ďalej miešať na ohni. Stuhnutý skaramelizovaný cukor sa roztopí a karamel sa spojí.

6. Zúrivé miešanie

Ak pripravujete suchý karamel, len z cukru a bez vody, na miešanie hneď od začiatku zabudnite. Mierne začnite miešať až potom, keď sa cukor rozpustí.

7. Vysoká teplota

Pri príprave radšej zvoľte mierny plameň, aby ste predišli spáleniu a zhorknutiu karamelu, čo sa už nedá napraviť. Ak ste dosiahli požadovanú farbu, hrniec ihneď odstavte z platne, inak stmavne a zhorkne.

8. Ochutnávanie

Horúci karamel dokáže byť nebezpečný, pretože dosahuje teplotu až 150 °C. Pri jeho príprave držte radšej deti bokom. Karamel ochutnávajte až po vychladnutí. Hoci jeho krásna vôňa a farba lákajú na olizovanie varešky, mohol by vám spôsobiť nepekné popáleniny.

Pozrite si naše video, ako doma pripraviť karamel:



A bonus na záver

Karamel máte hotový a nasleduje neobľúbený krok - čistenie hrnca. Najjednoduchšie je naliať do hrnca vodu a ohrievať dovtedy, kým sa zvyšky karamelu nerozpustia.




ANKETA: Pripravovali ste už domáci karamel?

83,3%



16,7%







Diskusia k článku

chorvatka
Ked pripravujem karamel, nakoniec do vyprazdneného hrca nalejel mlieko, ktoré je takto ochutené; jednou ranou sa zabiju dve muchy !






 



TOPlist